Dupa cum se stie, desi a incasat 8 milioane de euro pentru lucrarile executate in cadrul proiectului de extindere a sistemului de canalizare si asfaltare a strazilor aferente, firma "Athena" acumulase, la sfirsitul anului trecut, datorii de circa 70 miliarde de lei vechi, catre subcontractori si furnizorii de materii prime. Din acest motiv, s-au inceput impotriva sa demersuri pentru declararea starii de faliment. La sfirsitul lunii mai a.c., "Athena" a iesit, insa, de sub supravegherea administratorului judiciar, dupa ce a inceptul sa-si achite datoriile. Se pare ca, pentru a le da bani creditorilor, grecii au vindut sediul detinut la Braila de o alta filiala din Romania, "Athena" SA Bucuresti, pe Sos. Buzaului, contra a 500.000 euro.
Din pacate, dupa ce, la sfirstiul lunii mai, parea ca "Athena" s-a trezit la viata, platindu-le salariile restante angajatilor si achizitionind masiv balast pentru amenajarea strazilor, in prezent activitatea i s-a blocat din nou. Cei citiva salariati romani pe care-i mai are se pling ca nu si-au primit banii pe luna trecuta si ca, practic, nu mai au cu ce sa munceasca. "Lipsesc materiile prime, nu mai putem folosi utilaje, e rau tare! Camioanele cu care se cara balastul sint blocate in autobaza, fiindca n-au fost bani sa li se reinnoiasca actele de inmatriculare", ne-au zis muncitori din cadrul "Athena" SA.
Primarul Cibu inca nu e lamurit cum stau lucrurile
Autoritatile brailene au auzit cite ceva despre preluarea firmei grecesti de o alta societate de constructii, dar deocamdata nu stiu daca e cazul sa se bucure sau nu. "Au ajuns si la mine niste informatii, dar deocamdata nu am idee despre ce se intimpla. Sper ca saptamina viitoare sa ma lamuresc", ne-a declarat Constantin Cibu, primarul Brailei. Acelasi primar care, in ultimile doua luni a insistat, pe la Ministerul Economiei si Finantelor, ca sa se acorde o prelungire a contractului cu "Athena", pentru ca strazile abandonate de greci sa poata fi reparate.
Reamintim ca "Athena" SA Grecia a semnat contractul de extindere a sistemului de canalizare brailean, contract in valoare de 17,7 milioane de euro, finantat in proportie de 75% de Uniunea Europeana si 25% de Consiliul Local Municipal. Proiectul respectiv ar fi trebuit finalizat pina in decembrie 2006. Grecii au inceput, insa, treaba cu mare intirziere si au lucrat atit de incet incit pina la termenul limita au reusit doar sa ingroape conductele de canalizare pe toate strazile, din Chercea, Radu Negru si Brailita, prevazute in proiect. 75% din aceste strazi au fost sapate pentru turnarea fundatiei, in vederea asfaltarii, si abandonate in acest stadiu, spre disperarea locuitorilor, care nu-si mai pot folosi masinile si nici nu pot beneficia de serviciile Pompierilor sau Ambulantei, in caz de urgente.