Deputatul Ion Varta a vorbit despre importanta momentului din punctul de vedere al basarabenilor, despre miscarea de rezistenta care a existat timp de 106 ani in Basarabia ocupata de Rusia, pina la Unirea din 1918. "In Basarabia a fost o miscare nationala a romanilor basarabeni, de mai mica amploare decit cele din alte zone, pentru ca regimul tarist a fost foarte puternic. Nu s-au constituit partide, insa a fost o rezistenta timp de 106 ani. La inceput, populatia din Basarabia a trecut in numar foarte mare in Romania, astfel incit in 1813 s-a ajuns sa se puna sirma ghimpata la granita si chiar sa se imprastie zvonul ca ar fi bintuit ciuma in Romania, ca sa se mai potoleasca exodul. Boierii de atunci au constituit nucleul miscarii nationale, insa procesul de rusificare deja incepuse si abia mai tirziu a fost oprit. In acest context, Unirea de la 1918 a fost ceva firesc, nu cum incearca unii istorici rusofoni sa acrediteze ideea ca ar fi fost ceva comandat din afara", a spus deputatul Ion Varta. Au fost mentionate si citeva publicatii romanesti, cu rol important in miscarea de rezistenta, "Basarabia" si "Moldoveanul", care au fost tiparite dupa 1905, cind s-a produs o oarecare democratizare a regimului.
Despre cum privesc acum moldovenii acest eveniment a vorbit consilierul Vera Mahu. Aceasta a precizat ca sint atit pareri pro, cit si pareri contra, ca lupta de idei este crincena si actuala pe tema Unirii de la 1918. Deputatul Ion Varta a precizat ca in mediul academic istoria este respectata, insa exista politicieni care incearca sa falsifice istoria, folosindu-se de cartile tiparite inainte de democratizarea Uniunii Sovietice si, ca urmare, toti specialistii trebuie sa fie vigilenti.
A urmat apoi alocutiunea prof. Ocatavian Osanu, care a prezentat insemnatatea zilei de 27 martie pentru Romania, si un moment artistic, sustinut de grupul coral "Orfeu" al Scolii de Arte "Alexei Starcia" din Chisinau, grupul folk "Generatii", ansamblul "Floricica" si ansamblul "Valurile Dunarii" ale Casei de Cultura a Municipiului Braila. Manifestarea a fost moderata de directorul Casei de Cultura a Municipiului Braila, Emanoil Ciucasu.
In final, Asociatia "Pro Basarabia si Bucovina" a oferit daruri prietenilor de peste Prut. Actiunea a fost organizata de Casa de Cultura a Municipiului Braila, in colaborare cu Asociatia Culturala "Pro Basarabia si Bucovina".