Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Se fac, in sfirsit, alegeri la Visani

Alegeri locale partiale, in luna februarie, la Visani. Postul de primar al comunei a devenit vacant, dupa ce Neagu Caraman a fost implicat intr-un accident de circulatie, lovind cu masina Primariei un consatean si fugind de la locul faptei. Dupa luni de procese si condamnarea lui Caraman la inchisoare, Prefectura a constatat incetarea de drept a mandatului. Ca atare, s-a decis organizarea de alegeri locale, in data de 4 februarie, cind satenii va trebui sa iasa la vot si sa-si desemneze noul primar. Prin ordin al prefectului, s-a aprobat numerotarea circumscriptiei electorale comunale si programul de activitate al acesteia, respectiv 9-17.
Amintim ca, in luna martie 2005, primarul din Visani, aflat sub influenta bauturilor alcoolice si conducind autoturismul Primariei, a lovit un consatean, pe care l-a lasat zacind lat pe sosea, si a fugit de la locul accidentului, ascunzind masina - avariata in proportie de aproximativ 20% -, in garajul propriu. Primarul a fost identificat drept autorul accidentului de catre politisti, iar a doua zi dimineata, a fost ridicat de acestia si supus probei cu etilotestul. La circa 12 ore dupa accident, Neagu Caraman avea o alcoolemie de 0,19 la mie.
Judecatoria Faurei, cu adresa nr. 1.300/2005 din 28.12.2005, a instiintat Institutia Prefectului ca, prin sentinta penala nr. 648 din 15.12.2005 pronuntata in dosarul nr. 1.046/2005, a condamnat pe inculpatul Neagu Caraman la 3 luni de inchisoare pentru savirsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avind o imbibatie alcoolica de peste 0,80gr/l alcool pur in singe si parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie. In baza art. 81 - 82 Cod Penal, instanta a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Avind in vedere acestea precum si prevederile art. 15, alin(2), coroborate cu art. 16 din Legea nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, prefectul Mitroi a emis Ordinul nr. 12 din 13 ianuarie 2006 privind incetarea de drept a mandatului de primar al comunei Visani, a lui Neagu Caraman, ordin atacat la instanta de judecata, respectiv Tribunalul Braila, de catre cel in cauza.

Termenul legal de 90 de zile a fost depasit de mult

Prin sentinta nr. 37/C.A. din 7 martie 2006 a Tribunalului Braila s-a admis ca fondata contestatia formulata de reclamantul Caraman si s-a desfiintat ordinul prefectului cu motivarea ca suspendarea conditionata a pedepsei de 3 luni aplicata contestatarului este o forma de individualizare a pedepsei si nu neaparat o modalitate de executare a acesteia. Prefectura a formulat insa recurs la Curtea de Apel Galati, solicitind instantei casarea sentintei de mai sus, respingerea actiunii lui Neagu Caraman ca nefondata si mentinerea Ordinului prefectului nr. 12/13.01.2006 , actiune bazata pe textul art. 15, alin (2), litera "e" din Legea nr. 393/2004, privind statutul alesilor locali. In luna august 2006, Curtea de Apel Galati a admis recursul formulat de Prefectura Braila, a respins contestatia lui Caraman, sustinind ca temeinic si legal, Ordinul prefectului nr. 12/13.01.2006.
Potrivit legii, in termen 90 de zile de la sentinta Curtii de Apel, ar fi trebuit sa se organizeze alegeri locale la Visani. Mai concret, acestea ar fi trebuit sa aiba deja loc in luna noiembrie. Intrebat fiind de ce s-a aminat atit de mult organizarea alegerilor, subprefectul Dumitru Popa ne-a declarat ca a fost o problema de procedura, dat fiind ca la Guvern, se asteapta sa se stringa mai multe solicitari pentru organizarea de alegeri partiale, pentru a da o singura Hotarire, pentru mai multe localitati, o data.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii