Mergi la conţinutul principal

Se vor ieftini medicamentele

La finele saptaminii trecute, Ministerul Sanatatii a incheiat un protocol cu Ministerul Finantelor si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin care garanteaza importatorilor, producatorilor, distribuitorilor si farmacistilor ca, la 31 ianuarie 2006, vor putea incasa datoriile care, desi apartin guvernarii PSD, au fost recunoscute de catre Guvernul Tariceanu.
Totodata, din 16 septembrie a intrat in vigoare si Ordinul privind ieftinirea preturilor atit la medicamentele din productia interna, cit si la cele din import, care se gasesc in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania. Aceasta masura de reducere a preturilor se aplica numai medicamentelor care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala, nu si celor care se pot elibera fara reteta (spre exemplu: algocalmin, paracetamol).
Conform acestui Ordin semnat de ministrul Nicolaescu, in perioada imediat urmatoare, pretul de raft al medicamentelor ar putea sa scada cu 7 pina la 11 procente, ca urmare a micsorarii adaosurilor comerciale si a taxelor de importator. Noul act normativ prevede modificarea totala a adaosurilor de import, distributie si farmacie, precum si eliminarea marjei de devalorizare existenta anterior si care era de 5%. Aceste reduceri sint semnificative, in conditiile in care numai la adaosul de import s-a operat o reducere de la 15% sau, in unele cazuri, 17% la 8,5%.
Presedintele-director general al Casei de Asigurari de Sanatate a Judetului Braila (CJAS), dr. Mariana Tarachiu, a declarat ca "CJAS Braila va incheia, pe data de 20 septembrie, un numar de 18 acte aditionale cu farmaciile care au depus declaratie-angajament prin care au acceptat reducerea cu 6,5 % a 20 de procente din valoarea totala a arieratelor pe 2004. Valoarea totala a actelor aditionale pentru cei 18 furnizori de servicii farmaceutice este de 368.088,91 RON, suma cu care a fost suplimentat bugetul CJAS Braila".
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a prelungit termenul de depunere a acestor declaratii-angajament, ultima zi de depunere fiind ieri, dupa cum afirma sursa citata.
Ministerul Sanatatii a stabilit ca, pina la data de 30 septembrie, sa fie elaborata si definitivata metodologia de lucru, iar data de 1 octombrie a fost fixata ca termen de depunere a retetelor si a facturilor la casele judetene de asigurari de sanatate, pe baza unei metodologii uniforme si unitare.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a solicitat sprijinul Comisarului General al Garzii Financiare pentru verificarea modului in care farmaciile aplica Ordinul privind ajustarea preturilor la medicamentele de uz uman.
Rezultatele controalelor efectuate de catre Garda Financiara vor fi prezentate si Ministerului Sanatatii pentru a fi luate masurile legale necesare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro