Se sparge blocada | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se sparge blocada

* mai existau, însă, zeci de drumuri judeţene şi comunale blocate de nămeţi * pentru că nu mai bate vântul puternic, multe dintre acestea au toate şansele să fie deszăpezite în cursul zilei de astăzi * în judeţ, încă mai erau ieri situaţii disperate * un tânăr din satul Drogu avea picioarele degerate, iar Salvarea nu putea ajunge la el

Sunt zone în judeţul nostru unde stratul de zăpadă depus de ultima ninsoare depăşeşte 30 de centimetri. Din fericire, rafalele de vânt nu au mai avut intensitatea de acum câteva zile, iar omătul s-a aşezat uniform, fără a se mai forma troiene. În aceste condiţii, operaţiunile de deszăpezire s-au desfăşurat mai uşor, astfel că, ieri după-amiază, se putea circula pe toate drumurile naţionale de pe raza judeţului Brăila. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu deschisese, însă, oficial decât trei astfel de drumuri: DN 21 Brăila - Bărăganu; DN 2B Brăila - Galaţi, prin Baldovineşti şi DN 22B Brăila - Galaţi, pe dig. Pe celelalte, adică DN 2B Brăila - Buzău; DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat şi DN 23 Brăila - Focşani restricţia de circulaţie era încă în vigoare, deoarece tronsoanele de dincolo de limita de judeţ, la vecinii din Buzău şi Vrancea, încă nu fuseseră complet deszăpezite. 15iarna1 Pe DN 23 Brăila - Focşani s-a acţionat cu freza inclusiv pe raza localităţilor Este foarte posibil ca până astăzi să se redeschidă oficial şi aceste drumuri naţionale, dacă nu mai ninge şi dacă nu se înteţeşte iarăşi vântul.
Ieri, la ora 15.00, erau blocate de nămeţi 16 drumuri judeţene. Pe 12 dintre acestea se acţiona cu utilaje de deszăpezire, urmând ca restul de patru să intre în lucru pe măsură ce se asigurau utilajele necesare. Astfel, se acţiona pe DJ 212 Chiscani - Tichileşti - Gropeni - Tufeşti - Cuza Vodă - Berteştii de Jos - Mihai Bravu; DJ 212C de la intersecţia cu DJ 212 până la Stăncuţa; DJ 211B Tătaru - Bărăganu - Victoria - Mihai Bravu; DJ 211 Dudescu - Dudeşti - Roşiori; DJ 211C Tătaru - Colţea - Ciocile; DJ 211D Roşiori - Florica - Colţea; DJ 203 Ulmu - Însurăţei şi Făurei - Galbenu; DJ 203A Galbenu - Vişani; DJ 202A Gulianca - Gradiştea; DJ 202G Gradiştea - Ibrianu - Maraloiu; DJ 202B Gemenele - Scorţaru Nou; DJ 255A între intersecţia cu DN 23 şi Cotu Lung.
Încă nu intraseră la deszăpezire, până ieri la ora 15.00, DJ 221B Brăila - Vădeni; DJ 203S de la intersecţia cu DN 2B la Făurei; DJ 221 Ianca - Şuţeşti; DJ 221A Bordei Verde - Viziru.
Ieri, Dunărea a continuat să fie parţial îngheţată în dreptul Brăilei, însă s-a putut trece cu bacul, atât înspre Insula Mare cât şi spre judeţul Tulcea. Bacurile au reuşit să facă traversări după ce un împingător a patrulat pe fluviu pentru a fărâmiţa gheaţa.

15iarna2 Străzile din Măxineni sunt deszăpezite cu "tancheta" condusă de viceprimarul din localitate A muncit la deszăpezire până i-au degerat picioarele

Ieri, cele mai mari probleme erau în continuare pe latura de vest a judeţului, acolo unde troienele rămase de la viscolul de săptămâna trecută au sporit în înălţime după ninsoarea din noaptea de luni spre marţi. Aşa cum vă informam în ediţia electronică a cotidianului nostru, luni, 13 februarie, în zona Ciocile - Chichineţu au fost trimişi 100 de militari din Garnizoana Brăila, pentru a deszăpezi gospodăriile localnicilor vârstnici sau cu probleme de sănătate. Ieri, militarii se luptau cu nămeţi de câţiva metri înălţime, formând poteci între case şi adăposturile pentru animale şi înspre magaziile cu lemne. Tot de luni, au fost trimişi înspre comuna Galbenu 21 de pompieri din cadrul ISU Brăila şi 21 de jandarmi. Ieri, prezenţa acestora a fost mai mult decât binevenită, deoarece legătura între comuna Galbenu şi satul Drogu era blocată de troiene cât casa, cărora utilajele de deszăpezire nu le făceau faţă. Pompierii şi jandarmii au ajutat cu lopata, acolo unde maşinile se împotmoleau. Drumul spre Drogu trebuia să fie deblocat cât mai repede deoarece un tânăr din sat avea nevoie urgentă de asistenţă medicală. Băiatul, în vârstă de doar 18 ani, avea picioarele aproape degerate, după ce, în ultimele zile, muncise cot la cot cu alţi consăteni pentru a deszăpezi uliţele din localitate. Îngrijorate, rudele au sunat la Salvare, însă, fiindcă le era imposibil să ajungă la el, medicii Serviciului de Ambulanţă Judeţean, au dat indicaţii prin telefon despre măsurile de prim ajutor ce trebuie luate pentru combaterea degerăturilor. Ieri, la 16.30, echipajele de deszăpezire încă nu reuşiseră să ajungă la Drogu, după cum ne-a informat maiorul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila.
15iarna3 Un împingător face curse pe Dunăre pentru a fărâmiţa gheaţa Pe latura de nord a judeţului nu au fost troiene atât de mari ca în vest, în zona Făureiului. Zăpadă a căzut, totuşi, suficient de multă încât să blocheze uliţele localităţilor şi drumurile de legătură dintre sate. Primăriile care au ştiut să se gospodărească au reuşit, însă, să se descurce destul de bine cu deszăpezirea. Primăria Siliştea reuşise, până la ora 12.00, să deblocheze căile rutiere dinspre Mărtăceşti şi Muchea. După 12.00, un utilaj al primăriei intrase la deszăpezire pe drumul care face legătura cu satul Cotu Lung.
Primăria Măxineni se străduia, ieri după-amiază, să refacă legătura cu satul Voineşti, urmând să deblocheze şi drumul spre Corbu Vechi. Măxineniul avea un as în mânecă: un tractor de artilerie pe şenile, primit cu titlu gratuit de la Armată, în urmă cu câţiva ani. Oamenii din comună îi spun "tanchetă", la fel cum fac şi cei de la Făurei, care dispun de o şenilată similară. "Tancheta", de fabricaţie poloneză, are aproape 30 de ani vechime şi consumă, după cum ne-a spus primarul Măxineniului, Mihai Ruse, nu mai puţin de 180 litri de motorină la suta de kilometri. "Important este că ne facem treaba cu ea. Deszăpezim străzile din comună şi refacem legătura cu satele aferente. În ultimele două săptămâni a muncit din greu şi nu ne-a dezamăgit nicio secundă", ne-a spus primarul Ruse. Ieri, şenilata patrula pe străzile Măxineniului şi se pregătea să înfrunte stratul gros de zăpadă de pe drumul spre satul Voineşti. Din lipsă de personal, cel care conduce tancheta este viceprimarul Nicolae Bănuţă. Primăria Măxineni a primit de la Armată trei astfel de utilaje şi toate se află în stare bună de funcţionare. Doar unul a fost echipat, însă, pentru deszăpezire. Lama şi sistemul hidraulic au fost făcute la "Promex".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro