Mergi la conţinutul principal

Seceta usucă şi robinetele brăilenilor. Întreruperi la apa potabilă, în localităţile alimentate din puţuri forate

* sunt afectate comunele Victoria, Mihai Bravu, Bărăganu, Zăvoaia şi Racoviţa * în ciuda debitului foarte mic al Dunării, staţiile de captare şi tratare de la Chiscani şi Gropeni lucrează în parametrii proiectaţi, programul de livrare a apei menţinându-se fără restricţii în toate localităţile alimentate cu apă din fluviu, inclusiv în municipiul Brăila

 

 

 

 

Debitul Dunării este foarte scăzut în această perioadă, valoarea consemnată ieri pe sectorul brăilean fiind de doar 3.100 metri cubi pe secundă, astfel că şi nivelul înregistrat la mira Brăila era de doar 87 centimetri, mult sub valoarea normală. Se poate, însă, şi mult mai rău... În urmă cu aproape 20 de ani, mai exact în 2003, cota înregistrată la mira Brăila a coborât până la doar 35 cm!

La actualul debit, de 3.250 mc/s, încă nu se poate vorbi despre probleme cu alimentarea cu apă la Brăila, nici în ceea ce priveşte apa potabilă, nici în privinţa apei pentru irigaţii. După cum ne-au mai explicat cu alte ocazii specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apei Brăila, debitul minim necesar pentru ca pompele Companiei de Utilităţi Publice ”Dunărea” Brăila să poată funcţiona la parametri normali este 1.800 mc/s, iar pentru staţiile de pompare ale Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, care livrează apă în sistemul de irigaţii, debitul optim al fluviului este de 2.200 mc/s. Sub aceste valori, ”sorburile” CUP ”Dunărea”, respectiv ANIF Brăila, vor mai putea funcţiona doar în regim de avarie, la o capacitate redusă faţă de normal.

Deocamdată, CUP ”Dunărea” nu întâmpină mari dificultăţi nici la staţia de captare şi tratare de la Chiscani, care la capacitate maximă poate pompa peste 2.000 metri cubi pe oră, şi nici la staţia de la Gropeni, cu o capacitate maximă proiectată de circa 770 mc/oră. ”Au fost mici probleme tehnice la pompele mamut de la Chiscani, dar le-am ţinut sub control. Oricum, avem o pompă de rezervă pe mal, în caz de urgenţă...”, ne-a declarat directorul CUP ”Dunărea” Brăila, Silviu Mangiurea. Potrivit acestuia, consumul de apă a crescut substanţial în această perioadă, în special în judeţ, unde mulţi dintre abonaţi folosesc apa potabilă inclusiv pentru udatul grădinii. Din acest motiv, staţia de captare de la Gropeni, care asigură 80% din necesarul de apă din mediul rural, pompează zilele acestea la un debit de 760 mc/oră, ceea ce înseamnă 99% din capacitatea proiectată. Staţia de la Chiscani, care alimentează municipiul şi localităţile limitrofe, livrează între 1.600 şi 1.800 mc/oră, fiind folosită la circa 70% din capacitatea proiectată. Pe viitor, staţia de la Gropeni, ce a fost pusă relativ recent în funcţiune, în 2016, va beneficia de o mărire a capacităţii, pentru a face faţă mai bine cererii de apă din localităţile rurale. Asta după ce s-a constatat că parametrii la care a fost proiectată iniţial nu fac faţă perioadelor secetoase, cum este cea actuală. ”În programul de investiţii pe care urmează să îl implementăm cu fonduri europene, pentru extinderea alimentării cu apă din Dunăre în tot judeţul, este prevăzută şi o legătură între refularea Gropeni şi refularea Chiscani, astfel încât să mărim capacitatea de livrare a staţiei de la Gropeni”, ne-a informat directorul Mangiurea.

 

Puţurile forate nu fac faţă consumului exagerat de apă

 

Partea bună este că, în momentul de faţă, toate localităţile brăilene, inclusiv municipiu, care sunt alimentate direct din Dunăre primesc apă fără restricţii, 24 de ore din 24. Partea proastă este că în localităţile alimentate din puţuri forate apa este livrată cu întreruperi, deoarece izvoarele subterane nu fac faţă unui consum foarte mare. ”Trebuie să oprim apa câteva ore pe zi şi în timpul nopţii ca să nu forţăm puţurile, deoarece în caz contrar există riscul ca acestea să se nisipeze. În orele în care e întreruptă livrarea către consumatori, umplem rezervoarele din Gospodăriile de Apă ale localităţilor respective, apoi reluăm livrarea în sistem, asigurând astfel o exploatare corectă a puţurilor forate”, ne-a explicat directorul CUP ”Dunărea”.

Programul întrerupt de livrare a apei potabile este valabil în Victoria, Mihai Bravu şi Bărăganu, localităţi ce depind de puţul forat de la Victoria. Astfel, aici apa este întreruptă între orele 12.00 - 17.00, respectiv pe timpul nopţii, între orele 23.00 şi 5.00. La Zăvoaia, care are propriul puţ forat, întreruperile sunt în aceleaşi intervale orare, iar la Racoviţa, localitate alimentată, de asemenea, dintr-un puţ forat, pe timpul zilei apa se întrerupe între 12.00 şi 16.00, iar noaptea tot între orele 23.00 - 5.00.

 

 

 


 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro