Cele opt formaţii participante la cea de-a zece ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare Brăila au făcut un spectacol pe cinste, joi seară, pe Esplanada Dunării. Fiind cea de-a doua şi ultima seară a festivalului, fiecare fanfară s-a străduit să iasă în evidenţă cu ceva deosebit. Primii care au intrat în scenă au fost muzicanţii din Brăila şi Buzău. Muzica Militară a Garnizoanei Brăila şi Muzica Militară a Garnizoanei Buzău s-au reunit, sub bagheta dirijorului brăilean col. Petrea Gogu, reuşind astfel să dea mai multă forţă melodiilor interpretate. În plus, instrumentiştii s-au şi coordonat foarte bine, executând câteva mişcări scenice deosebite. Le-au fost alături fetele trupei de dans a Liceului de Artă "H. Darclee" Brăila, care au adus un plus de culoare show-lui. Pe şi mai multă culoare s-a bazat, însă, spectacolul adus la Brăila de Muzica Militară Tradiţională - Meheran a Armatei Turce. Îmbrăcaţi ca vechii ieniceri, instrumentiştii au umplut atomosfera Esplanadei brăilene cu sunete care, pe vremuri, erau menite să crească moralul soldaţilor otomani şi să provoace teamă în rândul inamicilor.
După reprezentaţia gravă şi serioasă a turcilor, orchestra de suflători "Angely's" din Bucureşti a schimbat complet atmosfera, cântând melodii vesele din tot felul de genuri, de la folcloric, la rock sau jazz. Muzica Militară a Garnizoanei Iaşi a avut în repertoriu dansuri de societate, interpretate cu graţie de două perechi de dansatori, în timp ce Muzica Reprezentativă a Jandarmeriei Române s-a axat pe melodii populare, jucate cu foc de trei perechi de dansatori îmbrăcaţi în costume naţionale. Muzica Militară a Garnizoanei Constanţa a adus un show plin de voie bună, cu melodii specifice sezonului estival, dansate frenetic de câteva majorete ce purtau bluze marinăreşti. Orchestra Prezindenţială a Republicii Moldova a însufleţit publicul spectator atunci când câţiva muzicanţi şi-au lăsat jos instrumentele şi au încins o horă neaoşă. Intrată ultima pe scenă, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a dat dovadă de o prestanţă demnă de istoria sa veche de un secol şi jumătate.
Festivalul s-a încheiat printr-o ceremonie impresionantă, atunci când toate formaţiile participante au cântat la unison melodii precum "We are the world", a lui Michael Jackson, sau "Conquest of Paradise", a lui Vanghelis. La final, după ce primarul Aurel Simionescu a declarat închisă cea de-a zecea ediţie a festivalului, iar Primăria şi Garnizoana Brăila au acordat diplome şi premii pentru participanţi, un trompet aflat pe hotel "Belvedere" a sunat stingerea, iar iluminatul de pe Esplanadă s-a oprit. Un foarte scurt joc de artificii a însoţit ultimele acorduri muzicale, iar după ce instrumentele au tăcut, formaţiile s-au retras de pe scenă încadrate de militari ce purtau torţe aprinse. Astfel s-a tras cortina peste ediţia din acest an a festivalului, în aplauzele celor câteva sute de spectatori care au rămas pe Esplanadă până seara târziu, încântaţi de spectacolul oferit de muzicanţii români, turci şi moldoveni.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.