• recepţia oficială urmează să fie făcută într-o săptămână, maxim două • abia după recepţie se va constata dacă realizarea acestui giratoriu a „înghiţit” toată suma alocată sau dacă a costat mai puţin • la momentul aprobării investiţiei, în CLM au fost discuţii legate de valoarea ei de 241.506 lei
Sensul giratoriu de la intersecţia străzii Comuna din Paris cu Şos. Focşani, din cartierul Chercea, care la vremea când a fost aprobat de Consiliul Local Municipal, în mandatul trecut, a iscat vii dispute din cauza sumei alocate, considerată prea mare de către unii consilieri, a fost finalizat zilele trecute.
Bugetul pentru acest obiectiv a fost aprobat într-o şedinţă CLM din luna aprilie a anului în curs şi se ridică la 241.506 lei. La momentul respectiv, fosta opoziţie din CLM a reacţionat vehement. „Nu are cum să coste peste două miliarde de lei vechi un giratoriu construit în acea intersecţie, în condiţiile în care cel făcut pe Şoseaua Buzăului, la intersecţia cu Şoseaua de Centură, care este mult mai mare, a costat circa 1,9 miliarde de lei vechi”, spunea atunci fostul consilier local Ionel Alexandru. Totuşi, acesta nu a putut influenţa în niciun fel suma alocată de la bugetul local, în schimb a avut succes un amendament privind scurtarea timpului de execuţie a proiectului. Astfel, în loc de 12 luni cât a fost prevăzut iniţial, s-a decis că lucrarea trebuie executată în 6 luni. Lucrarea a fost câştigată la licitaţie de firma „Promotas” SRL Brăila.
Ce-i drept, acum, când este deja gata, se poate observa cu ochiul liber că giratoriul de pe Comuna din Paris este incomparabil mai mic decât cel de la intersecţia şoselei de centură cu Şos. Buzăului. Responsabili din cadrul Primăriei ne-au explicat că lucrarea a fost, totuşi, destul de complexă, în contextul în care a trebuit lărgit carosabilul, s-a intervenit la fundaţie şi s-a turnat covor asfaltic nu doar în raza sensului giratoriu ci şi pe câteva zeci de metri, de-o parte şi de alta a celor două străzi care se intersectează.
Deocamdată, deşi este deja funcţional şi arată ca şi cum ar fi finalizat, inclusiv în ceea ce priveşte amenajarea peisagistică a insulei din mijloc, sensul giratoriu nu a fost recepţionat oficial. Asta deoarece mai trebuie puse la punct câteva aspecte, după cum ne-a explicat Marius Termegan, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Brăila. Potrivit acestuia, încă nu s-au montat în mod corespunzător semnele de circulaţie, nu s-au făcut marcajele rutiere şi nu s-a curăţat carosabilul de resturile rămase în urma şantierului. „Cel mai probabil, pe parcursul săptămânii viitoare o să primim notificare de la constructor că totul este gata şi se poate face recepţia lucrării. Termenul final de execuţie prevăzut în contract este 15 decembrie, deci constructorul mai are timp la dispoziţie pentru a se încadra în acest termen. Când vom face recepţia vom vedea dacă toată suma alocată pentru acest proiect a fost cheltuită sau dacă s-au făcut şi ceva economii”, ne-a declarat Termegan.
Şeful Direcţiei Tehnice ne-a declarat că, deocamdată, nu mai sunt în proiect alte giratorii în municipiu, cu excepţia celui de la intersecţia bulevardului Cuza cu Calea Galaţi, pentru care există Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) şi mai este nevoie doar de aprobarea investiţiei în actualul Consiliu Local Municipal. După cum se ştie, şi pentru acest giratoriu fostul CLM luase în discuţie o sumă situată în jurul valorii de 300.000 lei, care a fost destul de comentată la vremea respectivă.