Skip to main content

Senatorul Dan Sabau risca sa nu mai poata intra in alegerile interne

Alegeri in PNL, fara Dan Sabau. Este surpriza de care am putea avea parte, daca senatorul liberal nu se va grabi sa se inscrie in filiala locala, pina la finele acestei zile. Si asa, Sabau va beneficia de o favoare, pentru ca, in mod normal, lista inscrierilor, pentru cei care intra in calcul, pentru alegerile interne, s-a incheiat pe 30 aprilie. Desi a avut la dispozitie o gramada de timp, pentru a-si depune adeziunea la organizatia la care a fost sef interimar ani de zile, Sabau nu a facut acest lucru. In aceeasi situatie, de a nu-si fi depus adeziunea, se afla si alti lideri liberali, precum deputatul Gabriel Sandu si viceprimarul Lucian Tilea.
In ceea ce-l priveste, Sandu considera ca el este o exceptie de la regula reinscrierii cu mic, cu mare, in ideea ca el este membru al filialei PNL Mizil, iar la Braila este doar detasat: "Pai, eu nu am de ce sa ma inscriu! Eu sint detasat la Braila, am un statut special, fata de membrii obisnuiti. Eu nu activez decit temporar aici, si in conditiile in care am sesizat o tendinta a unei echipe, de a mentine cu orice chip puterea, iar a altei echipe, de a goni investitorii...". Sandu este indignat insa de efectele pe care le poate avea aceasta procedura de reinscriere in PNL Braila, si de faptul ca oameni pe care acesta nu-i agreeaza, precum Adrian Ritzinger, au ajuns sa depuna adeziune, pentru a reveni in partid. Sandu se arata insa sigur ca Ritzinger si altii ca el, care au atacat in ultimii ani PNL-ul, dupa ce au fost dati afara sau si-au dat ei demisia, nu vor fi acceptati inapoi atit de usor: "Nu s-a inscris nici un Ritzinger! Si ma deranjeaza ca se incearca de catre unii sa intre pe usa din dos in PNL Braila, in conditiile in care au facut campanie electorala impotriva acestui partid. In loc sa-si asume vina, pentru ca din cauza lor a ajuns PNL-ul local in aceasta situatie, ei vor sa revina si sa preia puterea. Oricum, validarea se va face de catre Comitetul de Initiativa, ei nu sint membri PNL, la ora actuala, si, in opinia mea, in proportie de 99%, acesti domni nu vor face parte din organizatie. Intii sa li se analizeze activitatea, sa se ia presa locala si sa se vada ce declaratii au dat impotriva liberalilor, in ultimii ani, si apoi se va decide daca sint primiti in partid. Nu se poate sterge cu buretele tot ce au facut acesti oameni, in ultimii ani, cind au lovit in PNL Braila".
La rindul sau, viceprimarul Lucian Tilea nu are de gind sa-si depuna o noua adeziune, din doua motive. O data, ca nu a fost invitat de nimeni, si doi, ca nu vrea sa fie coleg de partid cu Adrian Ritzinger: "Eu m-am inscris o data in partid, de cite ori trebuie sa o fac?! Era vorba despre o recompletare a unei adeziuni. In primul rind, nu am fost anuntat oficial, sa vin sa fac acest lucru. In luna decembrie, la nivelul conducerii interimare, s-a stabilit ca oamenii sa fie instiintati ca, intre orele x si y pot veni, cu documentele urmatoare... pentru a se reinscrie. Mie mi s-a parut normal sa se procedeze la fel si cu mine, dar nu s-a intimplat acest lucru, mai ales ca era foarte usor sa-mi fie gasit numarul de telefon, si ca ocupam o functie administrativa, in numele PNL. A trebuit sa-i spun intr-o discutie domnului primar ca nu stiu nimic despre asta, ca el sa-i dea un telefon domnului Datcu, iar acesta, la rindul sau, sa-mi spuna pe ton ironic ca ma asteapta sa ma reinscriu, si ca ce, astept invitatie speciala?! Nu, nu asteptam invitatie speciala, asteptam o invitatie obisnuita, cum i s-a facut fiecarui liberal. In al doilea rind, eu am mai spus in trecut, de citeva ori, ca nu doresc sa fiu in acelasi partid cu domnul Ritzinger. Daca va amintiti, m-ati intrebat ce o sa fac, daca dinsul revine in partid, am sa-mi dau demisia? Raspunsul meu a fost ca da. Iata ca nu mai este cazul sa-mi dau demisia, doar ca nu ma mai reinscriu in PNL".

"Daca nu-si depune adeziunea pina pe 5 mai, nu mai intra in alegeri"

Presedintele interimar al organizatiei municipale PNL, Vasile Datcu, sustine ca le-a aprobat "cu mare placere" cererile lui Adrian Ritzinger, Petru Ganciu si Peter Mitu, pentru ca locul lor a fost si este in PNL: "Eu aprob cererile respective, iar presedintele interimar judetean, Teodor Melescanu, le valideaza. Mie mi se pare o stare de normalitate ca acestia sa revina la PNL, pentru ca ei au fost pe listele PNL, au candidat in numele acestui partid si au cistigat mandate de consilieri, in numele PNL. In aceste conditii, ajungi sa-ti pui o intrebare: "cind ai fost nebun, cind i-ai pus pe liste, cind ai facut campanie electorala cu ei, cind ai cistigat voturi cu ei, sau cind, dupa ce ai cistigat, ii dai afara?". Cind ai avut viziuni politice extravagante? Eu nu pot sa accept o asemenea chestiune, care prejudiciaza electoratul, fata de care noi avem o responsabilitate". Intrebat fiind daca a primit telefoane de la nemultumiti, dupa ce cei trei si-au depus cererile de adeziune, Datcu ne-a marturisit ca au fost peste 60 de apeluri, la care el nu a raspuns, pentru ca stia exact ce vor persoanele respective. Presedintele interimar se declara insa uimit de pretentia unora dintre cei care inca nu s-au inscris, de a fi prelungit termenul - limita, in conditiile in care ei insisi au semnat pe documentul care impunea acest termen, deci aveau stiinta de el si-l acceptasera. Chiar daca, teoretic, a inchis lista cu persoanele care s-au inscris si care pot participa la alegerile interne din vara, ca sa-i dovedeasca lui Sabau ca nu are nimic cu el, Datcu este dispus sa accepte si o prelungire de o saptamina, asadar, ii da senatorului posibilitatea sa se inscrie cel tirziu pina la finele acestei zile: "Termenul a fost clar, 30 aprilie. La acea data, am inchis lista, si au ramas pe afara Dan Sabau, Gabriel Sandu si Lucian Tilea, ca sa dau citeva nume. Ca spun ei ca s-ar fi discutat de o posibila prelungire a termenului... eu nu stiu, eu stiu doar ca am la mina un document semnat de ei toti, de Melescanu, de Cibu, de Sabau, de Sandu, de altii, prin care se stabileste ca termenul limita este 30 aprilie. Eu respect intelegerea facuta si agreata la acel moment de toti, nu ma joc cu aceste lucruri. Data era clar: 30 aprilie, pentru cei care intra in discutie, la alegeri, si 1 iunie, alegerile. Ca sa nu zica insa ca am ceva cu el, poftim, accept o prelungire de o saptamina, adica aminarea datei limita pina pe 5 mai. Daca nu-si depune adeziunea pina pe 5 mai, o poate face si mai apoi, dar nu mai intra in alegeri".
In ceea ce-l priveste pe Gabriel Sandu, parerea liderului municipal este fara echivoc: daca vrea sa reprezinte Braila, trebuie sa se inscrie la organizatia PNL Braila, ca oricare alt membru. "Mie mi-e drag Mizilul, pentru ca are rezonante profunde in literatura, dar una este literatura si alta este politica. Daca PNL Mizil il are ca membru, foarte bine, inseamna ca Mizilul are o personalitate, dar daca Gabriel Sandu vrea sa activeze la Braila si sa reprezinte electoratul brailean, el trebuie sa vina si sa se inscrie la PNL Braila", a spus acesta.
Pina in prezent, potrivit lui Vasile Datcu, la organizatia municipala s-au inscris circa 630 de persoane, din care este posibil ca 2-3% sa nu fie acceptate.
La inchiderea editiei, senatorul Dan Sabau ne-a declarat ca, din cite stie, termenul de reinscriere s-ar fi prelungit pina pe 8 mai, context in care nu vede unde este graba. Acesta ne-a declarat insa ca, cel putin teoretic, ar trebui sa figureze pe listele PNL ca reinscris, deoarece, fiind plecat, a trimis adeziunea la Braila, dar nu stie ce s-a intimplat cu ea. "Eu am trimis adeziunea, ar trebui sa ajunga in seara asta (ieri - n.r.). Daca nu ajunge, atunci in mod sigur pina pe 8, cind este de fapt termenul limita de reinscriere, va fi la Braila".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu