• deşi Consiliul Judeţean a alocat o sumă destul de generoasă - 2,3 milioane lei - pentru achiziţionarea a patru utilaje dotate cu diverse accesorii, dealer-ii auto nu s-au grăbit să vină cu oferte • din cauza asta va trebui organizată o nouă licitaţie • în paralel, CJ intenţionează să amenajeze şi autobază pentru viitoarea secţie, reabilitând câteva hale ale fostului depou “Braicar” de pe Şos. Râmnicu Sărat • conducerea CJ speră, totuşi, ca noua unitate de intervenţii să fie funcţională din toamna acestui an
Intenţia Consiliului Judeţean de a înfiinţa o unitate proprie de intervenţii pe şoselele pe care le are în administrare se loveşte de o lipsă acută de interes din partea distribuitorilor de utilaje. La licitaţia organizată recent s-a primit o ofertă pentru un singur utilaj din cele patru râvnite de CJ. Drept urmare, va trebui organizată o nouă licitaţie, după cum ne-a precizat Ionel Epureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. “Nu s-au depus oferte, deşi sumele prevăzute de noi corespund preţurilor de catalog aflate în prezent pe piaţă. Un singur dealer a venit cu o ofertă pentru un utilaj. În condiţiile acestea, va trebui să reluăm licitaţia”, ne-a declarat Epureanu.
După cum v-am mai informat, Consiliul Judeţean pune la bătaie suma de 2.348.514 lei cu TVA, pentru achiziţionarea a patru utilaje de ultimă generaţie, în vederea formării unei echipe de lucru destinate intervenţiilor în regim de urgenţă pe drumurile judeţene. Echipa respectivă ar urma să se ocupe de plombarea gropilor, de cosirea ierbii de pe marginea şoselelor, de schimbarea şi întreţinerea indicatoarelor rutiere, de deszăpeziri pe timpul iernii etc. Grosul reparaţiilor va fi făcut, totuşi, ca şi până acum, tot de firme specializate de construcţii, cu care să se încheie contracte multianuale, însă unitatea înfiinţată de CJ se va ocupa de probleme punctuale, ce nu necesită foarte multă logistică, în schimb trebuie rezolvate cât mai repede. Reamintim că, pentru a-şi pune în practică aceste planuri, Consiliul Judeţean a lansat o cerere de oferte pentru o serie de utilaje. Primul pe listă este un echipament multifuncţional de întreţinere şi reparare a drumurilor dotat cu placă frontală pentru montare echipamente (incluse şi ele în pachetul de dotări cu un preţ total estimativ de 1.03 milioane lei) de genul utilaj frontal pentru cosire vegetaţie şi tăiere crengi, lamă plug şi freză pentru zăpadă, dispozitiv de împrăştiere a materialelor antiderapante, rezervor de apă cu o capacitate de 6.000 l plus capete de spălare a indicatoarelor rutiere. Urmează un utilaj pentru frezare, mixare şi reciclare a betonului asfaltic, la pachet cu trailer de transport, placă compactoare cu motor termic, grup electrogen şi trusă de scule aferentă, totul la maxim 183.120 lei, fără TVA. Pentru o valoare estimată de 393.708 lei, se mai doreşte o autoutilitară multifuncţională dotată cu macara pentru transport materiale şi muncitori. De asemenea, CJ mai vrea un tractor rutier cu dotări precum braţe hidraulice şi cupă de încărcare, lamă plug pentru zăpadă plus o remorcă basculabilă, totul la 457.800 lei. În fine, lista se încheie cu un burghiu pentru distrugere cioate şi un tocător de vegetaţie, pentru 283.836 lei, fără TVA.
Din câte se pare, însă, banii alocaţi de CJ pentru fiecare utilaj în parte sunt consideraţi prea puţini de către distribuitorii de utilaje, care nu s-au grăbit să-şi prezinte ofertele.
Autobază în incinta unui fost depou “Braicar”
În paralel cu achiziţionarea de utilaje, Consiliul Judeţean intenţionează să pregătească şi o autobază pentru acestea, care să servească şi drept sediu al unităţii de intervenţii nou înfiinţate. Pentru asta, CJ a “pus ochii” pe fostul depou al “Braicar”, de pe Şos. Râmnicu Sărat, vizavi de “Selgros”, unde a funcţionat pe vremuri şi autobaza “Atlas”. În vederea pregătirii spaţiului respectiv, în prezent este în derulare o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să întocmească proiectul tehnic, urmând apoi să se facă încă o licitaţie, pentru angajarea unui constructor care să se ocupe efectiv de reabilitarea câtorva hale şi de amenajarea unor spaţii pentru birouri şi a unui grup sanitar. Tot acolo va fi amenajat un mic atelier de reparaţii, precum şi un dormitor pentru angajaţii care vor asigura permanenţa la intervenţiile din sezonul rece, când se va acţiona la deszăpezire pe drumurile judeţene.
Deocamdată, toate acestea sunt în stadiul de intenţie. Conducerea Consiliului Judeţean speră, totuşi, că până la toamnă vor fi achiziţionate toate utilajele necesare şi va fi amenajată noua autobază, astfel încât unitatea de intervenţii să poată să înceapă să funcţioneze. “Pentru anul în curs există deja contracte încheiate cu firme specializate, în vederea reparaţiilor necesare pe drumurile judeţene. Noi am vrea ca unitatea proprie a CJ să fie funcţională până în septembrie - octombrie, astfel încât să ştim exact cât vom putea interveni noi anul viitor, cu forţele proprii, şi cât va mai fi nevoie să angajăm alte firme”, ne-a spus vicepreşedintele Ionel Epureanu.