"Sectia s-a desfiintat prin Ordinul 1229 din 12 noiembrie 2005, al ministrului Sanatatii, iar Ministerul Sanatatii cunoaste situatia pentru ca am raportat lunar, din iulie 2005, pina s-a inchis sectia. In acest sens s-a schimbat si structura spitalului, din boli psihice cronice, in sectie de boli psihice acute pentru copii". Practic, neuropsihiatria infantila include o boala cronica psihica, iar copiii nu trebuiau retinuti in spital decit pentru diagnosticare si tratament, dupa care ar fi trebuit sa fie externati. Dar copiii internati in NPI erau parasiti de ani de zile, multi dintre ei chiar de la nastere si pentru ca asa era sistemul social, cit si cel de sanatate, erau tinuti in sectii ale spitalelor de psihiatrie.
"In 2004, a fost un protocol, prin care se impunea, tot la presiune externa, sa se desfiinteze aceste sectii. Am respectat protocolul si sectia NPI s-a desfiintat anul trecut, iar cei 45 de copii au trecut la Protectia Copilului; in prima faza au fost preluati 25 de copii, pina in august, dupa care, restul si s-au si recuperat, in masura in care se pot recupera cu tetrapareza spastica sau parapareza spastica. Sint copii afectati de la nastere cu encefalopatie cronica infantila, nascuti prematuri in mare parte, fie copii cu structuri nervoase distruse pe motricitate, fie care nu vorbeau, care mincau mai greu si care ar fi trebuit dati, de la inceput, intr-o sectie de recuperare", am aflat de la dr. Lucica Scutaru. Acum, acestia se afla la Protectia Copilului, la Caminul "Craiasa Zapezii", iar sectia NPI este inchisa, dezafectata.
In locatia din strada Zambilelor nr. 5 urmeaza sa se mute pavilionul administrativ al Spitalului "Sf. Pantelimon" intrucit actuala cladire a unitatii spitalicesti - aflata in patrimoniul orasului, urmeaza sa fie renovata printr-un Program Phare.
In legatura cu veridicitatea datelor inscrise in raportul intocmit de organizatia non-guvernamentala americana ai carei reprezentanti s-au aflat la Braila atit in cursul anului 2004, cit si in 2005, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila ne-a declarat ca, in acest raport exista si situatii care nu sint adevarate.
"Totul ni se trage de la faptul ca reprezentantele ONG-ului american s-au simtit tratate mai distant si cu reprosuri din partea directorului de spital, Traian Popa, si atunci s-au suparat si au lovit in spital cit au putut de tare. Dar nu este adevarat ca acei copii erau legati in camasa de forta, cum s-a scris in raport, sau ca, ani de zile, nu erau scosi afara din sectie. In august 2005, de exemplu, cind s-a facut o astfel de monitorizare, in prezenta mea, reprezentantii ONG-ului au gasit copiii jucindu-se in curte. Personal, de cind sint director al Directiei de Sanatate Publica, am monitorizat in permanenta aceasta sectie, zi si noapte; am fost la tratament, cit si la servirea mesei, am verificat respectarea meniului si numarului de calorii necesare, la nivelul alimentatiei din spital. Ministerul Sanatatii cunoaste problema si, cu siguranta, va clarifica situatia", a concluzionat dr. Lucica Scutaru.