Scolile sint cu un pas inaintea Consiliului Judetean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scolile sint cu un pas inaintea Consiliului Judetean

Reprezentantii administratiei locale si judetene s-au grabit sa acuze directorii scolilor brailene ca nu doresc sa monteze in institutii sisteme de monitorizare cu camere de luat vederi pentru ca in acest fel s-ar vedea ca profesorii nu intra si nu ies de la ora cind trebuie si nu isi fac treaba corect, uitind ca motivul invocat de directori a fost cel financiar. Nici unul nu a spus ca nu este interesat de aceste sisteme de monitorizare, ci ca scoala nu are banii necesari pentru a plati taxa de monitorizare firmei particulare care ar fi urmat sa se ocupe de acest lucru.
Directorii au spus atunci ca nu li se pare normal ca aceasta taxa sa fie luata tot de la parinti, ca acesti bani ar trebui sa-i dea Primaria. Aceasta institutie, la rindul sau, a spus ca nu vede de ce sa plateasca o firma privata sa monitorizeze scolile, atita timp cit Politia Comunitara ar putea face acest lucru si oricum este platita din bugetul orasului.
Pe de alta parte, sefii orasului au spus ca da, ar fi bucurosi sa monitorizeze, dar nu au nici logistica si nici personalul necesare. Ca urmare, proiectul Consiliului Judetean, de a introduce sisteme performante de monitorizare in scoli a murit, iar vina a cazut pe capul profesorilor si directorilor, care au fost caracterizati ca niste conservatori.
Realitatea ne-a aratat insa ca scolile sint cu un pas inaintea administratiei. Cu ceva timp inainte de initiativa Consiliului Judetean, la Scoala "Ion Creanga" si la Grupul Scolar "Anghel Saligny" au fost instalate sisteme de monitorizare cu camere de luat vederi, iar in urma cu numai patru zile a fost dat in folosinta un sistem similar si la Colegiul Economic "Ion Ghica". La toate aceste unitati sistemul a fost montat prin eforturile proprii ale institutiilor, directorilor care au gasit sponsorizari sau solutii pentru negocieri in favoarea scolilor.

"Acest sistem l-am instalat pentru siguranta elevilor, a profesorilor si pentru asigurarea bazei materiale"

Directorul colegiului economic, prof. Andrei Puia, a spus ca structura scolii - trei cladiri aflate la distanta una de cealalta - impunea existenta unui sistem de monitorizare. "Pentru a oferi siguranta elevilor, pentru a asigura si baza materiala a scolii, am considerat ca este necesar un asemenea sistem. Noi ne descurcam cu patru paznici pentru trei cladiri, in trei schimburi. Sa nu ne intrebati cum. Am mai angajat inca trei schimburi de agenti de paza pe banii parintilor. Am cautat oferte si am gasit sase, atit din alte localitati, cit si din Braila. Cea mai avantajoasa a fost a unei firme care este din alta localitate si care ne-a monitorizat cele trei cladiri pentru aproape 10.000 de euro cu tot cu TVA. A fost cel mai mic pret posibil. Ofertele locale porneau de la cel putin 800 de milioane de lei. Sistemul este performant, asigura inregistrare 24 din 24 de ore, are si sistem cu infrarosii pentru filmarile de noapte. Monitorizarea se face la scoala, iar in cazul in care dispare ceva putem sa vedem inregistrarile si sa lamurim problema. Acest sistem l-am instalat pentru siguranta elevilor, a profesorilor si pentru asigurarea bazei materiale", a explicat directorul Andrei Puia.
Cit despre comportamentul elevilor, acesta s-a imbunatatit simtitor. Locurile de fumat din scoala, pentru ca sint filmate, au fost parasite de elevi, dupa amiaza persoanele straine nu mai intra in scoala, iar elevii sint mult mai linistiti.

Cu paznici, fara paznici

Pe lista cu scoli propuse pentru a beneficia de sistemul de monitorizare oferit de CJ se afla si Scoala "Mihai Eminescu". Directorul Maria Neicu a spus ca au fost contactati de o firma in legatura cu introducerea in scoli a sistemului de monitorizare, dar nu li s-au oferit detalii suplimentare asupra costurilor si obligatiilor ulterioare si ca, avind in vedere veniturile destul de reduse ale scolilor, au fost prudenti. "Sistemul de monitorizare video este eficient pentru siguranta copiilor si a bunurilor scolii. In Consiliul de Administratie vom analiza posibilitatea prinderii in bugetul pe 2007 a unei asemenea investitii. Oricum, acest lucru nu va insemna renuntarea la paznici, pentru ca orice s-ar spune, prezenta umana permite interventia prompta in cazurile zilnice. Posibilitatea ca monitorizarea sa o realizam chiar noi este o alternativa si ne vom gindi serios la ea", a spus prof. Maria Neicu, directorul Scolii "Mihai Eminescu".
Un alt liceu mentionat de reprezentantii administratiei ca fiind impotriva sistemului de monitorizare este "Nicolae Iorga". Directorul Mircea Morosanu a spus insa ca nici vorba sa fie impotriva acestui sistem. "Chiar am contactat o firma pentru a obtine o oferta de pret. Stiu ca sint costisitoare aceste sisteme de monitorizare, dar avem nevoie de ele in scoala. In ceea ce priveste oferta Consiliului Judetean, noi am discutat in Consiliul de Administratie si nu ne permitem sa dam acele opt milioane de lei lunar pentru monitorizare. Atunci am dat un raspuns ca nu avem banii necesari. Pentru doi paznici platim in jur de sapte milioane de lei si ei mai fac si alte treburi in scoala. Daca s-ar fi pus in practica descentralizarea scolilor si am fi primit bani pe elev, am fi avut mai multi bani si am fi rezolvat problema mai repede. Asa, mai dureaza ceva, dar sistem de monitorizare tot vom avea, numai ca vom urmari noi inregistrarile", a explicat directorul Mircea Morosanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro