Se anunţă viitură pe Siret! Vechea eroziune de mal de la Corbu Vechi, “cârpită” la repezeală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Se anunţă viitură pe Siret! Vechea eroziune de mal de la Corbu Vechi, “cârpită” la repezeală

• ploile abundente din zona Moldovei au făcut necesară deschiderea temporară a barajului de la Movileni, iar surplusul de apă vine spre judeţul nostru • porţiunea de dig erodată din zona Corbu Vechi a fost întărită provizoriu cu material geotextil

 

Se îngroaşă gluma cu eroziunea de mal de la Corbu Vechi, o problemă pe care responsabilii de la Apele Române întârzie de mai bine de 15 ani să o rezolve la modul serios. Ieri, pe porţiunea de dig din dreptul eroziunii au fost puse în regim de urgenţă câteva folii de material geotextil, pentru a întări cumva sistemul de apărare al satului Corbu Vechi, în contextul în care de la barajul din amonte, situat la Movileni, pe râul Siret, a trebuit să se uzineze o cantitate de apă, din cauza ploilor abundente din zona Moldovei. Practic, după operaţiunea de la baraj, pe porţiunea brăileană a râului Siret era aşteptată o undă de viitură care să crească nivelul apei cu cel puţin un metru. “Protejăm cu folii geotextil porţiunea de dig expusă de eroziunea de mal şi am adus şi o cantitate de nisip pentru încărcat în saci, dacă va fi nevoie de o protecţie suplimentară. Creşterea de nivel nu va fi, totuşi, prea mare. De la o cotă de 346 cm, cât avem astăzi (23 iunie n.n.) se va ajunge la circa 550 cm, iar digul va rezista, cu siguranţă”, ne-a declarat Laura Satnoianu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, instituţie subordonată Direcţiei Apelor Buzău.

Localnicii din Corbu Vechi se temeau, însă, de ce e mai rău, considerând că lucrările făcute, ieri, pe taluzul digului sunt insuficiente, în contextul eroziunii existente acolo. “Deja nivelul râului este mai ridicat decât nivelul solului din sat şi nu cred ca acei 4 metri, cât are lăţime digul, sunt îndeajuns. Asta pe lângă faptul că anul trecut s-a săpat pe lângă dig pentru a «consolida» malul, ne-a spus Marian S., Acesta a reclamat şi modul superficial în care s-a făcut aşa-numita protecţie de mal. „În loc să pună nişte pietre, ceva mai solid, la baza foliilor au aruncat nişte nisip, pe care o să-l spele apa imediat!”, ne-a spus localnicul, care ne-a trimis şi câteva fotografii cu porţiunea de dig care ar trebui să apere satul Corbu Vechi de o viitură pe Siret.

 

De ce s-a ajuns aici

 

După cum v-am mai informat în repetate rânduri, despre problema eroziunii de mal de la Corbu Vechi se vorbeşte de vreo 15 ani, mai exact din 2005, anul când râul Siret a avut un debit atât de mare încât aproape a rupt digul care apără satul cu o populaţie de circa 300 de locuitori. După ce râul s-a retras în albia sa, a fost observat un început de eroziune care, cu timpul, a tot micşorat distanţa dintre malul natural al Siretului şi digul care protejează Corbu Vechi. În prezent, pe o porţiune de câteva sute de metri, malul nu mai există practic, râul curgând chiar pe la baza digului. În 2018, a fost nevoie de lucrări provizorii de întărire a malului, pentru ca eroziunea să nu mai înainteze. S-au pus câteva folii de plastic şi saci cu nisip, care însă nu au rezolvat nici pe departe problema. Spre norocul locuitorilor din Corbu Vechi, atât 2019 cât şi prima jumătate a lui 2020 au venit cu precipitaţii puţine.  Dacă ar fi plouat foarte mult şi s-ar mai fi ajuns la o viitură de amploare pe Siret, erau şanse foarte mari ca digul să fie rupt, iar satul să fie ras de pe faţa pământului.

În ultimii ani s-a tot vorbit despre o consolidare de mal la Corbul Vechi, însă nu s-a făcut nimic, pentru că nu s-au alocat banii necesari. Abia în toamna anului trecut, autorităţile centrale au luat în considerare pericolul care îi paşte pe cei 300 de locuitori din Corbu Vechi şi au promis că or să demareze investiţia. Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a făcut o vizită la faţa locului, în septembrie 2019, anunţând cu această ocazie că va fi făcută o investiţie de 13,92 milioane lei, pentru eliminarea respectivei eroziuni de mal. Mai exact, proiectul anunţat de fostul ministru prevedea lucrări de consolidare mal drept râu Siret, în zona kilometrilor 532 - 533, aval de localitatea Corbu Vechi, şi supraînălţare tronsoane dig Nămoloasa - Măxineni, km 26 plus 400, 26 plus 600, 28 plus 300, 28 plus 700; şi dig Centură Corbu Vechi, de la km 0 până la km 0 plus 250.

În ciuda promisiunilor făcute de fostul ministru, de anul trecut şi până acum nu s-a făcut nicio lucrare la Corbu Vechi. Îngrijorat şi el de ceea ce s-ar putea întâmpla acolo, în contextul inundaţiilor cu care s-au confruntat zilele acestea mai multe regiuni ale ţării, prefectul Cătălin Boboc a făcut o vizită la faţa locului, la sfârşitul săptămânii trecute, împreună cu comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, colonelul Cristian Ion. Prefectul a luat notă de întârzierea proiectului promis de autorităţile centrale şi a promis că va încerca să urgenteze lucrurile. Acesta va avea o întâlnire la Bucureşti, astăzi, 24 iunie, cu noua conducere a Administraţiei Naţionale “Apele Române” pe care va încerca să o convingă fie să deblocheze fondurile necesare, fie să aplice o soluţie mai ieftină şi mai uşor de pus în practică, pentru consolidarea malului, cum ar fi săparea unui canal care să preia o parte din apă, în dreptul unui cot al Siretului. Rămâne de văzut cu ce răspuns se va întoarce prefectul Boboc după întâlnirea de azi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro