* ieri, a fost oficiată Sf. Liturghie Arhierească la Catedrala „Sf. Nicolae”, de pe Strada Ana Aslan * timp de trei zile, mii de brăileni au trecut pe la raclele cu moaștele Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul Brăilei, și ale Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul Eparhiei Dunării de Jos, ignorând frigul și ploaia * voluntari de la Parohia „Sf. Folofteia” din Chercea le-au împărțit ceai cald și dulciuri pelerinilor care stăteau la coadă, la moaștele sfinților * ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe copii, pe credincioșii care așteptau la raclele sfinților, și a împărțit daruri de Moș Nicolae * cu aceeași ocazie, Înaltul ierarh a ținut o slujbă de pomenire pentru marea soprană Mariana Nicolesco
Sute de brăileni au stat la coadă, ieri, la Catedrala „Sf. Nicolae”, de pe Strada Ana Aslan, în marea sărbătoare a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, fără a mai ține cont de ploaia măruntă care se abătuse asupra orașului. Credincioșii au mers, dis-de-dimineață, să se închine moaștelor Sfinților care au venit să binecuvânteze Brăila.
Duminică, 4 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adus la Brăila moaștele Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul Brăilei, și pe ale Sf. Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, ocrotitorul Eparhiei Dunării de Jos, relicvele sfinte fiind așezate, cu evlavie, în baldachinul din fața Catedralei „Sf. Nicolae”.
Până ieri după-amiază, mii de credincioși au atins sfintele moaște, ignorând ploaia, frigul și oboseala. Au stat ore în șir la coadă nu din trufie sau ignoranță, ci pentru că aveau nevoie de ajutorul sfinților și al Lui Dumnezeu. Voluntari de la Parohia „Sf. Folofteia” din Chercea le-au împărțit ceai cald și dulciuri pelerinilor care stăteau la coadă, la moaștele sfinților, iar ierahul Dunării de Jos i-a binecuvântat.
„Și în acest an, foarte mulți credincioși brăileni au venit la Biserica ”Sfântul Nicolae”, pentru a participa la Sfânta Liturghie Arhierească și pentru a se închina cu evlavie la moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Ierarh Nicolae, aduse din patrimoniul sacrul al Reședinței Arhiepiscopale de la Galați și așezate spre închinare în baldachinul de pe esplanada sfântului locaș de cult. La slujba oficiată de ierarhul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, au participat autorități locale, profesori, oameni de cultură, elevi și numeroși credincioși”, a precizat purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, părintele Rareș Bucur, prezent la slujba de hram a Catedralei „Sf. Nicolae”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei”, din Galați, care, la momentul chinonicului, au susținut un miniconcert de colinde și au interpretat cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care ne aflăm. Potrivit părintelui Rareș Bucur, în cuvântul de învățătură rostit la hramul Catedralei „Sf. Nicolae”, Părintele Arhiepiscop Casian a vorbit despre viața și minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Nicolae, „apărător al dreptei credințe, model de blândețe și de iubire a celor aflați în nevoi”. La momentul cuvenit, mai mulți copii îmbrăcați în portul tradițional românesc și credincioși prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
Premii pentru 22 de tineri
După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a premiat 22 tineri de la licee și colegii din municipiul și județul Brăila care au obținut rezultate deosebite la concursurile școlare și au participat la olimpiadele naționale. Tinerii au primit Diploma eparhială „Tinerețe și credință”, premii substanțiale în bani și cărți de zidire sufletească apărute în Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Tot ieri, un grup de copii din Ucraina au interpretat colinde de Crăciun cu multă emoție și bucurie și au primit daruri din partea ierarhului Dunării de Jos. De altfel, nu doar ei, ci toți copiii prezenți la Catedrala „Sf. Nicolae” au primit daruri de la Moș Nicolae, parohia pregătind peste 250 de pachete cu alimente, dulciuri și alte daruri de suflet pentru oaspeții sosiți la hram.
Slujbă de pomenire pentru marea soprană Mariana Nicolesco
„Întrucât, în această perioadă, s-au împlinit patruzeci de zile de când cunoscuta soprană Mariana Nicolesco a trecut la cele veșnice, ierarhul locului a săvârșit un Parastas pentru îndrăgita cântăreață de operă, în prezența soțului ei, Radu Varia. Soprana Mariana Nicolesco este cea care a coordonat, la Brăila, Festivalul Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, ajuns, în anul 2022, la cea de-a 25 ediție”, a mai adăugat părintele Rareș.
În frumoasele vorbe rostite în memoria desăvârșitei soprane, Înaltpreasfințitul Printe Casian a asemuit-o pe Mariana Nicolesco cu ambasadoarea Brăilei în 50 de țări, cu o pasăre sub aripile căreia au crescut peste 50 de extraordinare talente. “Zmeii mei, așa îi numea”, și-a amintit Înaltul ierarh despre lecțiile minunate oferite cu maximă generozitate de Mariana Nicolesco.