Schimbare cu orice pret? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Schimbare cu orice pret?

In noiembrie 2004 am votat pentru schimbare. S-a schimbat conducerea tarii, s-au schimbat ministrii, s-au schimbat inspectorii scolari generali, totul pe criteriul politic. Teoretic, schimbarile pe acest criteriu ar trebui sa se opreasca aici. Practic, schimbari pe criteriu politic se fac in continuare sub umbrela unor asa-zise concursuri. Acest parsiv joc al angajarii prin concurs pe niste posturi in care fiecare inspector general isi doreste, de fapt, propriii oameni a inceput in urma cu aproape zece ani, in timpul guvernarii taraniste. Atunci, cu doar citeva luni inainte de alegeri, cind era deja evident ca populatia nu va mai vota CDR-ul, guvernantii au gasit aceasta formula a concursului si a contractului pe patru ani, pentru a-si fixa clientela pe posturi, astfel ca PSD-ul nu mai putea sa indeparteze oamenii nedoriti decit cu incalcarea legii. La vremea aceea, insa, liderii PSD au avut prezenta de spirit de a pastra din guvernarea precedenta oamenii care dovedisera potential si care avusesera rezultate.
In 2004, cind a venit la putere Alianta DA, adica in majoritate tot oameni ai guvernarii CDR-PD - fostii inspectori scolari generali Valentin Popescu si Costel Neicu, de pilda, ocupind acum functii in structurile de conducere ale sistemului de invatamint - a reinceput operatiune de "curatare". Astfel, oameni care au fost adusi initial in Inspectoratul Scolar de taranisti, profesori precum Steluta Dan sau Ana Coman, au fost "recuzati" doar pentru ca au colaborat bine cu "dusmanul" politic, adica au fost pe aceeasi lungime de unda cu fostul inspector scolar general Viorel Mortu. Ana Coman a plecat din Inspectorat pe tacute, la scurt timp dupa schimbarea conducerii ISJ. Steluta Dan nu a putut fi indepartata imediat pentru ca avea contract de munca, insa la concurs, desi a fost singura candidata eligibila pentru postul de inspector la disciplinele geografie-istorie, deoarece ceilalti inscrisi nu au intrunit punctajul necesar la evaluarea CV-ului, a iesit pe locul doi. A fost notata cu un punctaj mic la ora sustinuta la clasa si la asistenta la ora. Practic, aceste etape ale concursului vizau evidentierea calitatilor de profesor si inspector. Cum se poate spune despre un profesor care are rezultate remarcabile la examenele nationale si la olimpiade atit la nivel national, cit si international, care a reusit sa pregateasca un elev care a luat locul I in lume la un concurs de geografie, ca nu stie sa predea o lectie sau nu stie sa evalueze o lectie sustinuta de un alt profesor? Este greu de inteles. Aceeasi situatie ciudata se intilneste si la profesoara Gina Stanciu sau profesorul Cristian Gurzu - acesta din urma fiind intrecut cu sase puncte de o tinara profesoara, Camelia Costea, care a obtinut o nota putin mai mare la inspectia speciala la clasa, la proba practica si la interviul sustinut in fata comisiei.
Inspectorul scolar general, Lilliana Tudoran, declara ca vrea sa dea o sansa tinerilor. De acord, insa aceasta sansa a lor nu trebuie sa fie nesansa sistemului. Acolo unde un domeniu este slab condus, categoric inspectorul trebuie schimbat, insa unde lucrurile merg bine? Vrem schimbare, am votat pentru asta, insa nu cu orice pret. Urmeaza concursurile pentru posturile de director. Si aici vor iesi pe locul doi unii candidati care concureaza singuri? Toate aceste schimbari trebuie facute cu multa grija pentru ca tot oprind masinaria si reciclind piesele s-ar putea sa nu mai ajungem nicaieri. Asadar, vrem schimbare, dar in bine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro