Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Seminte suficiente pentru campania agricola de primavara

Agricultorii braileni nu vor avea probleme in aceasta primavara cu semintele, calitatea acestora si nici cu materialul saditor. Asigurarile vin din partea inspectorului sef al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Braila, ing. Maria Mocanu. Aceasta a explicat ieri, in cadrul intrunirii Colegiului Prefectural ca pina in acest moment au fost analizate 629 probe de seminte, din care 461 au fost prelevate oficial din saminta conditionata, insacuita si sigilata, iar restul din probe informative, neoficiale, prelevate de persoane fizice neatestate profesional, in scop informativ: "Inainte de inceperea campaniei agricole de primavara au fost resondate si reanalizate oficial semintele certificate din stocul anilor precedenti in vederea obtinerii documentelor oficiale pentru comercializare. In total au fost reanalizate 281,33 tone de porumb, floarea-soarelui, soia si legume. De asemenea, au fost recertificate 18 loturi, respectiv 145,33 tone de seminte, de porumb si floarea-soarelui. In laborator se afla sub analiza 111 loturi seminte, reprezentind cantitatea de 1515,6 tone de orez, porumb, floarea-soarelui si lucerna". Maria Mocanu a mai adaugat ca, deoarece in urma analizelor de laborator unele cantitati de seminte n-au corespuns conditiilor de calitate prevazute de legislatia in vigoare, 55,137 tone de porumb, floarea-soarelui, legume si ovaz au fost blocate de la comercializare si li s-a schimbat destinatia la consum uman, furajer sau distrugere.
Inspectorul sef al ITCSMS Braila a tinut sa sublinieze ca necesarul pentru insamintarea suprafetelor programate in campania agricola din primavara acestui an, pentru judetul Braila si unele judete limitrofe, este asigurat. "In final, au fost certificate si analizate in laborator pentru comercializare in campania agricola de primavara 1.500 t de orez, 1.796 t de orz de primavara, 236 t griu de primavara, 1.867 t de porumb, 1.416 t de soia, 434 t de floarea-soarelui, 3 t fasole de cimp, 34 t de lucerna, 140 t mazare furaj, 1,27 t legume. Au fost certificate in vederea comercializarii in tari din Comunitatea Europeana 3.407 t de porumb, 70t de floarea-soarelui si 7 t de mustar alb. Totodata, din UE au intrat in judetul nostru in vederea comercializarii 38 t de floarea-soarelui, 37 t de porumb si 102 t de soia". Maria Mocanu a mai adaugat ca institutia pe care o conduce a facut si verificari in vederea respectarii legislatiei in vigoare de catre agentii economici, in urma carora s-au aplicat amenzi de 1.350 de lei. "In prezent se fac controale in cimp in vederea certificarii culturilor semincere declarate de agentii economici inregistrati, controale la comercializarea semintelor, iar in laborator se analizeaza stocurile de seminte certificate necesare insamintarii in campania agricola de primavara", a mai punctat seful ITCSMS.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii