Mergi la conţinutul principal
Droguri în penitenciare, pe filiera Galați - Brăila

Scrisori cu canabis

la data de 25 mai, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea a trei inculpați cercetați pentru trafic de droguri de mare risc • la Tribunalul Brăila s-a dispus arestarea preventivă a celor trei inculpați • s-a reținut faptul că, în perioada martie-mai 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis), consumatorilor de pe raza județului Brăila • potrivit unor surse, gruparea s-ar fi constituit la Penitenciarul Galați, însățiva deținuți de acolo au ajuns la Penitenciarul Brăila și ar fi vrut să continue “afacerea” cu droguri

 

Brăileni arestați pentru trafic de droguri. După perchezițiile de amploare efectuate săptămâna trecută de polițiști și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și terorism (DIICOT), inclusiv în Penitenciarul Brăila unde ajungeau droguri impregnate în scrisori, trei inculpați au fost arestați preventiv. Au fost confiscate, de asemenea, anumite cantități de cannabis.

La finele săptămânii trecute, magistrații Tribunalului Brăila au admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila și au dispus arestarea preventivă a inculpaților S. Andrei, B. Mădălin și L. Ion, pe o perioadă de 30 de zile, după cum se arată pe site-ul instanței, începând cu data de 26 mai, până la data de 24 iunie. În cauză inculpații au formulat contestație, iar decizia finală urmează să fie luată de Curtea de Apel Galați.

Reamintim că, săptămâna trecută, mai multe grupări infracționale au fost destructurate de polițiști și procurorii DIICOT. În județul Brăila au fost puse în aplicare opt  mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate peste 500 de grame canabis, țigarete confecționate artizanal, cu conținut de cannabis, mai multe grindere și telefoane mobile. S-a dispus reținerea față de trei persoane. Operațiunea desfășurată, pe 25 mai, de Poliția Română, sub coordonarea procurorilor DIICOT, cu sprijinul Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, a vizat destructurarea unor grupuri infracționale organizate, specializate în trafic de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv.

În data respectivă, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila, împreună cu procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au documentat activitatea infracțională a trei persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc. “În cauză s-a reținut faptul că, în perioada martie - mai 2023, bănuiții ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de risc (cannabis), consumatorilor din județul Brăila. Au fost puse în aplicare opt  mandate de percheziție domiciliară, în județul Brăila, fiind descoperite și ridicate peste 500 de grame canabis, țigarete confecționate artizanal, cu conținut de cannabis, mai multe grindere și telefoane mobile. Totodată, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de 3 persoane”, au transmis procurorii DIICOT.

 

Gruparea s-a constituit în Penitenciarul Galați, dar câțiva deținuți au fost transferați la Brăila

Procurorii DIICOT –Serviciul Teritorial Galați împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați - Serviciul Antidrog și ai polițiștilor de penitenciar din Galați, Brăila și București au efectuat, pe 25 mai, în total 22 de percheziții domiciliare în Galați, Brăila, Giurgiu și Vrancea, inclusiv la trei unități de penitenciar. Potrivit procurorilor DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, la sfârșitul anului 2022, într-o unitate de penitenciar a fost creată o structură infracțională specializată în introducerea în spațiile de deținere a unor importante cantități de droguri de mare risc și substanțe cu efecte psihoactive, păstrate și distribuite, în schimbul unor importante sume de bani, persoanelor private de libertate.

Am solicitat mai multe informații cu privire la perchezițiile efectuate în Penitenciarul Brăila, chiar de la reprezentanții unității de detenție.

Am întrebat câți deținuți au fost percheziționați și câte persoane private de libertate sunt suspectate de trafic de droguri. În răspunsul transmis oficial, nu ni s-au dat, însă, prea multe informații în acest sens, pe motiv că ancheta DIICOT este în curs. Ni s-a confirmat totuși că s-a efectuat percheziție la nivelul Penitenciarului Brăila, organizată de DIICOT – Serviciul teritorial Galați, cu sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO București și polițiștilor din penitenciarul Brăila. “La data de 25 mai, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate – Galați – Serviciul Antidrog, împreună cu polițiștii de penitenciare din penitenciarul Brăila au efectuat o acțiune de percheziție la Penitenciarul Brăila, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și efectuare fără drept de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive. Conform declarației DIICOT – Serviciul teritorial Galați, în cauză s-a reținut faptul că, la sfârșitul anului 2022, într-o unitate de penitenciar ar fi fost creată o structură infracțională specializată în introducerea în spațiile de deținere a unor importante cantități de droguri de mare risc și substanțe cu efecte psihoactive, păstrate și distribuite în schimbul unor importante sume de bani, persoanelor private de libertate. Drogurile de mare risc și substanțele cu efecte psihoactive ar fi fost impregnate în foi de hârtie și remise persoanelor private de libertate, în urma vizitelor efectuate de aparținători, iar o parte importantă a drogurilor și substanțelor psihoactive  introduse în mediul penitenciar ar fi fost traficată către alte unități de deținere, prin intermediul persoanelor private de libertate care erau transferate, în vederea soluționării diverselor cauze penale, pe care le aveau la mai multe instanțe din țară. În cauză, audierile urmează a fi realizate la sediul DIICOT Galați”, se arată în comunicatul transmis de la Penitenciarul Brăila, semnat de directorul instituției, cms. șef Horia Huluba.

Aceleași informații au fost prezentate, anterior, în comunicatul transmis de la DIICOT, însă fără precizări cu privire la deținuții percheziționați sau substanțele descoperite în camere de deținere sau alte spații. 

Referitor la informațiile solicitate de jurnaliști de la Penitenciarul Brăila, cu privire la numărul camerelor de deținere care au fost verificate, câte persoane private de libertate și dacă au fost identificate substanțe suspecte sau dacă au fost persoane preluate pentru audieri, ni s-a comunicat faptul că aceste detalii fac parte din ancheta de caz și pot fi furnizate doar de instituția abilitată care a instrumentat acțiunea.

Potrivit unor informații transmise de surse judiciare, grupul infracțional s-ar fi constituit la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați, însățiva deținuți care au fost inițial acolo au fost transferați apoi la Penitenciarul Brăila și au decis să continue activitatea infracțională. Totuși, din informațiile obținute din anumite surse, se pare că nu s-ar fi identificat substanțe interzise în camerele deținuților din Penitenciarul Brăila. Oricum, ancheta este în curs.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro