Mergi la conţinutul principal

Sefii de la "Athena" fug din Braila

"Athena" SA Grecia, firma a carei filiala din Braila a facut praf zeci de strazi de pe raza municipiului, sapindu-le fundatia si apoi abandonindu-le, a fost cumparata de o mare societate de constructii din Cipru. Informatia circula de citeva zile in mediile de afaceri si administrative brailene si ne-a fost confirmata de fostul senator Viorel Balcan. In calitatea sa actuala, de director al SC "Drumuri si Poduri" Braila SA, Balcan ne-a declarat ca detine informatii potrivit carora filiala din Braila a "Athena" SA se afla intr-o degringolada totala, de cind firma-mama din Grecia are patroni noi. "Toti sefii greci au disparut de la sediul din Braila. Au lasat un inginer roman sa coordoneze activitatea filialei, care oricum e ca si inexistenta, iar ei au sters putina. Au simtit, probabil, ca a venit timpul sa plateasca pentru toate ilegalitatile facute aici", ne-a declarat Viorel Balcan. Supararea acestuia este de inteles, din moment ce "Athena" i-a tras o teapa de peste 300.000 euro firmei "Drumuri si Poduri". Concret, firma lui Balcan a subcontractat de la "Athena" refacerea citorva strazi pe care s-au ingropat conducte de canalizare, le-a vindut grecilor mixturi asfaltice si borduri si le-a inchiriat utilaje. In total, e vorba despre servicii si marfuri de 600.000 euro. Din aceasta suma, nu s-a achitat pina in prezent decit jumatate. Balcan spune ca si cu banii incasati au fost probleme, in sensul ca au fost platiti cu cecuri in neregula. "Pina la urma, banii au ajuns la noi, dar fapta ramine iar scandalul cu acele cecuri fara acoperire inca este cercetat de Politie. Vom depune si noi o marturie scrisa, pentru a ajuta la derularea anchetei", a precizat directorul "Drumuri si Poduri".
Dupa cum se stie, desi a incasat 8 milioane de euro pentru lucrarile executate in cadrul proiectului de extindere a sistemului de canalizare si asfaltare a strazilor aferente, firma "Athena" acumulase, la sfirsitul anului trecut, datorii de circa 70 miliarde de lei vechi, catre subcontractori si furnizorii de materii prime. Din acest motiv, s-au inceput impotriva sa demersuri pentru declararea starii de faliment. La sfirsitul lunii mai a.c., "Athena" a iesit, insa, de sub supravegherea administratorului judiciar, dupa ce a inceptul sa-si achite datoriile. Se pare ca, pentru a le da bani creditorilor, grecii au vindut sediul detinut la Braila de o alta filiala din Romania, "Athena" SA Bucuresti, pe Sos. Buzaului, contra a 500.000 euro.
Din pacate, dupa ce, la sfirstiul lunii mai, parea ca "Athena" s-a trezit la viata, platindu-le salariile restante angajatilor si achizitionind masiv balast pentru amenajarea strazilor, in prezent activitatea i s-a blocat din nou. Cei citiva salariati romani pe care-i mai are se pling ca nu si-au primit banii pe luna trecuta si ca, practic, nu mai au cu ce sa munceasca. "Lipsesc materiile prime, nu mai putem folosi utilaje, e rau tare! Camioanele cu care se cara balastul sint blocate in autobaza, fiindca n-au fost bani sa li se reinnoiasca actele de inmatriculare", ne-au zis muncitori din cadrul "Athena" SA.

Primarul Cibu inca nu e lamurit cum stau lucrurile

Autoritatile brailene au auzit cite ceva despre preluarea firmei grecesti de o alta societate de constructii, dar deocamdata nu stiu daca e cazul sa se bucure sau nu. "Au ajuns si la mine niste informatii, dar deocamdata nu am idee despre ce se intimpla. Sper ca saptamina viitoare sa ma lamuresc", ne-a declarat Constantin Cibu, primarul Brailei. Acelasi primar care, in ultimile doua luni a insistat, pe la Ministerul Economiei si Finantelor, ca sa se acorde o prelungire a contractului cu "Athena", pentru ca strazile abandonate de greci sa poata fi reparate.
Reamintim ca "Athena" SA Grecia a semnat contractul de extindere a sistemului de canalizare brailean, contract in valoare de 17,7 milioane de euro, finantat in proportie de 75% de Uniunea Europeana si 25% de Consiliul Local Municipal. Proiectul respectiv ar fi trebuit finalizat pina in decembrie 2006. Grecii au inceput, insa, treaba cu mare intirziere si au lucrat atit de incet incit pina la termenul limita au reusit doar sa ingroape conductele de canalizare pe toate strazile, din Chercea, Radu Negru si Brailita, prevazute in proiect. 75% din aceste strazi au fost sapate pentru turnarea fundatiei, in vederea asfaltarii, si abandonate in acest stadiu, spre disperarea locuitorilor, care nu-si mai pot folosi masinile si nici nu pot beneficia de serviciile Pompierilor sau Ambulantei, in caz de urgente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu