Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sef din Politie, mort din neglijenta cadrelor medicale

Subcomisarul de Politie Costel Serban, 42 de ani, proaspat sef al Serviciului de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, a decedat duminica dimineata, in prima zi a lui 2006, in timp ce se deplasa spre serviciu, urmare asfixiei mecanice cu un continut gastric, ce a intervenit dupa ce acesta a suferit un traumatism prin accident rutier. Politistul se indrepta spre serviciu cu masina personala pe ruta Insuratei - Braila, insa in apropierea localitatii Valea Cinepii a atipit, probabil, la volan si s-a izbit de un copac. A suferit o fractura la un omoplat si zgirieturi pe fata, insa a scapat cu viata, fiind transportat la spital in stare buna. Citeva zeci de minute mai tirziu, dupa ce a fost plimbat intre cele doua spitale, ofiterul a murit, in timpul manevrelor de resuscitare, culmea, nu din cauza leziunilor provocate in timpul accidentului rutier, ci fiindca s-a inecat cu mincare, iar cadrele medicale nu l-au intubat si nu i-au eliberat caile respiratorii. Comanda Politiei brailene a deschis o ampla ancheta in acest sens, a sesizat Parchetul si considera ca subcomisarul a decedat din cauza neglijentei crase a cadrelor medicale de pe Ambulanta, care nu erau echipate corespunzator, si de la cele doua spitale din municipiu. Fiind ofiter superior, decedat in timpul serviciului, scms. Costel Serban va fi inmormintat cu onoruri militare, astazi, la ora 12.00.

"Subcomisarul a murit cu zile. Deschidem ancheta! E al n-lea asemenea caz"

La 2 ianuarie 2006, Biroul de Presa al Politiei brailene informa sec: "La data de 1 ianuarie 2006, ora 07.15, subcomisarul de Politie SERBAN COSTEL, de 42 de ani, seful Serviciului de Ordine Publica, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila (...) a decedat In urma unui accident rutier. Acesta conducea autoturismul proprietate personala "Daewoo Cielo" pe Drumul European 577 si se deplasa catre sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. Evenimentul s-a produs la km 24 plus 240 metri, In afara localitatii Valea Cinepii, comuna Unirea, judetul Braila, zona In care (...) autoturismul a parasit partea carosabila, intrind In coliziune cu un copac. In urma impactului a rezultat ranirea grava a politistului, care a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, pentru Ingrijiri medicale. Pe fondul existentei unor traumatisme, rezultate din accidentul rutier, acesta a decedat In timpul investigatiilor medicale. Au fost recoltate (...) probe biologice de singe pentru stabilirea alcoolemiei. In cauza s-a Intocmit dosar penal pentru stabilirea Imprejurarilor In care a avut loc evenimentul rutier".
Subcomisarul Serban a petrecut Revelionul impreuna cu familia si prietenii, la Insuratei, dupa care a pornit spre Inspectorat, unde intra in tura de permanenta din 1 - 2 ianuarie. N-a mai ajuns. La un kilometru si jumatate distanta de intrarea in Valea Cinepii, intre orele 6.25 - 6.30, masina lui s-a izbit violent de un copac. Avea 90 de km la ora, viteza regulamentara in afara localitatii. Probabil a atipit, pentru o fractiune de secunda. Nu bause, spun cei care i-au fost alaturi, insa nu dormise toata noaptea. A suferit citeva zgirieturi pe fata si o fractura la un omoplat. Seful sau direct, cms. Fanel Arama, adjunct al comandantului Politiei judetului, a ajuns la fata locului la nici jumatate de ceas de la producerea evenimentului, a vorbit cu subcomisarul, a chemat salvarea si s-a ocupat indeaproape de caz. Desi era constient in momentul in care a plecat cu ambulanta, subcomisarul a murit la spital, la al doilea spital la care a fost dus. A decedat in timpul manevrelor de resuscitare, culmea, nu din cauza leziunilor suferite, ci asfixiindu-se cu mincarea care i-a invadat caile respiratorii datorita socurilor. Iata filmul evenimentelor, asa cum ni l-a relatat cms. Fanel Arama: "Subcomisarul a murit cu zile. Deschidem ancheta! Sesizam si Parchetul. E al n-lea asemenea caz. In primul rind, ambulanta care a venit la fata locului nu era echipata corespunzator, nu avea instalatie cu oxigen. Apoi, l-au plimbat de la Spitalul Judetean, la Spitalul 3, dupa care au vrut sa se spele pe miini si sa-l trimita la Galati, la Neurochirurgie. Eu am ajuns la locul accidentului la scurt timp. Am discutat cu el, era constient, n-avea nimic grav. Am vorbit despre copii, am convenit sa ii anunt familia dupa cercetarea la fata locului si dupa ridicarea masinii. Am trimis masina in curtea inspectoratului. Costel avea doar o fractura la un omoplat si o taietura la nivelul buzei, o zgirietura mai degraba. L-a luat ambulanta, dar in ambulanta, unde nu era - cred - medic, erau doua tinere, nu i s-a facut nimic. Doar i s-a stabilit diagnosticul: fractura si escoriatii. L-au dus, mai intii, la Spitalul Judetean, dar acolo nu era medic ortoped, nu era medic care sa-i stabileasca leziunile interne si l-au dus la Spitalul 3. El a fost constient tot timpul. La Spitalul 3 i s-a pus diagnosticul de traumatism cranio - cerebral acut inchis, dar el n-avea otoragie, nu singera, se lovise in zona trunchiului, iar pe fata era numai zgiriat. Nici la Spitalul 3 nu i-au facut nimic si au vrut sa se spele pe miini, sa-l trimita la Neurochirurgie Galati. Nu stiu daca erau medici de garda, dar la Spitalul 3 a venit, la un moment dat, dr. Armand Cristea. In momentul in care l-au urcat in ambulanta, sa-l duca la Galati, el a intrat in coma si au pus aparatele cu electrosocuri pe el, fara macar sa-i faca intubare, sa-i elibereze caile respiratorii si s-a inecat cu mincarea, care, de la socuri, i-a invadat caile respiratorii".
Intr-adevar, potrivit dr. Gina Ilie, sef Serviciu de Medicina Legala, subcomisarul Serban a decedat din cauza "asfixiei mecanice cu continut gastric, consecinta a unui traumatism prin accident rutier". Pentru elucidarea acestui caz, dr. Ilie a trimis adrese catre Ambulanta: "De regula, nu trimitem adrese catre alte institutii. Facem aceasta doar atunci cind sint nelamuriri cu privire la cauza decesului. Continuam investigatiile". Am incercat si noi sa obtinem un punct de vedere si de la Serviciul de Ambulanta al Judetului Braila, insa n-am reusit. Iata, in schimb, punctul de vedere al dr. Horia Dragoi, purtator de cuvint al Spitalului Judetean de Urgenta: "Stiu ca a fost adus la UPU (Unitatea de Primire a Urgentelor - n.r.) la Judetean, unde a fost diagnosticat de dr. Dragos Voicu si dr. Roxana Stramasov. S-a facut un bilant al leziunilor, nu prezenta semne neurologice, si fiindca avea o fractura de humerus sting, iar aici nu era ortoped, s-a luat decizia trimiterii pacientului la Spitalul 3. Acolo nu stiu ce s-a intimplat. Stiu ce a fost acolo, dar din povesti... Teoretic, inainte de resuscitare, se intubeaza. Asa scrie la carte. Dar nu pot sa-mi dau cu parerea despre ce a fost acolo. Stiu ca, aici, dr. Voicu n-a constatat o hemoragie interna, insa pacientul era suspect si de un traumatism cranian. Ma mira ca a murit asfixiat...Teoretic, cind se intra in stop cardio-respirator, se face intubare, se elibereaza caile respiratorii. Da, e un caz ciudat".

