Mergi la conţinutul principal

Scandal preelectoral cu împărţit de pungi la Însurăţei

Pomană electorală în Vinerea Mare. Asta i se impută lui Gheorghe Ion, candidatul PNL la Primăria Însurăţei. Sesizarea a venit din partea unei cititoare a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", care ne-a semnalat faptul că liberalul a împărţit, vineri, pungi cu alimente în satele din apropierea oraşului Însurăţei, alături de materiale de campanie. "Cei de la PNL distribuie pachete, înainte de campanie. L-am recunoscut pe candidatul la primărie, Gheorghe Ion, dar şi pe Moraru Ştefan, candidat la consiliu. Împart pliante şi pachete cetăţenilor din satele ce aparţin de oraşul Însurăţei. Puteţi verifica, probabil ştie şi Poliţia de treaba asta", ne-a transmis Loredana. Ulterior, şi primarul din localitate, PSD-istul Ionel Gheorghe, s-a activat şi a anunţat că a făcut o sesizare către Biroul Electoral de circumscripţie, dar şi la Poliţie despre pungile împărţite de liberali. "Am sesizat Biroul Electoral de la noi despre această întâmplare. Un cetăţean le-a dus obiectul, ei la rândul lor au transmis mai departe, au urmat procedura. Şi astăzi (n.r. - vineri) au împărţit pachete, dar am înţeles că asta s-a întâmplat şi la Bărăganu, Victoria, Ciocile şi alte comune. E generală treaba. Toate pachetele ar fi fost împărţite de PNL, aşa s-a auzit. Pachetul pe care îl dădeau în Însurăţei conţinea zahăr, ulei, făină sau mălai, pâine şi pliante, bineînţeles. Pliantele sunt problema!", a declarat Gheorghe supărat. Poliţiştii au confirmat la rândul lor episodul din Însurăţei. Aceştia susţin că efectuează în prezent cercetări. "Este deschis un dosar penal pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor, conform 386 din Codul Penal. În prezent, efectuăm cercetări sub supravegherea procurorului pentru a clarifica situaţia", a afirmat agent şef Camelia Bucur din cadrul IPJ Brăila.

PNL-iştii nu recunosc acuzaţiile şi susţin că a fost un demers umanitar

Contactat telefonic, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a afirmat că nu a fost vorba despre vreo pomană electorală în precampanie, ci despre o acţiune umanitară în preajma sărbătorilor pascale. Liberalul susţine că alimentele împărţite de candidatul partidului la Primăria Însurăţei au mers către câteva familii sărace şi nu s-au folosit materiale electorale. "În campanie electorală toată lumea atacă şi se apără cum poate. Domnul primar de la Însurăţei aşa a înţeles dumnealui să îşi facă campanie sau să se apere, mai bine zis, de teamă să nu piardă aceste alegeri, făcând plângeri, sesizări. E ok. Sunt nişte organe care verifică. Se vor pronunţa. Dar din punctul meu de vedere, nu e niciun fel de problemă. Sunt câteva familii nevoiaşe, dacă vreţi, a fost ca o pomană de Paşti, lucru pe care cred că îl facem toţi, unii mai mult sau mai puţin public. Dar ştiţi cum e, s-a nimerit acum să fie înainte de alegeri sărbătoarea asta mare. Dacă era în luna martie-aprilie, cum a fost în alţi ani, nu mai spunea nimeni nimic. Dar acum, că se apropie alegerile, toată lumea e încordată, tensionată, poate e şi firesc să fie aşa. Nu e nimic ilegal. Am vorbit şi eu cu preşedintele de acolo. Au fost câteva familii nevoiaşe cu mulţi copii. A spus că le duce câte ceva. Chiar l-am întrebat: «Ai folosit materiale de propagandă, electorale?» Mi-a spus că nu a folosit aşa ceva, că au nişte sacoşe, fără nicio legătură cu campania", a declarat Boboc. De asemenea, PNL-istul a ţinut să precizeze că până la publicarea listelor electorale, cetăţenii cu drept de vot nu sunt încă alegători, la fel cum nici aspiranţii la fotoliile de primari nu sunt candidaţi până la startul oficial al campaniei, pe 6 mai.

PSD-iştii se jură că nu vor proceda la fel

În ceea ce îi priveşte pe social-democraţi, aceştia acuză că nu doar la Însurăţei au fost împărţite astfel de pomeni electorale de către liberali. "Eu v-am spus că legea e proastă şi e făcută aşa cum este. De împărţit pachete s-au împărţit în tot judeţul: în Viziru, în Vişani, în Făurei, la Şuţu. N-am acum toată lista, dar bănuiesc că peste tot. Problema e cu legea, care este atât de ambiguă... S-au depus din câte înţeleg eu o serie de sesizări la nivelul fiecărei localităţi. Nu ştiu. O să vedem rezultatele. Noi le-am interzis candidaţilor PSD de la început şi le-am spus să nu cumva să se apuce de alte iniţiative. De împărţit pachete n-au împărţit ei, dar aveau tot felul de iniţiative gen pixuri, tricouri şi altele. Discuţia a fost de la început, de când a apărut legea. I-am adunat şi le-am spus să nu cumva să facă aşa ceva!", a declarat preşedintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu. Şi preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, Ion Rotaru, a afişat o părere asemănătoare, punctând că le-a interzis candidaţilor să dea alimente sărmanilor în preajma sărbătorilor pascale, tocmai pentru a nu se interpreta greşit un astfel de demers. "A fost făcută o sesizare şi de către noi, printr-un reprezentant, în legătură cu incidentul. Nu ştiu de ce natură a fost. Am înţeles că s-au dat nişte pachete însoţite şi de un pliant cu numele candidatului, ceva de genul ăsta. Lucru care, după părerea mea, este inacceptabil şi sperăm să nu se mai întâmple asemenea evenimente. O să vedem cum se finalizează. Dacă lucrurile se confirmă, nu este în regulă, este contrar legii. Nu ştiu, ele pot fi interpretate într-un fel sau altul, dar noi am evitat să facem asemenea lucruri. Pentru că, de regulă, de Paşti dădeam şi noi nişte pachete la membrii noştri de partid cu situaţii financiare mai delicate. Dar veneau la sediu, fără niciun fel de alte lucruri, era o evidenţă cu cine sunt, ce e cu ei. Ştiam situaţia lor materială. Era cu totul altceva. Dar am evitat să facem asemenea lucruri tocmai în ideea de a nu fi interpretate şi duse într-o altă zonă", a declarat la rândul său Rotaru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro