* Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit așa cum se cuvine în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos * ierarhul Dunării de Jos s-a aflat, marți, în mijlocul credincioșilor de la Parohia "Sfântul Ilie" din Brăila, unde a săvârșit slujba Sfintei Liturghii * mai mulți copii și tineri prezenți la slujbă au primit diplome și daruri * Biserica cu hramul "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" a fost fondată la 8 septembrie 1872, pe un teren donat de Primăria Brăilei
Profet al Lui Dumnezeu și mare făcător de minuni, aducător al ploilor și al rodniciei pământului, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit așa cum se cuvine în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
"Sfântul Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioșii de la Dunărea de Jos, fiind cinstit ca un mare făcător de minuni și aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră, două biserici din municipiile Galați și Brăila avându-l ca ocrotitor", a precizat, în cadrul unui comunicat, părintele Rareș Bucur, vrednic consilier în cadrul Eparhiei.
Părintele ne-a mai spus că marea sărbătoare închinată Sfântului Proroc Ilie a debutat în Arhiepiscopia Dunării de Jos încă de luni, 19 iulie, la biserica ce poartă numele Sfântului Ilie din municipiul Galați, prin oficierea, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian și preoții acestei parohii a slujbei de Priveghere și a Acatistului Sf. Ilie. Marți, 20 iulie, în ziua de cinstire a slăvitului proroc, ierarhul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul slujitorilor și credincioșilor de la Parohia "Sfântul Ilie", de pe strada Roșiori, din Brăila, unde a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
"În zi de hram, acest sfânt lăcaș a devenit, pentru câteva ore, spațiul de rugăciune și de comuniune liturgică pentru mulți credincioși din parohie cărora li s-au adăugat credincioși de toate vârstele, veniți din întregul municipiu, dar și din localitățile învecinate. La slujbă au fost prezenți și mulți tineri participanți la programele catehetice parohiale, care, la momentul chinonicului, au interpretat cântece religioase și patriotice, iar pentru implicarea activă și constantă la frumoasele activități desfășurate cu prilejul anului omagial 2021, au primit din partea ierarhului diplome și daruri", a precizat pr. Rareș Bucur.
În cuvântul de învățătură rostit la Biserica "Sf. Ilie", ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul - exemplu de ascultare și credincioșie față de Dumnezeu și model de viețuire în asceză și rugăciune. După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestei sfinte biserici, trecuți la cele veșnice.
Trebuie spus că, în perioada premergătoare hramului, prin grija și implicarea membrilor Consiliului și Comitetului parohial, au fost desfășurate mai multe activități pentru 25 de copii și tineri cu posibilități materiale reduse și au fost oferite pachete cu alimente de primă necesitate pentru 10 familii nevoiașe, aflate în evidențele Parohiei "Sf. Ilie".
Biserica cu hramul "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul", din Brăila, a fost fondată la 8 septembrie 1872, pe un teren donat de Primăria Brăilei, în vechiul cartier al Pieței. Biserica a fost sfințită la 20 iulie 1877, în timpul Războiului de Independență a României, de către Preasfințitul Părinte Melchisedec, Episcopul Dunării de Jos. Potrivit pisaniei, sfântul lăcaș a fost ridicat în stil neobizantin, pe vremea Domnitorului Carol I al României, din daniile credincioșilor și ale truditorilor care făceau parte din breslele Căruțașilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) și Casapilor (măcelarilor) de acum un secol și jumătate, care veneau la piață și care aveau nevoie de un lăcaș al Lui Dumnezeu.
Biserica ctitorită lângă Piața Mare a Brăilei a fost refăcută în anul 1894, când s-a construit turla mare și s-a reconstruit acoperișul. Catapeteasma bisericii a fost pictată de reputatul pictor brăilean Matache Orășeanu, în anul 1877, iar fresca doi ani mai târziu, de către pictorul D. Teodorescu. Același pictor a zugrăvit și turla mare a bisericii, în anul 1894, folosind tehnica uleiului pe zid, potrivit pisaniei aflate în biserică.
Potrivit documentelor de epocă, în timpul Primului Război Mondial, când rușii din sectorul Nănești-Nămoloasa bombardau inamicul care ocupase vremelnic Brăila, un obuz a explodat la 20 de metri distanță de biserică, înspre miazăzi, pricinuind mari distrugeri sfântului lăcaș, inclusiv fisuri în zid). Așa stând lucrurile, preotul B. Enăcescu a inițiat ample lucrări de reparații și consolidare dar, pe timpul cutremurului din noiembrie 1940, edificiul a fost, din nou, grav afectat. Deși s-au făcut reparații în anul 1942, turla mică, de deasupra pronaosului, n-a mai putut fi salvată. Așa se face că, în prezent, Biserica "Sfântul Ilie", de pe Strada Roșiori, are o singură turlă, în loc de două, cum avea până acum 80 de ani.
De parcă nu ar fi fost de ajuns, și cutremurul din anul 1977 a provocat distrugeri la mult-încercata Biserică "Sf. Ilie", atât la interior, cât și la exterior, iar preotul paroh Costică Enache a inițiat, la rându-i, ample lucrări de consolidare și refacere a zidăriei și picturii. Potrivit părintelui Rareș Bucur, biserica a fost resfințită de Preasfințitul Epifanie Norocel al Buzăului, la 23 octombrie 1986.