Cortegiul va trece prin fata Inspectoratului

Nascut la 9 septembrie 1963, in Braila, absolvent al Scolii de Ofiteri MAI, promotia 1990, fost sef al Politiei orasului Insuratei, in perioada 1994 - 2004, subcomisarul Costel Serban era, de la 2 iulie 2005, seful Serviciului Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. De cind cistigase concursul pentru sefia ordinii publice din judet, subcomisarul facea naveta intre Insuratei si Braila, dat fiind ca fiica sa, in virsta de 14 ani, inca era eleva la Insuratei. "Petrecuse revelionul tot la Insuratei, impreuna cu prietenii si familia. Nu bause. Toata seara a baut doar doua beri, iar dupa 12 noaptea nu bause decit cola. La ora 6.00 si-a dus sotia acasa, in Insuratei, a mai baut o cafea si a plecat spre serviciu. Nu dormise deloc si probabil a atipit la volan. Cum a murit el e alta poveste. Vom deschide, repet, o ancheta, pentru ca vinovatii sa fie trasi la raspundere. A fost, in mod clar, o neglijenta crasa a cadrelor medicale. E strigator la cer!", a adaugat cms. Arama.
Trupul neinsufletit al subcomisarului Costel Serban a fost depus la Capela Catedralei "Nasterea Domnului", iar miine (azi, 4 ianuarie - n.r.) va fi inmormintat, cu onoruri militare, la Cimitirul Militar.
Ieri, la capatiiul subcomisarului Serban plingeau sotia, fiica de 14 ani si mama. Alaturi le stateau politisti, dar si rezervisti, intre care chestorul (r) Ion Motoc, fost inspector sef al Politiei. Astazi, cortegiul funerar va zabovi pentru citeva minute in fata sediului Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, prilej cu care unul dintre comandanti va trebui sa gaseasca puterea sa spuna citeva cuvinte despre cel care a fost subcomisarul Costel Serban, iar politistii isi vor lua adio de la colegul, prietenul si seful lor. Costel Serban a avut in subordine citeva sute de oameni, conducind cel mai mare departament din cadrul Inspectoratului de Politie. "Fiind vorba despre un ofiter superior care a murit in timpul serviciului, inmormintarea va fi cu onoruri militare. A fost un om bun si deosebit. Va fi condus pe ultimul drum, nu in acorduri de fanfara, insa cu toate onorurile ce se cuvin. La cimitir vor fi trase salve de arma", ne-a declarat cms. Ionel Decu, adjunct, de asemenea, al sefului Politiei. Efectivul Inspectoratului s-a oferit deja sa ajute familia indoliata si a suportat toate cheltuielile privind inmormintarea, intentionind sa contribuie, de acum incolo, si la intretinerea fiicei subcomisarului.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii