Cu citeva saptamini inainte de debutul campaniei electorale oficiale, senatorul de Braila Dan Sabau a fost cuprins de o dorinta arzatoare de a se pune la dispozitia brailenilor, pentru a-i servi, in calitate de medic chirurg. Pentru ca la Spitalul Judetean Braila este persona non-grata, in urma unor manevre pe care el le numeste politice, Sabau a decis sa deschida un cabinet pentru saraci, motiv pentru care a si solicitat un spatiu, de la Primarie: "Imi doresc sa deschid un cabinet pentru saracii Brailei, pe chirurgie. Am facut aceasta cerere la Primaria municipiului in urma cu circa trei saptamini si astept raspuns. Nu m-a lovit mila acum, asa cum spuneti dvs, intotdeauna m-am pus in slujba cetatenilor, niciodata nu am facut medicina privata. Intotdeauna am practicat o medicina care s-a adresat omului, indiferent de etnie, indiferent de buzunar, indiferent de pozitia sociala si am operat foarte multa lume “buna” - ma rog, am rezerve cind spun treaba asta - si foarte multa lume de toate tipurile. Am fost o perioada in activitate in Braila, eram in contract cu Spitalul Judetean, dupa care mi-a fost rupt contractul din ratiuni politice si am cautat o solutie sa refac contactul cu braileanul. Nu am reusit decit in varianta aceasta, cu un cabinet pentru saraci. In Bucuresti practic acelasi tip de medicina si nu sint retribuit. Verificati! Au fost si tentative sa mi se organizeze un soi de flagranturi, de “Camera ascunsa” si nici unul nu a aparut, pentru ca nici unul nu a demonstrat ca as fi altfel decit va spun eu". Atentionat ca daca vrea sa sugereze ca ar face aceasta activitate pe gratis, ar trebui s-o lase mai moale, dat fiind ca el insusi a recunoscut in trecut ca ia "atentii" de la pacienti, daca acestia sint destul de insistenti, Sabau a comentat: "Am spus ca am luat si ca iau, atunci cind trece de doua refuzuri. Am spus-o la televizor si am spus ca am facut parte din categoria celor care nu au vrut si am intrat in Parlament tocmai pentru treaba asta, pentru statutul social al medicilor, pentru ca e bine sa protejam medicul de “atentiile” astea care, de fapt, sint singurele care fac diferenta. Am mai spus ca salariul unui medic primar din Bolintin Vale este identic cu salariul de medic primar al lui Irinel Popescu, diferenta fiind facuta de performantele celor doi".
Intrebat daca va lucra singur la cabinet sau va beneficia de ajutorul altor medici, senatorul a explicat: "Cel mai probabil va fi o actiune ceva mai colectiva, cu o asistenta si voi incerca sa realizez o permanenta la acest nivel, cu oameni dispusi sa faca medicina asa cum se face ea in Romania. Ne vom adresa tuturor categoriilor de populatie, inclusiv celor fara asigurare medicala. Totul va fi gratuit. Pentru mine, in continuare, medicina, din punct de vedere al accesibilitatii, nu trebuie sa aiba bariere, iar din punct de vedere al asigurarii medicale, ar trebui ca tot romanul sa fie asigurat. La acest cabinet, voi incerca sa consult si sa fac mici operatii si sa triez ceea ce e de triat. Vreau sa va spun ca sistemul nu este nou, profesorii din sistemele occidentale au si activitate de acest tip, adica o oferta pentru pacientul care nu are banii sa intre in cabinetul lui privat".
Avind in vedere frecventa relativ redusa a vizitelor lui Sabau in Braila, din ultimii ani, asteptam cu nerabdare sa vedem care va fi programul cabinetului sau pentru saraci.