Mergi la conţinutul principal

Se revopseşte fântâna cinetică. A patra oară

Exact în perioada când ar fi trebuit să îşi îndeplinească menirea de a-i răcori şi relaxa pe trecătorii ieşiţi la plimbare pe Esplanada Dunării, fântâna arteziană cinetică, cel mai reprezentativ monument contemporan al Brăilei, a fost complet uscată şi nemişcată. Asta în ciuda promisiunii făcute în urmă cu câteva săptămâni de autorităţile locale, care se lăudau că de Zilele Oraşului bazinul fântânii va fi perfect funcţional. După cum v-am mai informat, bazinul fântânii arteziene de pe Esplanadă a fost revopsit complet, având nevoie urgentă de această operaţiune, deoarece stratul iniţial de vopsea se degradase puternic, la nici doi ani după un amplu proces de reabilitare. Pe parcursul a circa două săptămâni, la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august, o echipă a firmei "Tancrad" a făcut reparaţiile, în conformitate cu contractul de garanţie a lucrării. Astfel, treptele interioare ale bazinului au scăpat de crăpăturile inestetice pe care le aveau astă-primăvară. Din păcate, imediat după finalizarea lucrărilor, la o privire mai atentă, se putea observa că finisajele tencuielii nu sunt tocmai bine realizate, execuţia fiind făcută cam "din topor". Acest aspect pare a fi motivul pentru care fântâna nu a fost repornită de Zilele Brăilei. "Lucrarea nu a fost recepţionată deoarece calitatea execuţiei lăsa de dorit. Vopseaua s-ar fi scorojit din nou, într-un interval scurt de timp. Din această cauză, constructorului i s-a solicitat să refacă stratul de vopsea", ne-a declarat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.
Este, practic, a patra oară când se vopseşte bazinul fântânii cinetice. Prima vopsea, aplicată în 2013, nu a corespuns din punct de vedere al nuanţei alese - mulţi spuneau că bazinul seamănă cu un salon de spital - şi a fost înlocuită. Pe parcursul unui singur an, vopseaua s-a scorojit foarte tare, fiind necesară o revopsire. Operaţiunea s-a executat în urmă cu câteva săptămâni, însă, din câte se vede, a fost un fiasco. Autorităţile locale speră că această a patra tentativă va fi cu noroc...
Brăilenii care s-au aflat în număr mare pe Esplanadă, în acest sfârşit de săptămână, pentru a asista la spectacolele oferite de Primărie, cu ocazia Zilelor Municipiului, au fost dezamăgiţi de faptul că fântâna cinetică nu a funcţionat. Unii susţineau că au auzit din sursă sigură că subsolul fântânii, unde se află instalaţia electrică şi mecanismul care pune în mişcare piesele de inox de la suprafaţă, ar fi fost inundat şi că acesta ar fi motivul nefuncţionării. Directorul Neagu susţine, însă, că aceste speculaţii nu au temei. "Nu este nimic în neregulă cu instalaţiile subterane, nu s-a produs nicio infiltraţie. Fântâna nu a fost pornită deoarece nu s-a făcut bine vopsirea bazinului şi trebuie repetată această operaţiune până când există garanţia că stratul de vopsea va rezista conform normativelor", ne-a declarat directorul Neagu.
Reabilitarea zonei Esplanadei, proiect ce a inclus şi ansamblul de fântâni cinetice, a fost făcută, în perioada 2011 - 2013, de firma "Tancrad" Galaţi. Costul lucrărilor s-a ridicat la 14 milioane de lei noi (140 miliarde de lei vechi), banii fiind asiguraţi, în cea mai mare parte, printr-o finanţare europeană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro