Sfintu' Chivu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sfintu' Chivu

Ancheta de amploare dispusa la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Braila de ministrul Internelor, Cristian David, s-a finalizat. Concluzia: Politia braileana mai are nevoie de 14 politisti. Asta a fost singura masura concreta luata de echipa de control condusa de adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, chestor principal Stefan Iancu. In rest, la Braila toate merg ca pe roate, coruptie nu exista, iar faptul ca politistii isi fac treaba este confirmat chiar de infractorii care isi vad in continuare de treaba.
Scandalul cu surle si trimbite declansat in urma bataii pe care cameramanul PRO TV si-a luat-o de la Ionel Sgircitu s-a stins inainte sa se aprinda. Fapt demonstrat chiar de raportul intocmit de echipa de control a ministrului, care nu a facut decit sa prezinte niste fapte pe care le stiam deja, fara sa traga pe nimeni de urechi pentru vreo neregula. De fapt, singurul certat pentru ca nu s-a comportat "ca la carte" a fost chiar cameramanul PRO TV, victima scandalului care a adus la Braila echipa de control.

Cameramanul este vinovat ca a mincat bataie

Echipa de control a Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a verificat pas cu pas incidentul de saptamina trecuta, de la momentul apelului prin care a fost sesizat scandalul de pe B-dul Al.I.Cuza si pina la inceperea urmaririi penale impotriva agresorului. Astfel, povestea incepe la ora 15.42, cind fosta proprietara a imobilului pe care fratii Sgircitu incercau sa-l obtina a reclamat ca mai multe persoane au intrat in curtea imobilului si i-au distrus mai multe bunuri. La locul indicat s-a deplasat, in 5 minute, prima din cele trei patrule auto de ordine publica care actionau in teren, politistii procedind la dezamorsarea conflictului si identificarea persoanelor implicate. Ulterior, a fost solicitata si interventia echipei de cercetare, ce a ajuns acolo la ora 16.15. Ca participanti la eveniment au fost identificati Titi Sgircitu si Ion Croitoru, ambii fiind condusi la sediul Politiei Municipiului Braila pentru cercetari. In paralel cu acestea, o alta echipa investiga cauza in interiorul imobilului respectiv.
Corespondentul local al PRO TV a aflat despre acest eveniment in jurul orei 18.30 si l-a trimis la fata locului pe cameramanul Gabi Stoica. Desi era pe domeniu public si avea voie sa filmeze ce vrea si cind vrea, fiind protejat de legislatie, echipa de control a MIRA il trage de urechi tot pe cameramanul PRO TV. Cel putin asa reiese din comunicatul remis presei de oamenii legii: "Desi a observat autoturismul de politie, cameramanul nu s-a documentat si nici nu a luat legatura cu lucratorii de politie prezenti la fata locului, incercind sa realizeze filmarea solicitata de colega sa pe cont propriu. In acest timp, la adresa au aparut fratii Titi si Ionel S., care veneau de la politie, iar la vederea cameramanului, Ionel S., in mod intempestiv, a inceput sa-l loveasca cu pumnii si picioarele, dupa care i-a solicitat sa paraseasca zona. Agresarea cameramanului a avut loc la ora 18.45 in intersectia str. Polona cu b-dul A.I. Cuza, in apropierea autoturismului Logan inscriptionat cu care venise echipa de cercetare la fata locului. Incidentul nu putea fi perceput de membrii echipei de cercetare atit din cauza lipsei vizibilitatii catre intersectia unde acesta s-a produs, cit si a activitatilor concrete de cercetare efectuate la fata locului", se arata in raportul controlului la IPJ Braila.
Dupa ce a fost altoit pentru ca isi facea meseria, cameramanul a sesizat fapta sefului Serviciului Investigatii Criminale, care a dirijat acolo o alta patrula. Victima a depus plingere penala, iar Ionel Sgircitu a fost cercetat la sediul Politiei, incepind cu ora 19.30 si pina la ora 1.00, cind acesta a parasit incinta unitatii, intrucit nu a putut fi dispusa masura arestarii preventive, dat fiind incadrarea juridica a faptei. A treia zi de la scandal, impotriva lui Ionel Sgircitu s-a inceput urmarirea penala, pentru savirsirea infractiunilor de lovire sau alte violente si distrugere.

Legalitatea solutiilor in dosarele Sgircitu va fi stabilita de Parchetul General

Echipa de control a mers si pe urma dosarelor fratilor Sgircitu, despre care nu au putut sa spuna mare lucru, intrucit legalitatea solutiilor date in cazul lor urmeaza sa fie verificata de trimisii procurorului general al Romaniei. Totusi, raportul mentioneaza ca acestia sint suspectati ca fac parte dintr-o grupare infractionala, ce are ca principala preocupare acordarea de imprumuturi cu dobinda (camata), mascind aceasta activitate prin incheierea unor contracte de vinzare - cumparare pentru bunurile imobiliare ale debitorilor.
"In perioada 2001 - 2006, Ionel si Titi S. au facut obiectul cercetarilor in 12 dosare penale in care se reclama savirsirea infractiunilor de inselaciune, nerespectarea hotaririi judecatoresti, tilharie, loviri sau alte violente, iar in urma cercetarilor s-au inaintat propuneri de neincepere a urmaririi penale sau scoatere de sub urmarire penala, solutii confirmate de Parchetele de pe linga Tribunalul sau Judecatoria Braila. Legalitatea solutiilor de neurmarire dispuse pina in prezent in dosarele privind pe Titi S., urmeaza a fi verificata de procurori din Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a dispozitiei Procurorului General", precizeaza echipa de control a MIRA.

Seful Politiei nu a fost deranjat prea mult de controlul de la Bucuresti

La Braila, controlul nu s-a stresat prea tare in ceea ce priveste aspectele semnalate de presa in legatura cu presupusele legaturi ale sefului Politiei cu fratii Sgircitu, multumindu-se doar cu trecerea in revista a verificarilor efectuate anterior. Totusi, raportul precizeaza ca, in urmatoarea perioada, Corpul de Control al MIRA va reverifica toate aceste aspecte. Este vorba despre articole de presa in care erau relatate diverse abuzuri ale conducerii inspectoratului, cit si a unor petitii, cu acelasi subiect, formulate de Constantin Cristea, zis "Aprozar", la vremea respectiva colaborator al unor servicii de informatii si combatere a coruptiei.
Cel mai mediatizat a fost scandalul biletului Loto 6/49, unde a aparut pentru prima data numele sefului Politiei, alaturi de cel al lui Titi Sgircitu. "Din verificari a rezultat faptul ca la biletul Loto pe baza caruia s-a cistigat un autoturism Dacia Logan au participat comisar Chivu Catalin, comisar L. Sorin (n.r. - Sorin Leitoiu, la acel moment seful Serviciului Investigatii Criminale), V. Nicolae, V. Costica - administrator al unei societati comerciale din Braila si S. Titi - aflat in cercetari la politie pentru activitati de imprumut cu camata si deposedari de imobile in complicitate cu notari. La data completarii buletinului de joc, ofiterii de politie nu au stiut de participarea lui S. Titi, cooptat ultimul de catre V. Nicolae, care a ridicat si valorificat autoturismul Dacia Logan, iar banii obtinuti i-a impartit in cota egala fiecarui participant. Aspectele au fost confirmate de declaratiile olograf ale participantilor la jocul loto, care au aratat ca intre jucatori nu a existat nici o intelegere prealabila si nici nu s-a urmarit favorizarea politistilor. La data de 7.02.2006, raportul de verificare a fost aprobat de conducerea M.I.R.A, lucrarile fiind clasate", se mai precizeaza in raport.
Referitor la comentariile conform carora fratii S. nu au fost trimisi in judecata deoarece au fost favorizati de Politie si Parchet, in raport se vorbeste doar despre faptul ca in ziua de 9 iulie, comisarul Catalin Chivu s-a prezentat la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, solicitind sa fie cercetat pentru eventuale fapte de coruptie, dobindirea averii si favorizarea infractorului.

Singura masura concreta a fost deblocarea unor posturi in Politie

La capitolul concluzii, raportul precizeaza ca "din verificarile efectuate nu au rezultat incalcari ale ordinelor, metodologiilor de lucru privind deplasarea la evenimente si modul de actiune in astfel de situatii, nefiind comise fapte care sa atraga raspunderea disciplinara. Nu s-a putut dispune inceperea urmaririi penale impotriva fratilor S. Titi si Ionel pentru inselaciune in forma reclamata, intrucit legislatia actuala nu incrimineaza infractiunea de camatarie. Actele de vinzare-cumparare nu au fost incheiate cu incalcarea prevederilor legale, fiind autentificate in fata notarului public, acestea reflectind intelegerea realizata intre parti, fara a fi facuta vreo referire la dobinzile percepute pentru sumele imprumutate".
Printre masurile dispuse in urma verificarilor se numara continuarea cooperarii intre structurile de investigatii criminale si criminalitate organizata, pentru finalizarea dosarelor aflate la DIICOT - Biroul teritorial Braila, privind savirsirea de catre membrii gruparilor aflate in atentie, a infractiunilor de trafic de fiinte umane si proxenetism. De asemenea, s-a decis intensificarea masurilor pentru documentarea faptelor de camatarie comise de fratii Sgircitu, prin identificarea actelor de vinzare-cumparare incheiate mascat si a persoanelor care au fost determinate sa semneze astfel de acte, cu sprijinul ofiterilor din Directia de Investigatii Criminale. Si nu in ultimul rind, definitivarea cercetarilor in dosarul penal intocmit la inceputul saptaminii trecute, pentru infractiunile de violare de domiciliu, distrugere, lovire si amenintare, sub supravegherea Parchetului de pe linga Judecatoria Braila.
Practic, singura masura concreta luata in urma anchetei de la Braila a fost deblocarea celor 8 functii vacante de ofiteri si 4 de agenti, pentru structurile de investigatii criminale si ordine publica, precum si suplimentarea cu 2 functii de ofiter a structurilor de combatere a criminalitatii organizate.

CASETA

Politistii au identificat traficanti de droguri si fiinte umane

Raportul intocmit de echipa de control trimisa la Braila de ministrul internelor dezvaluie o cauza importanta la care lucreaza, in acest moment, Serviciile de combatere a criminalitatii organizate si de investigatii criminale. Este vorba despre 4 dosare penale care se refera la activitatile infractionale a 5 grupari, compuse din 23 de membri, despre care exista date ca savirsesc infractiuni de trafic de fiinte umane, santaj si trafic de droguri. In aceste dosare ancheta se afla intr-un stadiu avansat, urmind ca impreuna cu procurorul sa se stabileasca momentul declansarii cercetarilor in vederea arestarii persoanelor implicate.
Tot la capitolul lupta impotriva infractionalitatii, reprezentatii MIRA au concluzionat ca "rezultatele inregistrate sint superioare perioadelor anterioare, iar ca urmare a masurilor luate, pe raza municipiului Braila nu s-au mai inregistrat evenimente deosebite care sa afecteze climatul de siguranta publica" - n.r. - asta in conditiile in care aproape saptaminal la Braila se inregistreaza lupte de strada si atacuri intre membrii bandelor rivale. Potrivit evidentelor Politiei, in perioada 2004 - 2007, faptele comise de membrii gruparilor interlope brailene au fost cercetate in 79 de dosare penale. Politistii au retinut peste de 30 persoane, pentru inca 12 fiind emise mandate in lipsa, in prezent acestea fiind date in urmarire generala. Printre faptele de care sint acuzati, se numara ultraj contra bunelor moravuri si ofensa adusa justitiei, tentativa de omor calificat, furt calificat, distrugere, vatamare corporala grava, trafic de persoane si tilharie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro