Sectia NPI s-a desfiintat de anul trecut, prin Ordin al ministrului Sanatatii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sectia NPI s-a desfiintat de anul trecut, prin Ordin al ministrului Sanatatii

Despre raportul Organizatiei americane de monitorizare a protectiei copiilor de la Sectia de Neuropsihiatrie Infantila a Spitalului "Sf. Pantelimon" din Braila, dr. Lucica Scutaru, directorul Directiei de Sanatate Publica, ne-a declarat ca situatia prezentata nu corespunde cu realitatea sub multe aspecte. In primul rind, in momentul de fata, sectia de boli cronice copii, care apartine de Spitalul de Psihiatrie si care are locatia in strada Zambilelor nr. 5, nu in incinta Spitalului "Sf. Pantelimon", cum se mentioneaza in raport, este dezafectata din luna noiembrie 2005.
"Sectia s-a desfiintat prin Ordinul 1229 din 12 noiembrie 2005, al ministrului Sanatatii, iar Ministerul Sanatatii cunoaste situatia pentru ca am raportat lunar, din iulie 2005, pina s-a inchis sectia. In acest sens s-a schimbat si structura spitalului, din boli psihice cronice, in sectie de boli psihice acute pentru copii". Practic, neuropsihiatria infantila include o boala cronica psihica, iar copiii nu trebuiau retinuti in spital decit pentru diagnosticare si tratament, dupa care ar fi trebuit sa fie externati. Dar copiii internati in NPI erau parasiti de ani de zile, multi dintre ei chiar de la nastere si pentru ca asa era sistemul social, cit si cel de sanatate, erau tinuti in sectii ale spitalelor de psihiatrie.
"In 2004, a fost un protocol, prin care se impunea, tot la presiune externa, sa se desfiinteze aceste sectii. Am respectat protocolul si sectia NPI s-a desfiintat anul trecut, iar cei 45 de copii au trecut la Protectia Copilului; in prima faza au fost preluati 25 de copii, pina in august, dupa care, restul si s-au si recuperat, in masura in care se pot recupera cu tetrapareza spastica sau parapareza spastica. Sint copii afectati de la nastere cu encefalopatie cronica infantila, nascuti prematuri in mare parte, fie copii cu structuri nervoase distruse pe motricitate, fie care nu vorbeau, care mincau mai greu si care ar fi trebuit dati, de la inceput, intr-o sectie de recuperare", am aflat de la dr. Lucica Scutaru. Acum, acestia se afla la Protectia Copilului, la Caminul "Craiasa Zapezii", iar sectia NPI este inchisa, dezafectata.
In locatia din strada Zambilelor nr. 5 urmeaza sa se mute pavilionul administrativ al Spitalului "Sf. Pantelimon" intrucit actuala cladire a unitatii spitalicesti - aflata in patrimoniul orasului, urmeaza sa fie renovata printr-un Program Phare.
In legatura cu veridicitatea datelor inscrise in raportul intocmit de organizatia non-guvernamentala americana ai carei reprezentanti s-au aflat la Braila atit in cursul anului 2004, cit si in 2005, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila ne-a declarat ca, in acest raport exista si situatii care nu sint adevarate.
"Totul ni se trage de la faptul ca reprezentantele ONG-ului american s-au simtit tratate mai distant si cu reprosuri din partea directorului de spital, Traian Popa, si atunci s-au suparat si au lovit in spital cit au putut de tare. Dar nu este adevarat ca acei copii erau legati in camasa de forta, cum s-a scris in raport, sau ca, ani de zile, nu erau scosi afara din sectie. In august 2005, de exemplu, cind s-a facut o astfel de monitorizare, in prezenta mea, reprezentantii ONG-ului au gasit copiii jucindu-se in curte. Personal, de cind sint director al Directiei de Sanatate Publica, am monitorizat in permanenta aceasta sectie, zi si noapte; am fost la tratament, cit si la servirea mesei, am verificat respectarea meniului si numarului de calorii necesare, la nivelul alimentatiei din spital. Ministerul Sanatatii cunoaste problema si, cu siguranta, va clarifica situatia", a concluzionat dr. Lucica Scutaru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro