"Scumpirea anuntata pentru gazul metan, de 8,5%, ne va afecta la capitolul pret de producere, insa intr-o masura mult mai mica. Asta pentru ca beneficiem de subventionarea cu 45% a pretului de achizitie a gazului metan pentru acest sezon rece, subventie venita de la Guvern si, in al doilea rind, de subventia la nivel local de 10%. Asadar, un calcul simplu demonstreaza ca, de fapt, in aceste conditii, vom resimti o scumpire in termeni reali de doar 2 procente. Dar subliniez ca populatia care cumpara de la noi energie termica nu va resimti aceasta modificare, singurii afectati fiind cei care isi produc singuri energia termica prin arderea gazului metan", ne-a declarat directorul general al SC "CET" SA Braila, Nicu Bajan.
Pretul gigacaloriei s-a fixat in sfirsit si la Braila
In acest context, este important de mentionat ca, in cursul zilei de ieri, consilierii locali municipali au aprobat un pret local de factuare a energiei termice in acest sezon rece stabilit la 140,51 lei/gigacalorie. De data aceasta, consilierul PRM Traian Adrian, directorul adjunct al "CET", s-a abtinut de la vot, dupa ce hotarirea anterioara de fixare a pretului gigacaloriei brailene nu a primit avizul Prefecturii, deoarece Traian ar fi avut interese patrimoniale, el fiind posesorul a unei parti de 0,018% din actiunile societatii.
Tocmai pentru a evita o noua contestare a hotaririi CLM privind pretul gigacaloriei, consilierul cu pricina a anuntat inainte de vot ca se abtine: "Eu detin numai 0,018% din actiuni. O parte infima dupa parerea mea, ca nu stiu cum m-ar afecta pe mine in mod pozitiv pretul asta. Dar, ma rog, pentru a nu mai crea discutii, ma voi abtine de la vot".
La rindul sau, si democrata Mihaela Picu a anuntat plenul ca nici ea nu va participa la discutiile referitoare la acest subiect si ca nici nu va vota, deoarece sotul ei este membru in consiliul de administratie al societatii. De altfel, aceasta s-a abtinut de fiecare data cind, in cadrul plenului, a fost vorba despre "CET".
Precizam ca, daca consilierii nu ar fi aprobat nici de aceasta data pretul gigacaloriei calculat de autoritatile locale, atunci brailenii ar fi platit un pret mai mic, si anume de 107,5 lei/gcal, lucru care, desi ar fi convenit poate multor cetateni, nu ar fi cazut chiar bine autoritatilor.
Primele facturi tarifeaza la pretul vechi
Important de mentionat este ca, in contextul situatiei create de votul consilierului Adrian Traian, au fost citiva consumatori care au beneficiat, timp de citeva zile, de vechiul tarif la energie termica. Dupa cum a explicat conducerea SC "CET", a fost vorba de citeva gradinite si scoli, precum si citiva consumatori ale caror apartamente au fost contorizate individual. "In cazul acestor citiva consumatori, facturarea se va face la vechiul tarif - 107,5 lei/gigacalorie - pentru zilele in care au avut agent termic, saptamina trecuta cind a fost mai frig. Nu se poate afirma ca ar fi o paguba adusa societatii intrucit, pe linga faptul ca a fost un consum mic de energie termica, ne recuperam diferenta de la Consiliul Local prin subventia pe care acesta o aloca", a punctat Nicu Bajan.
CASETA:
In cazul licitatiei de 7 milioane - investitii la "CET"
Contestatia a ajuns la Autoritatea Nationala pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice
Daca nu va fi solutionata cit mai repede contestatia depusa de catre unul dintre ofertantii la licitatia privind proiectul investitional de circa 7 milioane lei derulat la SC "CET", exista riscul ca o parte din banii alocati sa fie pierduti de comunitatea locala. Conducerea SC "CET" a apreciat ca termenul limita pina la care ar trebui sa se solutioneze contestatia, astfel incit proiectul investitional sa nu fie periclitat din punct de vedere al implementarii, este 15 noiembrie. Dupa aceasta data, s-ar pierde circa 1 milion de lei, suma aferenta manoperei lucrarilor de postare a unor conducte in reteaua de termoficare a orasului.
"Majoritatea banilor alocati de Guvern Brailei sint destinati unor achizitii de tevi preizolate, aparate de masura si control, operatiuni care se pot efectua fara probleme pina la finele anului. Probleme vor fi la lucrarile efective la retea, intrucit este necesara o anumita perioada de timp pentru executarea de sapaturi, postarea de conducte etc. Daca s-ar lamuri pina la finele acestei saptamini, problema contestatiei nu ar fi nici o pierdere pentru ca, in doua luni, ar fi timp sa se faca si lucrarile", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Nicu Bajan.
Precizam ca firma "General Fluid", unul dintre ofertantii in cadrul licitatiei avind ca obiect achizitia de lucrari publice, in valoare de 7 milioane lei, organizata de municipalitate in contul SC "CET" SA, a formulat contestatie cu privire la decizia Comisiei de evaluare constituita in cadrul aparatului Primariei, comisie care declarase cistigatoare oferta "Elsaco" Botosani. Surse din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice ne-au confirmat informatia potrivit careia contestatarul a depus o sesizare legata de licitatie si la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor de pe linga aceasta institutie. Un raspuns ar urma sa fie formulat cel mai probabil in prima jumatate a lunii viitoare.