"Toate persoanele aflate in functii de conducere trebuie sa stie cind este momentul sa cedeze locul", a declarat Eddie Compass, seful politiei din New Orleans, care nu a precizat motivul gestului sau, dar a spus ca intentioneaza sa se orienteze "intr-o alta directie".
"Vreau sa va rog sa-mi respectati dreptul la intimitate, sa-mi respectati decizia si sa-mi respectati dreptul de a fi eu insumi", a afirmat el.
Compass, care, potrivit primarului Ray Nagin, va fi inlocuit de adjunctul sau, Warren Riley, a anuntat ca va mai ramine in functie pe o perioada de tranzitie de 30 pina la 45 de zile.
Politia din New Orleans a fost depasita de situatia creata in urma uraganului Katrina. Mai multe sute de ofiteri de politie nu s-au prezentat la datorie, iar cei care au fost totusi prezenti s-au confruntat cu dificultati majore. Doi ofiteri - printre care si purtatorul de cuvint al politiei din New Orleans - s-au sinucis.
Retragerea lui Compass a fost anuntata in contextul in care Michael Brown, fostul director al Agentiei Federale pentru Gestionarea Situatiilor de Urgenta (FEMA), a afirmat, in fata unei comisii a Congresului american, ca institutia pe care a condus-o nu este "principala responsabila" pentru situatia creata la New Orleans si i-a invinuit de aceasta pe primarul Ray Nagin si pe guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco.
Compass a lucrat in cadrul departamentului de politie timp de 26 de ani, iar in ultimii trei ani si jumatate a fost directorul acestuia.
Nagin a afirmat ca este o zi trista, cea in care un erou ia o asemenea decizie, dar a adaugat ca hotarirea lui Compass de a se retrage de la conducerea politiei din New Orleans a fost luata inainte ca uraganul Katrina sa afecteze aceasta regiune.