Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se implinesc 60 de ani de la nasterea pictorului brailean Ion Gata

Cel care a fost un pictor deosebit de talentat si un profesor extraordinar de iubit, Ion Gata s-a nascut in urma cu 60 de ani in comuna Varlezi, judetul Galati, insa de la o virsta foarte frageda a venit in Braila pe care nu a mai parasit-o. Studiile primare, gimnaziale si liceale le-a facut la Braila, dupa care a urmat Facultatea de Desen din cadrul Institutului de Arte Plastice "N. Grigorescu" din Bucuresti. Dupa ce si-a terminat studiile, timp de 20 de ani, a fost profesor de desen la scolile generale din satele Ostrov si Racovita, la Liceul Teoretic "Angelescu" din Ianca, la Scolile generale nr. 21 si "Mihail Sadoveanu", si la Liceul de Arta. In anii 1993 - 1994 a fost presedinte al Uniunii Artistilor Plastici, filiala Braila. Ca artist, a participat la numeroase expozitii de grup ale artistilor profesionisti de la Braila, Constanta, Galati, Bucuresti, Buzau, Plevna - Bulgaria, Nantes - Franta, Chisinau. A reusit sa realizeze cinci expozitii personale la Braila si alte patru in Franta in anii 1990, 1991 si 1992 la Chapelle sur Erdre, Vallet si Bouai. In 1994 destinul ii este curmat nemilos. Criticul de arta Ana Maria Hartuche scria despre creatiile artistului ca nu au asprimi si excese sau false dramatizari, ca este pictura unui emotiv in cautare de valori sigure, in care sa se investeasca pe sine, fara ostentatie, in liniste si cu demnitate.
Pentru a-i omagia personalitatea, la Liceul de Arta se organizeaza in fiecare an un concurs ce-i poarta numele, destinat elevilor din municipiul si judetul Braila. Anul acesta tematica este "Spatiul plastic brailean". Au fost organizate sectiunile: pictura, grafica, arte decorative, design, sculptura si arhitectura.
Vernisajul expozitiei cu lucrarile inscrise in concurs si premierea celor mai bune va avea loc vineri, 24 februarie.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii