"Nu avem apa ca sa ne spalam, nu avem ce sa bem, stam aici in mizerie! Am adus ceva apa cu galetile, din zona, dar nu este suficienta. Cit va dura situatia asta, ca avem copii, avem nevoie sa ne spalam si noi?", ne-a spus o femeie din zona. "Ne-a adus ieri apa cu cisterna, am luat si noi un bidon, dar cit sa ne ajunga, ca sintem multi, trebuie sa ne spalam si noi, avem si rufe de spalat, mai ales de la copiii astia. Cind ne da drumul la apa, ca doar n-o sa ne tina asa de-acum inainte? Daca nu da drumul la apa, mergem cu totii in fata la Primarie, ca nu se poate asa ceva! Facem greva!", ne-a declarat un localnic. Oamenii au aflat cu stupoare, ieri, ca apa ce le-a fost adusa nu era potabila si ca n-ar fi trebuit sa o bea: "Pai acum ne ziceti?! Noi am baut din ea, ca ne era sete. Si daca apa pe care ne-o aduceti nu e potabila, noi ce bem, de unde luam apa de baut, ca nu avem bani sa ne cumparam in fiecare zi sticle cu apa minerala de la magazin?".
Consilierul pentru rromi Gheorghita Perca ne-a declarat ca, ieri dimineata, a avut loc o discutie pe tema problemei din Colonie, la care au participat, printre altii, prefectul Mihaela Marcu si primarul Constantin Cibu, care au analizat variantele posibile pentru rezolvarea situatiei. Perca a admis ca, la acest moment, cei care locuiesc in blocurile din zona nu sint nici macar organizati intr-o asociatie de locatari, cu care sa se poata incheia un contract pentru furnizare de apa potabila. El se teme insa ca, daca nu se va relua repede alimentarea cu apa, exista pericolul aparitiei unor epidemii si-si aminteste de situatia de asta-vara, cind s-au inregistrat mai multe cazuri de hepatita la copii.
Primarul municipiului, Constantin Cibu, a admis, ieri, ca stia despre iminenta oprire a furnizarii apei in Colonie, inca din luna decembrie. El ne-a mai explicat ca solutia aleasa a fost montarea unei conducte lungi de aproximativ un km care va alimenta blocurile din Colonia de la Km 10: "Noi am fost avertizati in luna decembrie de catre “Celhart Donaris”, societatea care a furnizat pina zilele trecute apa familiilor din Colonia de la Kilometrul 10, ca nu vor mai presta acest serviciu pentru ca isi restring activitatea. Intr-o prima etapa, am rezolvat problema furnizarii apei pentru CET si pentru crescatoria de porci a lui Gheorghe Caruz. In continuare, intr-o a doua etapa, municipalitatea a facut o serie de demersuri pentru a prelungi reteaua de apa pina la blocurile din Colonie. In acest sens a fost scoasa o conducta de apa pina la drumul national. In plus, am cerut si unor agenti economici din zona sprijin financiar in sensul sa contribuie si ei la extinderea retelei pentru a putea beneficia la rindu-le de serviciul utilitar, dar nu au dat un raspuns concret, pina acum. Data fiind situatia stringenta cu familiile care locuiesc in Colonie am decis ca, pe cheltuiala municipalitatii, sa se execute lucrarile de extindere a retelei si racordarea consumatorilor din blocurile din Colonie, urmind ca agentii economici din zona, daca vor vrea si ei racordare, sa contribuie financiar". Cibu a admis ca lucrarile pentru instalarea noii conducte ar putea dura saptamini intregi, timp in care locatarii din Colonie vor trebui sa-si infiinteze o asociatie de proprietari, care sa incheie contractul cu Compania de Utilitati Publice ce le va furniza apa potabila. Edilul a mai precizat ca, in tot acest timp, apa potabila pentru consumatorii din Colonie va fi asigurata cu ajutorul unor cisterne.
Conducerea Companiei de Utilitati Publice "Dunarea" a confirmat ca
a primit comanda de executare a lucrarii edilitare pentru consumatorii din Colonie. "Am discutat cu primarul municipiului si
am stabilit ca solutia tehnica pe termen lung este prelungirea retelei
prin postarea unei conducte pe o distanta de aproximativ 1.100
metri pina in zona blocurilor respective. Investitia, care se va ridica
cel mai probabil la circa 2 miliarde de lei vechi, va fi suportata din
bugetul municipalitatii", ne-a declarat Mihail Chirita, directorul
general al CUP "Dunarea". Intrebat cit ar putea dura lucrarile de
racordare a consumatorilor din Colonie, Chirita a precizat ca,
in functie de conditiile meteo, acestea ar putea fi finalizate in
aproximativ 6 - 8 saptamini.