• un brăilean a postat pe internet câteva fotografii însoţite de comentarii, prin care atrage atenţia că nu i se pare normal ca, în anul 2018, când există atâtea metode moderne de lucru, betonul să fie făcut la lopată de muncitori • asta în timp ce amenajarea giratoriului înaintează cu viteza melcului • administratorul firmei Promotas, câştigătoarea acestui contract în valoare de 186.430 lei, fără TVA, nu vede nimic rău în felul cum muncesc angajaţii săi şi spune că lucrarea are termen de execuţie de patru luni, care va fi respectat fără probleme
Sensul giratoriu de la intersecţia Căii Galaţi cu bulevardul Cuza a intrat în execuţie în urmă cu aproape o lună, însă ritmul de lucru şi metodele folosite de constructor au început să atragă criticile brăilenilor care s-au săturat să suporte la nesfârşit derularea unor lucrări care în ţările civilizate se execută şi mai repede şi mai temeinic. Iată ce a postat, de exemplu, brăileanul Nicuşor Zamfir pe o reţea de socializare, după ce, la începutul săptămânii, a trecut prin zonă şi a observat cum o parte dintre muncitori preparau beton “la lopată”, ca acum 50 de ani, în timp ce alţii stăteau pe o bancă şi priveau apatici. Asta în timp ce realizarea sensului giratoriu înaintează destul de greu, fiind făcute doar ceva săpături în mijlocul intersecţiei şi ajustări ale trotuarelor.
“Lucrările la mult comentatul sens giratoriu au început pe 24 iulie. Habar n-am cât ar trebui să dureze realizarea acestei amenajări utile din multe puncte de vedere. Dar nu putem avea pretenţia să evoluăm ca societate dacă şi în acest an, 2018, mai facem betonul la lopată doar pentru a ţine la muncă 5 - 6 muncitori care «belesc» coada lopeţii aşteptând ziua de leafă. Nu putem avea pretenţii să avansăm şi să facem lucrurile repede şi mai ales bine! Asta este mentalitatea zonală care ne ţine într-o mediocritate ce a devenit periculoasă, pentru că mulţi încă mai cred că asta este limita maximă la care putem convieţui”, a scris Nicuşor Zamfir, membru activ al societăţii civile brăilene, postând şi câteva fotografii edificatoare.
Contactat de un reporter al cotidianului nostru, Marcel Motoc, administratorul firmei care a câştigat contractul de amenajare a respectivului sens giratoriu, ne-a declarat că nu vede nimic rău în felul cum procedează angajaţii săi. “Dacă avem nevoie de maxim o roabă de beton pentru remedierile care se fac acolo, doar nu trebuia să folosim o autobetonieră...”, ne-a spus Motoc. Cât despre ritmul de lucru de pe şantierul în cauză, patronul “Promotas” a precizat că, potrivit contractului încheiat cu Primăria, giratoriul trebuie terminat în patru luni. “N-a trecut nicio lună de când am început treaba, deci mai avem timp suficient”, a conchis Marcel Motoc.
Reamintim că Primăria Brăila a dat ordinul de deschidere a şantierului în data de 9 iulie, însă lucrările la sensul giratoriu de la intersecţia Căii Galaţi cu bulevardul Cuza au început efectiv în jurul datei de 24 iulie. După cum se ştie, acolo urmează să se facă un giratoriu definitiv, după ce în ultimii ani această funcţie a fost îndeplinită de câteva balize de plastic puse în cerc în mijlocul intersecţiei. Amenajarea definitivă va fi făcută în aşa fel încât să ofere un unghi mai mare de virare, astfel că proiectul a prevăzut decuparea unei porţiuni din scuarul de pe mijlocul bulevardului Cuza şi din trotuarele Căii Galaţi, după cum ne-au precizat reprezentanţii Primăriei.
Despre acest sens giratoriu se vorbeşte de mai bine de cinci ani, din timpul mandatului fostului primar Aurel Simionescu, iar la vremea când a fost anunţat prima dată au apărut în spaţiul public intense polemici legate de valoarea exagerat de mare a investiţiei. Primăria anunţase atunci că se va aloca pentru această amenajare circa 300.000 lei (3 miliarde de lei vechi n.n.), iar criticile venite din partea partidelor de opoziţie dar şi a cetăţenilor nu au întârziat să apară. Până la urmă însă, costul final al investiţiei va fi semnificativ mai mic. Concret, conform contractului semnat cu firma care a câştigat licitaţia de execuţie a proiectului, “Promotas” SRL Brăila, sensul giratoriul din intersecţia Căii Galaţi cu bulevardul Cuza va costa 186.430 lei, fără TVA. Termenul de execuţie prevăzut în contract este de 4 luni de la deschiderea şantierului. Aşadar, această lucrare ar urma să afecteze traficul în zonă până spre sfârşitul lunii noiembrie.
Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a declarat, la scurt timp după deschiderea şantierului, că firma “Promotas” a dat asigurări Primăriei că va termina lucrarea înainte de termenul limită, astfel încât giratoriul să fie gata până să vină sezonul rece. Tot viceprimarul ne-a mai explicat că ordinul de începere a lucrărilor nu a putut fi dat mai devreme deoarece intersecţia respectivă se află în zona de interes arheologic a municipiului. Din acest motiv, nu se pot face săpături fără aviz de la Direcţia de Cultură, iar acest aviz se eliberează doar după ce specialiştii Muzeului Brăilei fac descărcarea arheologică a sitului. Primăria a încheiat în luna mai a anului în curs un contract cu Muzeul, care a făcut cercetări la faţa locului, după care a înştiinţat autorităţile locale că se poate deschide şantierul.