Mergi la conţinutul principal

Se taie plopii de pe marginea drumului județean din Insula Mare a Brăilei

* operațiunea provoacă indignare în rândul unora dintre brăileni, care ar vrea ca Garda de Mediu să intervină de urgență * decizia de îndepărtare a copacilor aparține administratorului drumului, Consiliul Județean Brăila, fiind motivată de faptul că aceștia și-au depășit cu mult vârsta de exploatare și reprezintă un risc pentru traficul rutier

 

Plopii de pe marginea drumului județean din Insula Mare a Brăilei (DJ 212 A) sunt tăiați unul după altul, iar acest aspect provoacă indignarea unora dintre cei care trec prin zonă și observă fenomenul. ”Ar trebui ca Garda de Mediu să intervină de urgență, să oprească tăierile acestea. De ce distrug copacii ăștia care fac umbră drumului de zeci de ani?!”, se întreba, zilele trecute, Leonard M., unul dintre brăilenii care nu este de acord cu ceea ce se întâmplă de-a lungul drumului respectiv.

Reporterii noștri au aflat că arborii sunt exploatați de o firmă din județul Neamț, care le va valorifica masa lemnoasă. Decizia de a îndepărta toți copacii de pe respectivul aliniament îi aparține administratorului drumului, Consiliul Județean Brăila, operațiunea fiind supervizată de Direcția Silvică Brăila. În acest context, Garda de Mediu nu ar mai fi justificată. ”Plopii au depășit cu mult vârsta de exploatare, mulți dintre ei fiind uscați și reprezentând un pericol pentru siguranța circulației. Din acest motiv, s-a decis tăierea acestora”, ne-a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Ionel Epureanu. Potrivit acestuia,  deocamdată nu s-a luat și o decizie referitoare la plantarea altor arbori în loc. Având în vedere accidentele produse de-a lungul timpului, autoritățile județene consideră că nu e oportun să se mai planteze copaci de talie mare pe marginea drumurilor.

În ceea ce privește plopii care de zeci de ani mărginesc DJ 212 A Brăila - Mărașu, după inventarierea făcută de Ocolul Silvic Brăila a reieșit că este vorba despre 607 exemplare, cu un total de 1.814 metri cubi de masă lemnoasă. Inventarierea efectuată de specialiștii silvici a fost transpusă într-un act de punere în valoare, înregistrat pe site-ul Ministerului Mediului. În baza acestui act s-a aprobat în Consiliul Județean scoaterea la licitație a masei lemnoase rezultate în urma măsurătorilor și prețul de pornire a licitației. După cum ne-a informat vicepreședintele Epureanu, a fost găsită destul de greu o firmă interesată să exploateze masa lemnoasă rezultată din tăierea acestor arbori. Concret, plopii din Insula Mare au fost scoși la licitație de patru ori în 2019, de cinci ori în 2020 și de încă trei ori în 2021, până când lucrarea a fost în sfârșit adjudecată, în noiembrie anul trecut, de firma ”Regis” SRL Piatra Neamț. Aceasta a oferit la licitație de 94.337 lei pentru masa lemnoasă pe care urmează să o extragă de pe aliniamentul DJ 212 A. Suma intră în contul administratorului drumului, respectiv Consiliul Județean Brăila. Ulterior, firma nemțeană va valorifica lemnul pe piața liberă. În cadrul aceluiași contract, este prevăzută și tăierea copacilor de pe marginea DJ 221 B Brăila - Vădeni, pentru care s-au parcurs aceleași proceduri de inventariere ca și în cazul celor de pe DJ 212 A. Aici este vorba despre 40 de arbori, cu o masă lemnoasă de circa 38 metri cubi.

Vicepreședintele Ionel Epureanu ne-a mai informat că următorul aliniament de pe care urmează să fie tăiați copacii este DJ 221 Cazasu - Râmnicelu. Deocamdată, pentru aliniamentul respectiv nu au fost demarate procedurile legale care, dacă se va întâmpla ca în cazul DJ 212 A, ar putea dura ani de zile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro