Mergi la conţinutul principal

Scarlett Johansson a câştigat un proces cu un scriitor care i-a folosit numele

Scarlett Johansson a câştigat, miercuri, procesul împotriva scriitorului francez Grégoire Delacourt, acuzat de atingere adusă vieţii private, după ce a scris un roman în care unul dintre personaje este sosia actriţei.
Astfel, o instanţă din Paris i-a condamnat pe scriitorul Grégoire Delacourt şi editura Jean-Claude Lattès la plata sumei de 2.500 de euro, drept compensaţie pentru prejudiciul moral, precum şi la achitarea cheltuielilor de judecată, evaluate tot la 2.500 de euro.
Romanul "La premiere chose quon regarde" ("Primul lucru pe care îl privim"), de cunoscutul scriitor francez Grégoire Delacourt, spune povestea unui top-model francez care seamănă atât de mult cu Scarlett Johansson, încât principalul personaj masculin din carte o confundă cu actriţa americană. În roman, top-modelul trece printr-o serie de peripeţii ca "dublură" fără de voie a lui Scarlett Johansson, până ce, în cele din urmă, identitatea acesteia este dezvăluită şi personajul feminin moare într-un accident de maşină.

Ficţiune şi realitate

La începutul cărţii, autorul pune pe seama lui Scarlett Johansson relaţii amoroase "care nu au existat niciodată", a pledat avocatul actriţei în timpul procesului de pe 14 mai. Avocata romancierului, Anne Veil, a spus însă că romanul evocă relaţii care nu s-au concretizat neapărat.
"Faptul că pe seama lui Scarlett Johansson au fost puse relaţii sentimentale asupra cărora aceasta nu s-a exprimat niciodată, prezentate ca fiind oficiale (...), este de natură să pună reclamanta într-o lumină care, pe bună dreptate, ar putea să o lezeze şi să i se pară degradantă", a estimat tribunalul.
Actriţa a contestat, de asemenea, exploatarea frauduloasă a numelui său, a imaginii şi celebrităţii sale pentru promovarea cărţii, iar, în cazul cedării drepturilor de reproducere şi adaptare cinematografică a lucrării, a solicitat interzicerea oricărei exploatări neautorizate a drepturilor privitoare la personalitatea ei, pretenţii care au fost respinse în instanţă.
"Extrem de mulţumită" de verdictul curţii, Anne Veil, avocata scriitorului şi a editurii, a evidenţiat valoarea "derizorie" a despăgubirilor acordate reclamantei.
Grégoire Delacourt este unul dintre cei mai îndrăgiţi autori din Franţa. Romanul său anterior, "La liste de mes envies" ("Lista dorinţelor mele", apărut în limba română la Editura Spandugino) a fost tradus în 47 de limbi străine şi va fi transpus într-un film.

Lindsay Lohan se judecă şi ea

Pe de altă parte, o altă actriţă de la Hollywood se judecă la rândul său, tot pentru folosirea fără drept a imaginii sale. Lindsay Lohan i-a dat în judecată pe producătorii jocului video "Grand Theft Auto V" deoarece i-ar fi utilizat imaginea, fără permisiunea ei, pentru crearea unui personaj, se arată în documentele depuse miercuri la un tribunal din New York, informează Reuters, citat de mediafax.ro.
Lindsay Lohan a acuzat compania Take-Two Interactive Software Inc., din New York, şi filiala sa Rockstar Games că i-a folosit imaginea în crearea personajului Lacey Jonas din jocul video "Grand Theft Auto V".
În plângerea depusă la Curtea supremă din New York, Lindsay Lohan susţine că cele două companii au promovat personajul Lacey Jonas şi jocul video în care jucătorii trebuie să o salveze pe aceasta de paparazzi, cu câteva luni înainte de lansarea "Grand Theft Auto V".
Potrivit lui Lohan, personajul Lacey Jonas ar fi împrumutat câteva trăsături ale actriţei, inclusiv vocea, imaginea şi ţinutele, iar în jocul video apare inclusiv Hotelul Chateau Marmont din West Hollywood, California, unde a locuit actriţa la un moment dat.
Susţinând că jocul video încalcă dreptul la viaţă privată din legislaţia statului New York, Lindsay Lohan solicită compensaţii financiare, a căror valoare nu a fost dată publicităţii.
Franciza "Grand Theft Auto V", lansată în urmă cu 16 ani, a câştigat numeroase premii şi a devenit extrem de populară în rândul pasionaţilor de jocuri video.
Jocul "Grand Theft Auto V" a fost lansat în septembrie 2013 şi a obţinut încasări de peste 800 de milioane de dolari în numai câteva zile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro