Scandal pe buget în prima şedinţă a Consiliului Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Scandal pe buget în prima şedinţă a Consiliului Judeţean

* nouă consilieri, în frunte cu Silviu Radu, s-au arătat nemulţumiţi de proiectul aflat pe ordinea de zi şi au decis să voteze împotriva adoptării acestuia, asta după ce au propus amânarea şedinţei * motivul invocat de partea nemulţumită a fost lipsa unor informaţii în detaliu din cadrul mapei de lucru a proiectului dezbătut, prin care să fie justificaţi banii atribuiţi anumitor comune din judeţ în defavoarea altora * cu toate acestea, proiectele de hotărâre dezbătute au trecut, iar bugetele au fost alocate pentru 2012 * cei mai mulţi bani au ajuns în localităţile din judeţ conduse de primari PSD, iar cei mai puţini în localităţile PDL

Istoria tinde să se repete atunci când vine vorba de prima şedinţă din an a Consiliului Judeţean Brăila. Discuţiile despre repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor necesare echilibrării bugetelor locale pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală par să dezlănţuie de fiecare dată "haos" în rândul consilierilor brăileni. Asemeni anului trecut, în cadrul şedinţei extraordinare a CJ, membrii PDL şi-au exprimat nemulţumirea faţă de proiectele de hotărâre propuse pe ordinea de zi, fără să reuşească, însă, împiedicarea adoptării acestora. "Noi, grupul PDL, avem următoarea propunere: ţinând cont că la mapă nu au apărut elemente clarificatoare, de genul - criterii de alocare, plus listele cu primăriile, proiectele, denumirea lor, cota defalcată, cât a fost finanţarea, detalii care sunt importante -, propunem să fie amânată această şedinţă pe durata ulterioară unei consultări pe bugetele alocate", i-a spus Silviu Radu, secretar PDL Brăila, preşedintelui Consiliului Judeţean. "Noi ştiam că dumneavoastră faceţi administraţie şi nu politică şi puteam avea o discuţie lărgită fără să vă rugăm noi să o avem, pentru că administraţia înseamnă toată lumea la un loc. Cum rămâne cu cetăţenii PSD din comunele PDL, aceştia ce mai fac? Înseamnă că sunt săracii vitregiţi şi n-am vrea, suntem o administraţie. Dacă facem administraţie şi împărţim în mod corect, avem sume care se apropie de corect, dacă nu, şi facem politică, atunci facem numai politică şi ar fi păcat pentru că s-ar rupe lanţul acesta de un mandat de 4 ani, în care dumneavoastră aţi spus că aici sunteţi de acord cu democraţia", a mai adăugat democrat liberalul. Gheorghe Bunea Stancu a supus la vot propunerea democrat-liberalilor pentru a le demonstra că "democraţia funcţionează în cadrul CJ", însă amânarea şedinţei a picat în urma votului.

Acuzele preşedintelui CJ

Supărat de reacţia democrat-liberalilor, Gheorghe Bunea Stancu a hotărât să dezbată la rândul său cele invocate de aceştia. "Îmi pare bine că aţi ajuns să faceţi o analiză în ceea ce priveşte repartizarea corectă a fondurilor indiferent de zonă, că e comună, că e oraş, municipiu, judeţ, dar aţi uitat să faceţi precizarea în ceea ce priveşte celelalte pârghii pe care dumneavoastră, care sunteţi astăzi la guvernare, le folosiţi pe tot timpul anului, şi nu vorbesc de 2, 3 miliarde cât iau amărâţii ăştia din comunele respective, ci vorbesc de zeci de miliarde", i-a replicat preşedintele CJ secretarului PDL, dând şi câteva exemple în acest sens. "Aşa cum am făcut în fiecare an, pare puţin răutăcioasă repartizarea de anul acesta, tocmai în ideea că în ultimii ani de zile s-au cotizat plasamentele din fondul de rezervă al guvernului în mod special, ăsta este motivul şi vine în urma unei analize temeinice pe care am făcut-o", a mai spus Stancu. În altă ordine de idei, şeful Consiliului Judeţean a mai adăugat pe ordinea de zi şi supus la vot un proiect de hotărâre privind acoperirea definitivă din excedentul bugetului local a deficitului secţiunii de dezvoltare stabilit în anul 2011, fapt ce i-a determinat pe cei 9 democrat-liberali prezenţi să părăsească sala spre finalul şedinţei. Cu toate acestea, ambele proiecte amintite, deşi au stârnit controverse, au trecut mai departe.

Primarul a încercat să calmeze spiritele

Prezent la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, alături de primarii oraşelor Ianca, Însurăţei şi Măxineni, Aurel Simionescu a luat cuvântul în cadrul şedinţei şi şi-a expus punctul de vedere în legătură cu cele discutate. "Am spus-o şi anul trecut, o spun şi anul ăsta. Cel mai supărat ar trebui să fiu eu şi CLM-ul pentru sumele acestea. Proiectele pe liste, pe care le avem în derulare, nu ce ne gândim să facem, înseamnă anul ăsta circa 50 de milioane de lei contribuţia municipiului, nu ce primim de la Guvern. În acelaşi timp, ştim cu toţii că este vorba de dorinţa tuturor locuitorilor de a li se asigura anumite servicii publice, care pot să însemne şi o stradă, şi căminul cultural, şi alte lucruri în mediul rural şi cunosc ce se întâmplă în judeţ şi cred că toţi, indiferent de partid, doresc să facă ceva pentru locuitori", a spus Simionescu, încercând să mai domolească spiritele. Mergând pe aceeaşi linie, acesta a făcut şi câteva propuneri, una dintre ele fiind legată de proiectul dezbătut. "Eu cred că ar trebui ca undeva la şase luni să facem o analiză pe aceste fonduri, să vedem dacă banii s-au dus pe cofinanţări proiecte. Pentru că dincolo de solidaritatea noastră în interiorul judeţului, trebuie să respectăm şi unde se duc aceşti bani. Trebuie să se regăsească într-o formulă de cofinanţare", a încheiat acesta.

Silviu Radu - supărat pe USL

După ce a părăsit sala alături de 8 colegi ai săi din tabăra democrat liberală, Silviu Radu a mai făcut câteva comentarii legate de adoptarea proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pe anul 2012 pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură, ce necesită cofinanţare locală. Nemulţumit de mapa proiectului de hotărâre, acesta a opinat: "Era dreptul nostru şi obligaţia lor să ne pună la documentaţie tot ce înseamnă lista cu proiecte în derulare, semnate, cu cote de cofinanţare, cu sumele defalcate, cu absolut tot ce înseamnă documentaţie aferentă. Până la urmă, suntem un miniparlament aici, votul nostru are şi repondenţă legală, iar dacă noi nu suntem bine informaţi, aş putea să spun că cineva are toată intenţia să nu ne informeze corect. Şi totuşi proiectul a trecut cu această majoritate a Uniunii Social «libelulă» - e de la «Divertis» nu e a mea -, a trecut pentru că, iată de fapt cum se face la banii publici - în gaşcă", a mai spus secretarul PDL. Acesta a încheiat spunând că singurul lucru dorit de democrat liberali este să nu se ţină cont în administraţie de coloratura politică şi să se păstreze o atitudine echidistantă.

Consiliul Judeţean alocă cei mai mulţi bani localităţilor PSD

Sămânţa de scandal de la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Brăila au constituit-o, în fond, sumele alocate comunelor şi oraşelor din judeţ. Conform raportului proiectului de hotărâre privind repartizarea bugetului pe 2012, în ceea ce priveşte comunele din judeţ, cei mai mulţi bani au ajuns la comunele unde primari sunt reprezentanţi ai PSD. Dudeşti (PSD), urmată de Ulmu (PSD) şi Movila Miresii (PSD) au fost comunele preferate de şeful CJ atunci când a împărţit banii. De partea cealaltă, cei mai puţini bani au ajuns la comunele conduse de PDL. Frecăţei (PDL), Chiscani (PNL), Surdila Greci (PDL) şi Jirlău (PDL) sunt localităţile care au primit cele mai puţine fonduri. Modelul s-a repetat şi în cazul oraşelor din judeţ, Ianca (PSD) fiind pe primul loc în ceea ce înseamnă bani alocaţi, urmată apoi de Făurei (PDL) şi
Însurăţei (PDL), care au primit mai puţini bani decât unele dintre comunele amintite mai sus.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro