Mergi la conţinutul principal

Sfârșit de primăvară, cu mai multe viroze și pneumonii

* într-o singură săptămână, la nivelul județului Brăila s-au înregistrat peste 300 de cazuri de viroze și pneumonii * nu au lipsit nici internările, fie că vorbim de copii de până la un an de zile sau de persoane de peste 65 de ani, doar că acestea s-au impus mai mult din cauza pneumoniilor * cei mai afectați de infecții și pneumonii au fost copiii

 

 

 

Chiar dacă vara a venit deja, sezonul virozelor este încă departe de a se fi încheiat. Cel puțin, la nivel statistic. Dovadă că medicii brăileni au raportat într-o singură săptămână, la sfârșitul lunii mai, sute de noi cazuri de infecții respiratorii și pneumonii. Conform unei situații transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila, cele mai multe cazuri au fost cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS), unde medicii au înregistrat peste 200 de pacienți. Astfel, ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS s-au înregistrat la categoriile de vârstă 2-4 ani (50 de cazuri), 5-14 ani (79 de cazuri) și 15-49 de ani (42 de cazuri). În ceea ce privește internările, față de raportările anterioare, de această dată au fost mult mai puține cazuri care au necesitat spitalizare din cauza complicațiilor, fiind vorba doar de opt pacienți. Tot săptămâna trecută, la Brăila, în cabinetele medicilor de familie au fost consultați și 76 de pacienți cu pneumonii, fiind afectate toate categoriile de vârstă. Mai exact, conform datelor centralizate transmise de către DSP Brăila, cele mai multe au fost raportate la grupa de vârstă 15-49 de ani, unde au fost 22 de cazuri, 14 cazuri la sugari și alte 10 cazuri la grupa de vârstă 5-14 ani. Conform specialiștilor, din cauza acestui diagnostic, la Brăila, medicii au decis spitalizarea a 29 de persoane, cea mai afectată categorie fiind cea a sugarilor, adică acei copii până într-un an de zile, unde au fost înregistrate 10 spitalizări.

În ceea ce privește situația de la nivel național, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) în perioada 15-21 mai a.c., în România, au fost raportate peste 61.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, respectiv cazuri de gripă clinică, IACRS și pneumonii. Dintre acestea, medicii au raportat aproape 400 de cazuri de gripă clinică, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în municipiul București (230) și în Iași (30), în timp ce în restul județelor numărul de cazuri fiind mai mic de 30 sau chiar deloc, cum a fost și cazul Brăilei.

Tot în datele INSP se mai arată că, de la începutul actualului sezon, în țara noastră au fost confirmate 97 decese cu virus gripal, dintre care: 59 cu virus gripal tip A H1 (din care o coinfecție cu SARS-CoV-2 și VRS și o coinfecție cu VRS), 13 cu virus gripal tip A H3 (din care două coinfecții cu SARS-CoV-2), 23 cu virus gripal tip A, nesubtipat (din care patru coinfecții cu SARS-CoV-2) și două cu virus gripal de tip B.

Până la data de 21 mai a.c., în România au fost vaccinate împotriva gripei aproape 1.500.000 de persoane din grupele la risc, dintre acestea, puțin peste 33.000 de persoane fiind imunizate antigripal în județul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro