Skip to main content

A scazut numarul donatorilor de singe

Numarul donatorilor de singe din Braila a scazut semnificativ in ultima perioada, de la 50 de donatori, in medie pe zi, la 30.
Luna trecuta, la Centrul de Transfuzie Sanguina s-a inregistrat un numar foarte mic de donatori, respectiv 776 donatori, fata de aproximativ 1000 persoane care donau singe lunar in perioadele anterioare. Desi acest aspect este inevitabil in lunile de toamna, cind toata lumea este preocupata de culesul recoltelor sau alte lucrari agricole, dr. Magdalena Iugulescu, director al Centrului de Transfuzie Sanguina Braila, apreciaza ca in septembrie s-a inregistrat un regres al numarului de donatori si ca a putut fi evitata o criza de singe doar cu sprijinul apartinatorilor care au donat pentru pacientii internati la Spitalul Judetean de Urgenta, locatia din Hipodrom. Pentru ca recoltarea de singe de la apartinatorii celor internati in spital nu este o solutie de acoperire a necesarului de singe in judet, dr. Magdalena Iugulescu face apel la populatie sa vina in sprijinul celor care au nevoie de picatura generatoare de viata, astfel incit sa nu se ajunga la o criza pe anumite grupe de singe. "Persoanele sanatoase, care au peste 60 kg si virste cuprinse intre 18 si 45 ani, iar dupa aceasta virsta, cu adeverinta de la medicul de familie, pot veni sa doneze singe pentru pacientii aflati in spital. Este adevarat ca judetul Braila a avut in permanenta singe suficient, dar cererea de singe si de subproduse este foarte mare si acum aproape ca nu mai reusim sa facem fata solicitarilor, atita timp cit cei care solicita singe au fost obisnuiti sa consume foarte mult. In aceste conditii, la orice grupa poate fi o criza de singe; in momentul in care numarul hemoragiilor digestive superioare este in crestere in lunile de toamna in spitalele din toata tara, implicit creste si consumul de singe", a precizat dr. Magdalena Iugulescu.
Pentru a preveni o eventuala criza de singe, dar si la cererea donatorilor care nu mai beneficiaza de o zi libera dupa donare, de la firmele la care lucreaza, desi Centrul de Transfuzie le elibereaza scutirile legale in acest sens, unitatea isi va schimba programul de recoltare. Astfel, de la 1 noiembrie se vor efectua recoltari de singe si dupa-amiaza, in zilele de miercuri, incepind cu ora 16.00, pentru persoanele care vor sa doneze, dar nu pot lipsi de la locul de munca la primele ore ale zilei. In acest sens, dr. Magdalena Iugulescu ne-a spus ca donatorii nu sint obligati sa stea nemincati o zi intreaga. Persoanele respective pot minca fructe, legume, supe, ceaiuri, fara oua, grasimi, brinza, iar ultima masa sa fie in jurul orei 13, daca doneaza la 16.00-17.00.
"In acest mod, ne propunem sa antrenam un numar mai mare de donatori dupa-amiaza. Dupa o anumita perioada de recoltari, vom lua o decizie in acest sens si, in functie de rezultate, vom vedea daca vom stabili si in alte zile recoltari dupa-amiaza", a concluzionat dr. Magdalena Iugulescu, adaugind ca orice persoana sanatoasa trebuie sa doneze singe, cel putin o data in viata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu