Dunărea a ajuns, ieri, la Brăila, la o cotă de 550 cm, cu 10 cm sub cota de atenţie, şi continuă să crească, deşi nu într-un ritm atât de mare cât se preconizase iniţial. Pericolul de inundaţii nu este ignorat, însă, de autorităţile locale, care iau în serios avertismentele emise de hidrologi. Aceştia anunţă, pentru perioada următoare, un nivel al fluviului similar cu cel din 2010, când la mira Brăila s-a consemnat o cotă de 709 cm.
La nivelul municipiului este aşteptată repetarea scenariului de acum patru ani, când apa a inundat, în zona portului, faleza şi clădirile de pe Str. Anghel Saligny. În acest context, se fac pregătiri pentru evacuarea celor circa 100 de persoane care locuiesc cu chirie în două clădiri ale Primăriei situate pe strada respectivă. Este vorba despre persoane cu venituri mici, care vor fi mutate temporar în alte locuinţe sociale ale municipalităţii. Nicoleta Oancea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, ne-a informat că din 100 de persoane, s-au găsit locuri în alte imobile doar pentru 70. Restul de 30 de evacuaţi vor fi găzduiţi temporar în tabăra de la Lacu Sărat. "Pe măsură ce se vor găsi locuri şi pentru aceştia, vor fi mutaţi şi ei în locuinţe sociale. În imobilul de pe Anghel Saligny nu vor reveni prea curând deoarece, după ce Dunărea va începe să scadă, acesta urmează să intre într-un program de reabilitare", ne-a informat directorul Oancea.
Ieri, în uşa imobilului care urmează să fie evacuat au fost puşi saci cu pământ. Totodată, angajaţii Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila au supraînălţat şi au acoperit cu pământ galben gurile de canalizare din zona Căpităniei, ca măsură de prevenire a refulării apei, atunci când nivelul fluviului va depăşi cota respectivelor canalizări.