Propunerea a fost facuta la sfirsitul saptaminii trecute de ministrul sirb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, dar a fost respinsa de catre administratia ONU a Kosovo.
"Obiectivul propunerii pare sa fie divizarea Kosovo, mai exact guvernarea de catre Serbia a enclavelor", a declarat o sursa. O alta sursa din cadrul misiunii ONU, UNMIK, a precizat ca acceptarea unei astfel de propuneri ar echivala cu "o ratificare a divizarii".
Adjunctul sefului UNMIK, Larry Rossin, a confirmat marti ca Samardzici, cu care s-a intilnit la sfirsitul saptaminii trecute, i-a inaintat un document menit sa reprezinte "un cadru pentru o relatie complexa intre Serbia si UNMIK". El a refuzat sa comenteze continutul respectivului document.
Analistii sustin ca opozitia virulenta manifestata de sirbii din nordul Kosovo fata de adminsitratia de la Pristina, demonstrata si de violentele care au avut loc luni la Mitrovita, a creat premisele unei astfel de divizari.
Peste jumatate din minoritatea sirba locuieste in enclavele din sudul Kosovo, restul locuind la nord de riul Ibar intr-o zona aflata la granita cu Serbia.
Politistii, medicii si profesorii din regiunea din nordul Kosovo, al carei principal oras este Mitrovita, sint remunerati de catre Guvernul de la Belgrad.
Serbia nu va propune insa divizarea Kosovo, deoarece o astfel de cerere va echivala cu abandonarea pretentiilor sale asupra intregului teritoriu. Liderii albanezi de la Pristina se opun, de asemenea, divizarii si insista ca noul stat sa se regaseasca in granitele provinciei sirbe.
Occidentul se opune divizarii Kosovo, motivind ca un astfel de demers ar promova notiunea de "state etnice" in Balcani si ar incuraja pretentii similare.