Prin secţiile de votare din satele brăilene bătea vântul a pustiu, ieri la amiază. De fapt, era pustiu pur şi simplu, fiindcă până şi vântul fusese răpus de toropeala caniculei. Ţi-era greu să şi respiri în atmosfera încinsă la 40 de grade Celsius, darămite să mai mergi pe uliţă până la şcoală sau căminul cultural, unde fuseseră puse cabinele de vot. Cam aşa îşi explicau membrii comisiilor de votare prezenţa redusă a alegătorilor. Până la 12.15, la Secţia 212, din comuna Movila Miresei, votaseră doar 240 de alegători, din cei 1.200 arondaţi. Membrii comisiei se plictiseau cot la cot cu jandarmii din corpul de pază, aşteptând să vină electoratul la vot, iar electorii veneau rar, cam odată la 10 - 15 minute. Unii soseau singuri, însă se mai întâmpla, din când în când, să apară şi grupuri de câte 2-3. Per total, procesul de votare lâncezea şi el în ritmul caniculei de afară. Situaţia nu-i plăcea deloc primarului pesedist Dumitru Panţuru. Din poarta Primăriei, aflată vizavi de secţia de votare, acesta îi îndemna pe rarii trecători: "Hai, nea cutare, hai tanti cutăreasca, mergi şi votează, că e dreptul matale. Du-te, să nu te plângi după aia, doi ani de-acum încolo, că nu trăieşti bine...". Unii îi spuneau că au fost, alţii că or să se ducă, după ce-şi termină treburile. "Păi să vă duceţi, să vă duceţi, că e dreptul vostru", îi îndemna primarul, străduindu-se să pară glumeţ şi voios, ca să crească moralul alegătorilor.
Câţiva kilometri mai încolo, în satul Mihail Kogălniceanu, pe la 12.30, în secţia de votare chiar că nu mai venea nimeni. Din 287 de alegători înscrişi pe liste, îşi exercitaseră dreptul de vot doar 30 până la 12.00, apoi peste urna amplasată în şcoala din sat se aşternuse tăcerea. Membrii comisiei ieşiseră în faţa şcolii să ia aer şi scrutau uliţa, în stânga şi-n dreapta, aşteptând să mai apară cineva. "Sperăm că or să vină mai mulţi, spre seară, când se va mai răcori. Aici, în sat, cei mai mulţi sunt bătrâni, nu se pot deplasa pe căldura asta", ne-a spus preşedintele secţiei, Mariana Toică. Surpriză, însă: în sala de clasă a apărut, ca de niciunde, o alegătoare. O bătrânică puţin adusă de spate şi-a luat cuminte buletinul de vot şi ştampila, a intrat în cabină, a votat, a pus bucata de hârtie în urnă, apoi a dat "bună ziua" şi a plecat liniştită. Am întrebat-o dacă nu i-a fost greu să iasă din casă pe o aşa caniculă. "A fost, că înainte să vin aici, am mers la câmp, la adunat lucernă", ne-a spus bătrâna. Are 77 de ani şi s-a scuzat în numele moşului ei, care ar fi venit şi el, dar nu prea poate umbla, că e olog de un picior. Ne-a mărturisit că a pus ştampila pe "NU", fiindcă îl vrea tot pe Băsescu. "Măcar ăsta e sătul, că a furat destul până acum, de ce să vină altul în loc să o ia de la capăt cu furatul?", ne-a explicat bătrâna raţionamentul pentru care a ieşit din casă, în vipia de 40 grade Celsius, pentru a-şi exercita dreptul de vot la referendum.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.