Cuviosul Irodion s-a născut în anul 1821, la Bucureşti. A primit la botez numele de Ioan, iar la vârsta de 20 de ani a intrat ca frate la Mănăstirea Cernica. Cuviosul a primit chipul îngeresc al călugăriei pe data de 3 decembrie 1846, luând numele de Irodion.
În septembrie 1850, stareţul de la Cernca, Sfântul Calinic, a fost hirotonit episcop de Râmnic. Calinic l-a luat cu sine, alături de alţi vieţuitori, şi pe Irodion, pe care l-a numit stareţ al schitului Lainici, în anul 1854. Irodion a păstorit schitul, cu mici întreruperi, vreme de 41 de ani, între anii 1854-1900. Cuviosul Irodion a trecut la cele veşnice la data de 3 mai 1900.
Sfinţii Mucenici Timotei şi Mavra, pe care-i prăznuim astăzi, au dobândit cununa muceniciei la anul 286 d.H., în vremea persecuţiilor pornite de împăratul roman Diocletian. Timotei şi Mavra erau căsătoriţi de numai 20 de zile atunci când au fost prinşi şi aduşi înaintea guvernatorului cetăţii Tebaida, Arianus.
Adus la judecată, Timotei a mărturisit că este creştin şi că fusese citet în biserica locului. Ca să-l facă să renunţe la Hristos, guvernatorul a încercat să-l sperie, arătându-i instrumentele de tortură. Creştinul, însă, l-a întrebat pe guvernator cum de nu vede mulţimea îngerilor care-l întăresc în credinţă.
Din acea clipă, furios, Arianus a poruncit ca Timotei să fie supus la numeroase chinuri. La pătimirile sfântului a fost de faţă soţia sa, Mavra, care a mărturisit, la rândul ei, credinţa în Hristos. Cronicile spun că, după multe alte torturi, Sfinţii Timotei şi Mavra au fost răstigniţi faţă în faţă. Soţii creştini au rămas aşa timp de zece zile, grăind unul către celălalt şi întărindu-se în credinţă, până ce au trecut la cele veşnice.