Mergi la conţinutul principal

Se da startul inscrierii in clasa I

La fel ca in fiecare an, luna ianuarie inseamna deschiderea inscrierilor pentru clasa I, in majoritatea scolilor. Pentru unii invatatori sint foarte multe cereri, in timp ce pe altii nu prea ii sufoca solicitarile. Aceasta situatie dureaza de ani de zile si a provocat numeroase probleme scolilor, pentru ca se tot cauta criteriile corecte de repartizare pe clase a elevilor. De ceva timp, criteriul unic in anumite scoli este "primul venit, primul servit", ceea ce duce la un fenomen incredibil. Parintii stau la coada cu noaptea-n cap, in fata scolii, pentru a prinde un numar de inregistrare cit mai mic si a putea alege invatatorul dorit.
Acest criteriu nu este agreat de conducerea Inspectoratului Scolar. "Din informatiile privind repartizarea elevilor de clasa I pe formatiuni de studii in anii scolari trecuti, am dedus ca aceasta etapa nu se desfasoara in conditii civilizate. Am aflat ca parinti, bunici stau la cozi cite o noapte intreaga pentru a prinde un numar de inregistrare cit mai mic, ceea ce ar favoriza unii elevi sa aiba prioritate in alegerea invatatorului. Intrebarea legitima este de ce unii parinti sa fie “mai egali” decit altii din punctul de vedere al directorului la optiunea pentru invatatorul dorit?", a spus inspectorul general Iulian Danielescu.
Ca urmare, in luna decembrie s-a transmis scolilor o adresa prin care li se solicita, in conformitate cu actele normative in vigoare, sa transmita pina pe 7 ianuarie criteriile de inscriere si repartitie a elevilor de clasa I pe formatiuni de studiu, perioada de inscriere si o copie a procesului-verbal al Consiliului de Administratie in care au fost aprobate criteriile. Se mai preciza in adresa ca in anul scolar viitor inscrierea elevilor in clase peste numarul maxim prevazut in Planul de scolarizare, se va face numai cu aprobarea Inspectoratului Scolar.
Majoritatea scolilor au trimis in timp util criteriile solicitate. Cel mai frecvent criteriu insa este "primul venit, primul servit". Asa stau lucrurile la Scoala "Ion Creanga", unde inscrierile incep luni, 12 ianuarie la ora 8.00, dar cererile vor fi aduse la secretariat incepind cu ora 7.30. La "Al. I. Cuza" si "Ion Bancila" inscrierile au inceput din 5 ianuarie, iar la Scoala nr. 22 si "Vlaicu Voda" sint programate pentru 15 ianuarie. La Scoala "Sf. Andrei" inaintea criteriului "primul venit, primul servit" sint altele. Au prioritate elevii din circumscriptie, cei care au frecventat gradinitele din cartier, participantii la proiectul educational "Sintem prieteni", si abia apoi ordinea inscrierii. In schimb, alte unitati scolare au stabilit mai multe criterii de repartizare pe clase.

ISJ nu agreeaza punctul de vedere dictatorial al unor directori

La Scoala "Mihai Eminescu" inscrierile incep pe 12 ianuarie, iar repartizarea pe clase se face in perioada 1 - 15 iunie, cind directorul, impreuna cu invatatorii care urmeaza sa preia clasa I analizeaza solicitarile parintilor si repartizeaza elevii, in ordinea inscrierilor, respectind optiunile parintilor. Fiecare parinte fiind obligat la inscriere sa treaca in cerere cel putin doua optiuni. La repartizare, directorul are in atentie ca, in masura posibilitatilor, numarul de fete si de baieti sa fie aproximativ egal. Repartizarea pe clase se face la 1 spetembrie. Si la "Dimitrie Cantemir" repartizarea pe clase se face abia la 1 septembrie. La Scoala "Mihu Dragomir" se urmareste formarea unor colective eterogene in functie de sex, virsta si mediu de provenienta, iar la Scoala "C. S. Aldea" se au in vedere criteriile: elevi care au sau au avut frati sau surori elevi ai scolii, elevi ai caror parinti au fost elevi ai scolii si optiunea parintilor. Si la Scoala nr. 10 se tine cont de echilibrul numeric, sex, conditii sociale pentru realizarea omogenitatii claselor. Aceleasi criterii se iau in considerare si la Scoala "Aurel Vlaicu", "Ecaterina Teodoroiu", "Mihail Sadoveanu" si "Mihai Viteazul".
Unele scoli nu au avut niciodata probleme de acest gen, pentru ca de obicei au o singura clasa si sau nu sint cereri foarte multe pentru un anumit invatator. Repartizarea in acest caz se poate face fara dificultati la: Scoala nr. 5, Scoala "Anton Pann", Scoala nr. 24, Scoala "Nedelcu Chercea", Scoala nr. 22, "I. L. Caragiale", "George Cosbuc", "Mihail Kogalniceanu".
La alte scoli inca nu se cunosc acest criterii, in Consiliul de Administratie fiind aprobat doar planul de scolarizare conform documentelor din recensamint, fara stabilirea unor criterii de repartizare. In aceasta situatie sint scolile: "Fanus Neagu" si "Vasile Alecsandri".
"Este bine ca unele scoli au perioade destul de lungi de inscriere si criterii gindite cu responsabilitate. Altele se bazeaza pe faptul ca directorul stabileste formatiunile de lucru luind in calcul numai criteriile de tipul: viteza de completare a cererii, viteza cu care un parinte poate alerga de la un birou la altul, eventual forta fizica a parintelui. In spatele acestor criterii credem ca se ascund si alte fenomene. Am dori sa rezolvam o data pentru totdeauna aceasta problema, sa gasim criterii valabile pentru toate unitatile scolare care sa multumeasca atit parintii, elevii, invatatorii, cit si directorii. Nu agream punctul de vedere dictatorial al unor directori care rezolva aceste repartitii prin a consulta numai parintii elevilor, si nu invatatorii implicati in urmatorii patru ani in educarea copiilor", a precizat inspectorul general Iulian Danielescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu