Ministerul Educatiei, intr-un comunicat de presa, a explicat ca scopul actiunii este familiarizarea elevilor cu situatia de examen si verificarea aspectelor legate de buna organizare si desfasurare a examenului. Ca noutate, pentru a veni si mai mult in sprijinul elevilor se organizeaza simularile la cele trei discipline de concurs in zile diferite, astfel ca elevii sa aiba posibilitatea sa participe la toate trei probele.
Astfel, joi, 2 martie, se da proba la limba si literatura romana, luni, 6 martie, se va sustine proba la matematica, iar pe 10 martie proba scrisa la istorie sau geografie. In comunicatul Ministerului se mai precizeaza ca pentru buna desfasurare a acestor simulari, inspectoratele scolare au primit urmatoarele precizari: "simularile nu sint obligatorii, elevii participind benevol, notele nu se trec In catalog, iar organizarea simularilor trebuie sa fie cit mai apropiata de situatia reala de examen, de exemplu se vor organiza centre de examen si centre de evaluare, stabilirea unor comisii externe, afisarea rezultatelor si baremelor de notare, a instructiunilor privind accesul In sala al candidatilor.
La Braila insa lucrurile nu stau chiar asa cum a recomandat ministerul. Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a spus ca nu stia citi elevi vor participa la aceasta proba pentru ca participarea este benevola, asa incit numarul de elevi participanti va putea fi comunicat abia dupa simulare. Nici centre de examen nu s-au organizat, Inspectoratul explicind ca organizarea simularii pe centre de examen ar fi fost prea costisitoare, mai ales ca nici vremea nu este foarte buna. In schimb, in scoli, elevii se vor regasi in listele afisate pe usile salilor de clasa. Supravegherea va fi asigurata de cadre didactice din scoala, iar corectarea se va face de catre comisia metodica a institutiei de invatamint, nu de catre o comisie externa. Rezultatele ar urma sa se afiseze in cel mult o saptamina, a mai spus inspectorul scolar general Lilliana Tudoran.