Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A scazut numarul somerilor cu virsta de peste 45 de ani

Datorita subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri cu virsta de peste 45 de ani, numarul celor din aceasta categorie aflati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila a scazut semnificativ. Totodata, s-a reusit mentinerea lor in activitate, pe o perioada de cel putin 2 ani de la data angajarii, respectiv pina la data la care indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de virsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala.
"De la data intrarii in vigoare a legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si pina in prezent au fost angajate, prin subventionarea locului de munca, 1.004 persoane cu virsta peste 45 ani, parinti unici sustinatori de familie sau sustinatori ai familiilor monoparentale si someri care, in termen de 3 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata sau pentru limita de virsta. Din totalul acestora, 25% au fost someri de lunga durata si anume persoane aflate in evidenta agentiei in cautarea unui loc de munca de mai mult de 12 lun", ne-a precizat Simona-Ely Chioibas, director executiv al AJOFM Braila.
Subventiile se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, iar valoarea acestora difera de la o categorie la alta. Astfel, angajatorii care incadreaza, pe perioada nedeterminata, someri in virsta de peste 45 de ani sau care sint parinti unici sustinatori sint scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii. Mai mult, ei primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani. In cazul celor care incadreaza in munca someri care, in termen de 3 ani de la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau pentru limita de virsta, ei beneficiaza lunar, pe perioada angajarii si pina la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, in vigoare. Nu beneficiaza de aceste subventii angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din aceste categorii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii