Mergi la conţinutul principal

Schelle, multumit de scolile reabilitate din fonduri europene

Ambasadorul Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a vizitat ieri doua scoli implicate in proiecte de reabilitare cu bani din fonduri europene, scoala nr. 24 din cartierul Chercea si Grupul scolar "Anghel Saligny". Comisarul european a fost interesat de eficienta cu care au fost cheltuiti banii europeni si de rezultatele obtinute. Aceste lucruri a dorit sa le afle nu numai de la directorii scolilor, ci direct de la beneficiari, de la elevi si profesori.
La Scoala nr. 24 a fost multumit de modul in care a fost prezentat proiectul aflat in derulare, de catre director, prof. Doina Matei, iar de elevii de etnie rroma a fost chiar foarte incintat, mai ales cind acestia i-au recitat o poezie in limba lor materna. Jonathan Scheele a mai fost interesat de numarul de copii care frecventeaza scoala in plus dupa derularea proiectului, de numarul de elevi declarati rromi si numarul real al acestora, de limba pe care o vorbesc acasa, de relatiile cu elevii si cu parintii. Discutii amanuntite a avut si cu mediatorul sanitar al scolii, Nicoleta Basno, fiind interesat de citi profesori asemenea ei mai sint in oras. Foarte placut surprins s-a aratat si de faptul ca unii copii majoritari vin si ei la orele de limba rromani, pentru ca vor sa stea impreuna cu prietenii lor. In final, Jonathan Scheele a apreciat ca banii care s-au cheltuit si cei care vor mai veni pentru reabilitarea cladirii sint bine plasati, eficient, dar ca, pentru a avea succes, proiectul de sprijinire a populatiei minoritare de rromi trebuie continuat pe o perioada mai lunga, nu numai de trei sau patru ani. Pe parcursul vizitei, ambasadorul Comisiei Europene a fost foarte apropiat si natural cu reprezentantii scolii, a reusit sa stabileasca un real dialog cu acestia, vorbind in limba romana, desi unii profesori se straduiau sa i se adreseze in limba engleza. O singura intimplare a tulburat seninatatea momentului. La intimpinarea delegatiei, directorul scolii, prof. Doina Matei, nu l-a recunoscut pe presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, acesta fiind confundat cu viceprimarul Lucian Tilea, dovada ca aceste persoane importante nu rup pragul scolilor din cartierele sarace, iar figurile lor le sint cunoscute cadrelor didactice doar din presa. Oricum, presedintele Consiliului Judetean a avut prezenta de spirit sa treaca peste moment fara comentarii sau priviri agresive.
A urmat apoi vizita Grupului Scolar "Anghel Saligny", o institutie in care proiectul de reabilitare a fost finalizat, dupa cum i-a explicat demnitarului european directorul Petruta Simionescu. Delegatia a vizitat un laborator de mecatronica, unde elevii i-au explicat cum functioneaza mecanismele experimentale achizitionate din bani europeni, laboratorul de tehnica de calcul si electronica, unde a discutat cu elevii despre ce facultati vor sa urmeze si daca dupa studii mai vor sau nu sa se intoarca in Braila, a urmat apoi vizitarea unui cabinet de informatica unde se desfasura o ora de fizica in care elevii studiau motoarele termice cu ajutorul calculatorului. A discutat si cu profesorii de la clase, daca sint multumiti de tehnica noua si daca s-a schimbat ceva in metoda lor de predare. In laboratorul de chimie a fost interesat daca elevii au posibilitatea sa faca singuri experimente si i s-a spus ca da, iar in laboratorul de informatica a aflat ca unele materiale didactice au fost obtinute prin proiecte Comenius si a fost foarte multumit, concluzionind cu aprecierea ca "Saligny" este o scoala europeana.

Prea multa caldura la "Anghel Saligny"

Johnatan Schelle a fost insotit in aceste vizite de presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, de primarul municipiului, Constantin Cibu, de angajati ai celor doua institutii si de ziaristi. Din pacate, vizita la Grupul Scolar "Anghel Saligny" a fost punctata de iesirea primarului Constantin Cibu, care a considerat ca acela era cel mai bun moment pentru a certa conducerea scolii din cauza faptului ca era, din punctul sau de vedere, prea cald in scoala. Fara sa tina cont de situatie, si de indemnul presedintelui CJ de a lasa situatia asa cum este pe moment, l-a sunat imediat pe viceprimarul Lucian Tilea si a continuat sa isi manifeste violent dezaprobarea fata de caldura din scoala, fiind suparat ca Primaria plateste sute de milioane de lei pe luna pentru caldura. "Eu nu cred ca s-a exagerat cu furnizarea caldurii. Directorul scolii a facut cerere inca de acum trei saptamini sa se furnizeze caldura patru ore dimineata si patru dupa-amiaza. Este normal asa pentru ca noaptea inca se mai inregistreaza temperaturi foarte scazute si nu putem sa tinem copiii in frig. De exemplu, la "Murgoci" caldura a fost inchisa, iar in Consiliul de administratie, profesorii ne-au reprosat acest lucru. Ar fi bine sa avem termostate de reglare la calorifere, insa si aceste investitii se fac in timp. Oricum, caldura la "Saligny" nu se va opri. Nu vom tine copiii in frig", a explicat viceprimarul Lucian Tilea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro