Mergi la conţinutul principal

Se încing spiritele pe tema statuii din Bariera Călăraşilor

• iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie Ionel Alexandru, fost senator şi consilier local, nu este deloc mulţumit de felul cum arată monumentul • acesta acuză faptul că nu s-a respectat caietul de sarcini referitor la realizarea postamentului • Alexandru a trimis mai multe petiţii către Primărie pe această temă • Primăria i-a răspuns zilele trecute, afirmând că nu este nimic în neregulă cu proiectul şi somându-l pe Ionel Alexandru să înceteze cu reclamaţiile pentru că, oricum, tot ce va mai trimite pe această temă va fi direct clasat • dezamăgit, fostul consilier local ia în calcul o plângere penală

 

Fost senator de Brăila şi fost consilier local, profesorul de istorie brăilean Ionel Alexandru se consideră profund nedreptăţit de Primăria Brăila, după ce a făcut mai multe sesizări şi memorii referitoare la felul cum a fost realizată statuia domnitorului Vlaicu Vodă, din Bariera Călăraşilor. La reclamaţiile sale, Primăria a răspuns, printr-o adresă semnată de primarul Marian Dragomir şi arhitectul şef Corina Anghelescu, că nu este nimic în neregulă cu proiectul respectiv şi i-a atras atenţia lui Alexandru că, dacă mai continuă cu petiţiile, acestea nu vor mai fi luate în seamă ci vor fi direct clasate. “Răspunsul demonstrează birocraţie şi lipsă de responsabilitate, ţinând cont de faptul că lucrarea nu respectă caietul de sarcini aprobat tot de primar, împreună cu arhitectul şef”, ne-a declarat autorul reclamaţiilor.

După cum se ştie, Alexandru este iniţiatorul acestui proiect, pe care l-a propus în Consiliul Local Municipal încă din 2015. După ce foştii săi colegi consilieri din legislatura trecută au votat “pentru”, profesorul de istorie a urmărit îndeaproape evoluţia lucrurilor, fiind cel care a făcut permanent demersuri pentru ca proiectul să nu moară în faşă, în contextul în care au trecut mai bine de doi ani de la votul din CLM, până când Primăria a alocat efectiv bani pentru realizarea monumentului. Tot Ionel Alexandru s-a implicat în monitorizarea procesului de creaţie, ţinând legătura cu sculptorul care a câştigat licitaţia. La final, însă, profesorul brăilean nu a fost tocmai mulţumit de felul cum arată statuia şi în principal soclul acesteia. Aşa cum v-am mai informat, Alexandru a trimis mai multe memorii către Primărie, atrăgând atenţia că nu s-au respectat cerinţele caietului de sarcini, în ceea ce priveşte plăcile informative de pe postament, în sensul că una lipsea cu desăvârşire, iar cele montate nu corespundeau din punctul de vedere al formei şi conţinutului. Mai exact, acestea ar fi trebuit să fie sub formă de hrisov, să aibă dimensiunea de 80 x 80 centimetri, iar una dintre ele trebuia să conţină imaginea istoricului Nicolae Iorga. În schimb, plăcile montate de firma angajată de Primărie sunt dreptunghiulare, una dintre ele are dimensiunea de 80 x 60, iar fotografia lui Iorga lipseşte cu desăvârşire. Între timp, a mai fost montată o placă informativă, despre care profesorul Alexandru spune că nici măcar nu este din bronz ci din alamă, un material mai ieftin.

Reamintim că Primăria a negat, prin vocea arhitectului şef Corina Anghelescu toate acuzaţiile aduse de profesorul Ionel Alexandru. Aceasta ne-a declarat, în septembrie a.c., că plăcile informative nu au fost făcute efectiv de firma brăileană “Cic Cons”, cea care a realizat soclul statuii. “Pentru că plăcile trebuia făcute din bronz şi scrise cu litere volumetrice, firma a subcontractat această operaţiune unui specialist în domeniu, respectiv sculptorului care a realizat statuia domnitorului. Plăcile făcute de acesta sunt conforme cu cerinţele caietului de sarcini. Nu a fost prevăzut ca plăcile să aibă formă de hrisov şi că pe una dintre ele trebuie să apară fotografia lui Nicolae Iorga. Fostul consilier Ionel Alexandru a scos de pe internet nişte schiţe în formă de hrisov pe care le prezintă ca fiind  forma prevăzută pentru realizarea plăcilor informative, însă în documentaţia oficială nu există această cerinţă”, ne-a declarat arhitectul şef Corina Anghelescu.

Totuşi, pe site-ul Primăriei, la secţiunea Achiziţii Publice, se putea observa că în caietul de sarcini pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a soclului statuii lui Vlaicu Vodă a fost prevăzută realizarea a trei plăci informative din bronz, care să aibă formă de hrisov, iar una dintre ele chiar ar fi trebuit să conţină fotografia istoricului Nicolae Iorga.

 

Un răspuns dezamăgitor

 

Răspunsul Primăriei la petiţia formulată de Ionel Alexandru în vara acestui an a sosit abia zilele trecute, însă nu l-a mulţumit deloc pe profesorul de istorie. Dimpotrivă, i-a lăsat un gust amar!

“Dorim să vă amintim că dumneavoastră sunteţi singurul din cei 10 consilieri locali municipali, iniţiatori ai proiectului de hotărâre, care contestă conformitatea proiectului şi face afirmaţii nefondate cu privire la competenţa administraţiei publice precum şi la aspectele legate de estetica, amplasamentul, soluţiile tehnice adoptate pentru realizarea statuii (soluţii propuse şi asumate de specialişti în domeniu, incluzând artişti plastici, arhitecţi, ingineri structurişti, diriginte de şantier - care au respectat în totalitate avizul Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public), dumneavoastră având doar pregătire de profesor de istorie. De asemenea, vă comunicăm că ulterioarele petiţii înaintate de către dumneavoastră referitoare la acest proiect vor fi clasate”, se specifică în adresa semnată de primarul Dragomir şi arhitectul-şef Anghelescu.

“Eu sunt cel care a propus realizarea acestei statui, cu ocazia împlinirii a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei, creatorul de facto al întregului proiect, pe care l-am urmărit de la A la Z timp de 4 ani. Cred că meritam să mă intereseze felul cum a fost realizat până la urmă şi consider lipsă de politeţe ameninţarea că alte petiţii pe această temă vor fi clasate. Orice cetăţean are dreptul să solicite lămuriri despre cum se cheltuie banii publici”, ne-a declarat Ionel Alexandru. Acesta spune că dacă va constata că s-a făcut recepţia lucrării la preţul din contract, în condiţiile în care s-au folosit materiale mai ieftine decât cele prevăzute în caietul de sarcini, iar componentele au, de asemenea, forme mai simplu de realizat decât cele prevăzute iniţial, va lua în calcul formularea unei plângeri penale.

Reamintim că statuia domnitorului Vlaicu Vodă, cel care a atestat pentru prima dată, într-un document oficial, existenţa Brăilei, a fost realizată de sculptorul Giulian Octav Dumitriu, contra sumei de 159.390 lei, fără TVA. Statuia are 2,5 metri înălţime, este amplasată în Bariera Călăraşilor, iar felul cum a fost proporţionată a stârnit destul de multe comentarii în rândul brăilenilor.

Realizarea soclului statuii şi a plăcilor cu înscrisuri amplasate pe acesta a intrat în sarcina firmei brăilene “Cic Cons”, contra sumei de 40.000 lei.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro