Mergi la conţinutul principal

Secţie de Etnografie într-o superbă clădire de pe Polonă

După ce a fost lăsată fără utilitate circa un an şi jumătate, superba clădire a fostei Case de Cultură a municipiului, de pe Str. Polonă, nr. 14, care a fost reabilitată de Consiliul Judeţean în 2013, cu o investiţie de 2,28 milioane lei fără TVA, şi-a găsit în sfârşit o menire. Ieri a fost inaugurată acolo Secţia de Etnografie a Muzeului Brăila. Evenimentul s-a făcut în prezenţa câtorva consilieri judeţeni, a mai multor muzeografi şi oameni de cultură ai Brăilei. Au fost de faţă şi primarul Aurel Simionescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, şi ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul "Dunării de Jos".
Viorel Mortu apreciază că, în prezent, Brăila se poate lăuda cu cel mai frumos muzeu de etnografie din sud-estul României. Colecţia de aici, formată din peste 3.000 de piese, este reprezentativă pentru civilizaţia arhaică, ţărănească din zona Bărăganului. "În acest ritm de globalizare şi de modernizare a tuturor structurilor societăţii, semnele vechimii se vor pierde. E mai mult decât bine să existe acest muzeu care să conserve memoria locului", a declarat preşedintele Viorel Mortu, înainte de inaugurarea muzeului de etnografie. De altfel, actualul preşedinte interimar al CJ Brăila este cel care a decis ca imobilul de pe Polonă să adăpostească această colecţie etnografică. După cum v-am mai informat, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Bunea Stancu, intenţiona să aloce spaţiul respectiv pentru deschiderea unei secţii a Facultăţii Politehnice Bucureşti.
Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei "Carol I", a reamintit că Secţia de Etnografie a fost deschisă în 1976, la iniţiativa muzeografului Liviu Mihăilescu. Iniţial a funcţionat într-o clădire de patrimoniu de pe Calea Galaţi, care însă a fost demolată la începutul anilor 80. În 1984, secţia s-a mutat în sediul din Grădina Mare, unde a funcţionat până în 1992. Din cauza vandalizării exponatelor aflate în aer liber dar şi a problemelor cauzate de ventilaţia necorespunzătoare din interiorul clădirii, secţia de etnografie a fost închisă în 92, iar exponatele au ajuns în depozitele Muzeului Brăilei. Fostul sediu din Grădina Mare a fost reabilitat la mijlocul anilor 2000, însă autorităţile judeţene au considerat că acolo e mai bine să funcţioneze un restaurant. Colecţia de etnografie a continuat să fie dosită prin depozite până în prezent, când a fost alocat sediul de pe Str. Polonă. Aici sunt expuse în prezent doar o parte din cele peste 3.000 de obiecte colecţionate de prin satele judeţului Brăila. În cele cinci camere existente, pot fi văzute de publicul vizitator obiecte ce amintesc de ocupaţiile localnicilor - pescuit, vânătoare, agricultură. Mai sunt expuse costume tradiţionale, icoane pe lemn veritabile, oale de lut şi alte asememenea obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de vechii brăileni. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9.00 - 17.00. Biletul de intrare este 4 lei, la preţ întreg, şi 2 lei, la preţ redus, pentru copii. Cine intenţionează să facă şi fotografii trebuie să achite suma de 10 lei.
Imobilul care găzduieşete Secţia de Etnografie a fost construit în 1912, de un bogătaş brăilean, Alexiu, membru al Partidului Liberal. Directorul Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, spune că fruntaşul liberal a fost nu doar un om bogat ci şi un mare om de cultură. Acesta a deţinut o impresionantă colecţie cu tablouri pictate de Nicolae Grigorescu, pe care a donat-o unei instituţii de învăţământ din Bucureşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro