Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Semnarea acordului privind bazele SUA, "realizare istorica a Romaniei"

Semnarea acordului de acces privind stabilirea de facilitati militare americane pe litoralul romanesc reprezinta, conform declaratiilor facute, duminica, de ministrul de Externe Mihai Ungureanu, o "realizare istorica a Romaniei", fiind consecinta a actiunilor de politica externa din ultimii 15 ani.
Ungureanu a salutat faptul ca are loc acest eveniment, apreciind ca se intimpla ceea ce au asteptat timp de 60 de ani parintii si bunicii romanilor, si anume "vin americanii".
Acordul de acces, care va fi semnat marti, de secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, la Cotroceni, este un document-cadru referitor la stabilirea de facilitati militare de dimensiuni reduse si flexibile, cu un grad inalt de interoperabilitate si bazate pe rotatia periodica a militarilor dislocati, a explicat Ungureanu.
Documentul, de natura politica, reglementeaza cadrul general de colaborare la nivel militar, logistic, juridic si financiar. Detaliile urmeaza sa fie stabilite prin acorduri specifice ce vor fi incheiate ulterior.
Pe de alta parte, in preambulul acordului de acces sint inscrise principiile care garanteaza ca aceste facilitati militare nu pot fi folosite in scopuri contrare legislatiei si tratatelor internationale la care este parte Romania, a adaugat Ungureanu, raspunzind astfel unei intrebari referitoare la posibilitatea ca bazele sa devina inchisori CIA neautorizate.
Statutul militarilor care vor fi dislocati pe teritoriul Romaniei este conform acordului NATO - SOFA (Status of Forces Agreement) si acordului SOFA Aditional, care a fost semnat cu Romania in octombrie 2001 si ratificat prin lege in 2002.
Militarii americani aflati in misiune pe teritoriul altei tari se supun prevederilor acordurilor SOFA (Status of Forces Agreement) pe care Statele Unite le incheie cu tarile pe teritoriul carora isi desfasoara fortele in misiuni sau exercitii.
Acordul SOFA dintre Romania si SUA a fost semnat in octombrie 2001 si ratificat prin lege in 2002.
Potrivit acordului, "Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale" pentru infractiuni comise de membri ai fortelor americane pe teritoriul sau.
Astfel, "in urma unei infractiuni cu gravitate redusa, sanctionata prin amenda sau arestare pe durata mai mica de un an, fortele Statelor Unite ale Americii vor notifica autoritatilor romane competente".
Conform lui Ungureanu, acordul de acces privind amplasarea de facilitati americane a fost posibil gratie deschiderii oferite de intrevederea dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele SUA, George W. Bush, care a fost determinanta pentru constituirea motivului vizitei lui Rice la Bucuresti.
Secretarul american de Stat va avea o agenda foarte incarcata, ea urmind sa se intilneasca cu seful statului si, de asemenea, sa discute despre subiecte precum vecinatatea Romaniei, teme strategice esentiale - Marea Neagra, Balcanii de Vest, Orientul Mijlociu, colaborare bilaterala si in cadrul NATO.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii