Mergi la conţinutul principal

Senatorul Rotaru cere actiuni rapide de impaduriri, in judet

Senatorul PSD de Braila Ion Rotaru este ingrijorat de ceea ce el considera a fi neglijenta cu care este tratat programul de impaduriri, la nivelul judetului. Rotaru spune ca s-a informat si, in ultimii ani, ar fi trebuit plantate cu perdele forestiere mii de hectare de teren, insa, in realitate, nu s-a miscat nimic: "Mergind pe principiul ca faci iarna car si vara sanie, daca tot a venit toamna, ar trebui sa se realizeze ceva intr-un program de impaduriri. M-am informat si la nivelul judetului Braila avem la aceasta ora cam 27.000 ha de paduri si perdele forestiere, ceea ce inseamna circa 5,75% din suprafata, comparativ cu 27% cit este media nationala si cu 33 %, cit ar reprezenta un optim pentru Romania, asa cum a fost stabilit el de catre specialisti. In acest context, as vrea sa trag un semnal de alarma, pentru ca nu se face nimic in acest domeniu, desi avem o lege privind punerea in valoare a terenurilor degradate prin impaduriri si o alta lege, privind infiintarea de perdele forestiere in patru areale: CimpiaTisei, Cimpia Romana, Podisul Dobrogei si Lunca Dunarii. La nivelul judetului Braila nu s-a realizat nimic din acest program. A fost facut un studiu de fundamentare de catre o statiune de cercetari agricole, care prevedea infiintarea intre 2005-2012 a circa 8.000 de ha de perdele forestiere. Aceasta documentatie a fost transmisa inca din 2003-2004 si nu s-a actionat in nici un fel. Desi avem un comandament la nivelul judetului, care, chipurile, coordoneaza, se implica, face solicitari de fonduri, mai ales ca sursele nu sint doar de la nivel local, din aceasta suprafata propusa nu s-a impadurit nici macar un hectar. Eu as vrea sa trag un semnal de alarma foarte serios privind modul in care Guvernul intelege sa dea atentie acestei probleme si sa aloce resursele necesare impaduririlor. Sintem la sase ani de la emiterea acestei legi si la patru ani de mandat al unui guvern care ar trebui sa puna in aplicare acest act normativ".
Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, spune insa ca degeaba se planteaza puiet, daca acesta nu este pazit si intretinut, pentru o perioada de timp: "Trebuie sa le dea ca sarcina nu doar sa le planteze - ca ei pun niste bete acolo, in pamint, le-au plantat si dupa aia au plecat - , ci si sa le intretina, pe o perioada de patru-cinci ani si apoi sa ii dea in primire, pe baza de proces-verbal, Directiei Silvice. Daca nu a prins un pom sau altul, ei il inlocuiesc, in aceasta perioada. Eu am vazut la Movila Miresii - ca vorbesc din experinta - si zic “ce fac astia aici?”, ca erau unii cu niste bete pe cimp; “pai cum, pun padure!” si m-am uitat dupa ceva timp, nu mai era nici un pom, nici unul. Deci, statul roman a platit plantarea si s-a dus naibii si padurea si banii!"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro