• Primăria Chiscani pare hotărâtă să le demonstreze contrariul celor care spuneau că nu e capabilă să administreze de una singură staţiunea • în ultimele trei săptămâni, s-a făcut curăţenie lună pe alei şi chiar şi în zona împădurită • edilul din Chiscani vrea să asfalteze aleile până în toamnă şi să implementeze câteva proiecte ambiţioase, ce ţin de amenajarea peisagistică a staţiunii şi de modernizarea iluminatului stradal • totuşi, edilul chiscănean recunoaşte că o asociaţie formată între Chiscani, Brăila şi Consiliul Judeţean ar putea pune mai bine lucrurile în mişcare • după ce au respins, în martie, proiectul de asociere, consilierii locali din Chiscani sunt chemaţi să mai voteze o dată, în prima şedinţă de după Paşti
Pentru prima dată după foarte mulţi ani, staţiunea Lacu Sărat intră în primăvară mai curată şi mai bine gospodărită. Surprinzător, se întâmplă aşa chiar dacă de administrare nu se mai ocupă Primăria Brăila, ci Primăria Chiscani. După cum se ştie, lungul proces dintre cele două Unităţi Administrativ Teritoriale pe tema dreptului de administrare a staţiunii a fost câştigat, anul trecut, de comuna Chiscani. Mulţi au spus atunci că este o “pălărie” prea mare pentru chiscăneni şi că staţiunea nu va avea nicio şansă de reabilitare dacă nu se va face o asociaţie formată din Primăria Chiscani, Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila. Reamintim, însă, că, în urmă cu doar câteva săptămâni, consilierii locali din Chiscani au respins înfiinţarea unei astfel de asociaţii, fapt ce a provocat reacţii destul de dure din partea primarului Brăilei, Marian Dragomir, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac. Aceştia au reiterat ideea că, fără Brăila, Chiscaniul nu va fi capabil să facă nimic pentru staţiune.
Iată, însă, că Primăria Chiscani se ambiţionează să demonstreze că poate pune lucrurile în mişcare şi fără ajutorul vecinului mai mare. Începând din 20 martie, chiscănenii au dat startul unei ample acţiuni de curăţenie şi ecologizare, strângând toate maldărele de gunoaie care zăceau de luni de zile pe marginile aleilor şi intrând chiar şi în zona împădurită, de unde au adunat toată vegetaţia uscată. Faţă de felul cum arăta la jumătatea lunii martie, staţiunea Lacu Sărat este acum vizibil schimbată în bine, chiar dacă diferenţa este făcută doar de faptul că nu mai vezi gunoaie la tot pasul şi că aleile sunt măturate din bordură în bordură. În rest, gropile de pe alei sunt la locul lor, iar spaţiile verzi încă mai au nevoie de intervenţii pentru a arăta aşa cum s-ar cuveni, într-o staţiune balneară de interes naţional cum este Lacu Sărat.
Primarul Chiscaniului, Costică Cojea, spune că şi-a propus ca, până la sfârşitul verii, să asfalteze toate aleile, chiar dacă va trebui să facă acest lucru exclusiv cu bani de la bugetul local al comunei. De asemenea, edilul chiscănean mai are în plan ca, din toamnă, să dea startul unui amplu proiect de amenajare peisagistică. “Vom angaja o firmă specializată pentru acest proiect, iar lucrările vor începe din toamnă, după ce intră copacii în repaus vegetativ. Este nevoie de o astfel de amenajare pentru a reda staţiunii frumuseţea de odinioară. Noi am încercat, zilele acestea, să ecologizăm zona unde a fost pe vremuri vestitul Parc Englezesc, între actuala mănăstire şi tabăra pentru copii. Am scos cumva la lumină vechile alei, însă acestea trebuie refăcute complet, fiindcă stratul de asfalt este compromis. Mai avem în vedere şi modernizarea sistemului de iluminat din staţiune, prin inlocuirea becurilor existente cu becuri LED. Pentru asta, vom accesa fonduri prin intermediul Ordonanţei nr. 28”, ne-a declarat primarul Cojea.
Curăţenie lună, făcută cu asistaţii social, la un cost de doar 6.600 lei
La activităţile de curăţenie şi ecologizare din staţiune, Primăria Chiscani i-a pus serios la treabă pe cei 30 de asistaţi social din comună. Totodată, a încheiat un contract pe termen scurt cu o firmă de salubrizare din Brăila, urmând ca, în viitorul apropiat, să angajeze pe o perioadă de câţiva ani o astfel de firmă. Deja s-au început demersurile, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice n.n.) pentru contractarea activităţii de salubrizare a staţiunii, dar şi a comunei şi a satelor arondate.
Una peste alta, curăţenia care s-a făcut până acum în staţiune, prin strângerea deşeurilor şi ecologizarea spaţiilor verzi, a costat Primăria doar 6.600 lei (66 milioane de lei vechi n.n.), potrivit informaţiilor furnizate de primarul Costică Cojea. Pentru menţinerea curăţeniei, Poliţia Locală Chiscani îi avertizează în prezent pe agenţii economici din staţiune că nu mai au voie să arunce deşeuri pe spaţiile verzi şi că trebuie să încheie contracte de salubrizare cu firme specializate. În caz contrar, se vor aplica sancţiuni drastice, avertizează autorităţile chiscănene. Totodată, Poliţia Locală din Chiscani va încerca să diminueze fluxul de autoturisme care vor intra în staţiune, odată cu începutul sezonului estival. “Vom admite doar strictul necesar, adică maşinile care aduc persoane la tratament şi cele care asigură aprovizionarea agenţilor economici. Pe celelalte le vom direcţiona către parcarea de la intrarea în staţiune. Ce-i drept, mai trebuie pusă la punct şi această parcare!”, ne-a spus primarul Costică Cojea.
În ceea ce priveşte asocierea cu municipiul Brăila şi Consiliul Judeţean pentru administrarea staţiunii, edilul din Chiscani nu se opune ideii. Dimpotrivă, spune că înfiinţarea unei astfel de asociaţii ar fi benefică, pentru proiectele de modernizare care ar fi mai uşor de conceput şi de pus în practică. “Organigrama Primăriei Chiscani este destul de redusă şi trebuie să facem eforturi destul de mari pentru a putea acoperi necesarul de personal pentru activităţile derulate în staţiune. O suprastructură de genul unei asociaţii între Chiscani, Brăila şi Consiliul Judeţean ar rezolva această problemă. O să repunem în discuţia Consiliului Local Chiscani proiectul asocierii. Acesta se va afla pe ordinea de zi în prima şedinţă de după Paşti”, ne-a mai declarat Costică Cojea.