• consilierul municipal PNL Adrian Tabarac îi solicită demisia directorului Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor, Meluţa Drăguţ, acuzând-o că hărţuieşte angajaţii şi că vrea să le schimbe încadrarea în muncă pentru ca mai apoi să îi concedieze • Tabarac susţine că în această ipostază s-ar afla aproximativ 80 de salariaţi de la Pieţe • directorul SC APT a afirmat că liberalii nu au absolut niciun document prin care să îşi justifice aceste acuzaţii complet nefondate • Drăguţ a explicat că are 92 de angajaţi şi în realitate se vor desfiinţa doar două posturi, însă angajaţii respectivi pot să opteze pentru recalificare fără probleme • şefa Pieţelor i-a atacat la rândul său pe PNL-işti, considerând că au anumite interese să îi oprească demersurile privind realizarea unui serviciu propriu de pază
Un nou scandal “monstru” a apărut la nivelul SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila, iar “războiul” îi vizează pe consilierul municipal PNL Adrian Tabarac şi directorul APT, Meluţa Drăguţ. Mai exact, Tabarac a emis, recent, un comunicat de presă prin care i-a solicitat public demisia şefei de la Pieţe, precizând că de aproape un an de zile aceasta hărţuieşte zilnic salariaţii şi îi ameninţă cu desfacerea contractului de muncă. Liberalul a precizat că în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie al APT de la sfârşitul lunii noiembrie 2018, s-a luat decizia desfiinţării unui număr de posturi, pe fondul unor pierderi înregistrate. Acesta a dăugat că salariaţii de la piaţă, indiferent de calificarea lor, au primit pe 30 ianuarie 2019 o notificare că, până la 1 februarie, trebuie să opteze pentru un alt post sau să plece din unitate, începând cu 1 martie.
“Cum cele mai multe posturi oferite ca alternativă sunt de paznic, salariaţii APT se plâng că, în realitate, au aflat de pe o zi pe alta că vor fi concediaţi. În această situaţie se află aproximativ 80 de salariaţi şi, prin consecinţă, şi familiile acestora. Sunt somaţi să-şi schimbe încadrarea, altfel îşi vor pierde locul de muncă. Indiferent de meseria pentru care au calificare, toţi cei care lucrau până acum ca electricieni, zugravi, dulgheri etc, ar trebui peste noapte să devină paznici, deşi nu au cursuri de specialitate şi poate nici abilităţile necesare. (...) Este un nou abuz al conducerii APT, prin care se încearcă să se acopere, de fapt, incompetenţa directorului Meluţa Drăguţ, care a reuşit trista performanţă de a duce Administraţia Pieţelor şi Târgurilor la un deficit de şase milioane de lei. De când a venit Meluţa Drăguţ, scandalurile s-au ţinut lanţ la APT, indiferent că a fost vorba despre comercianţii cărora li s-au pus tot felul de obstacole sau despre salariaţi. Cât de eficiente au fost măsurile se vede în rezultatele financiare. Acum, se încearcă acoperirea pierderilor prin disponibilizarea personalului”, a declarat Tabarac, cu precizarea că la APT discutăm despre o “familie impusă de PSD şi de primarul Marian Dragomir”.
Mai mult, acesta a mai adăugat că angajaţii de la Piaţă au cele mai mici lefuri din sistemul public şi primesc salariul minim pe economie.
Meluţa Drăguţ susţine că liberalii aduc acuzaţii fără niciun fundament
Trebuie precizat că la şedinţa ordinară a CLM Brăila din ianuarie, la rubrica “alte probleme” liberalul Constantin Sârbu a solicitat ca directorul APT să îi pună la dispoziţie procesul verbal hotărârea AGA nr. 39 din 21 noiembrie 2018 şi procesul verbal al Consiliului de Administraţie de atunci. Directorul Meluţa Drăguţ a afirmat că pot fi puse la dispoziţie oricând doresc consilierii, însă contactată ieri de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” a dorit să puncteze că până în prezent PNL-iştii nu au venit după documentele respective. Aceasta a atras atenţia că Adrian Tabarac face nişte acuzaţii complet nefondate în comunicatul de presă emis şi că nu are niciun document prin care să dovedească ceea ce spune. Meluţa Drăguţ a precizat că în prezent societatea are 94 de angajaţi şi discuţiile au fost doar despre desfiinţarea a două posturi de şoferi, deoarece aceştia nu mai au activitate, una dintre maşini fiind stricată şi dată la casat.
“Cu sigla PNL-ului în spate, dar fără niciun document de la noi, au început să spună că 80 de oameni vor fi daţi afară. Nu este normal! Aşa cum au procedat de fiecare dată, domnul Adrian Tabarac şi domnul Alexandru Dănăilă mint despre noi fără niciun document. Aş vrea şi eu să îi întreb cum justifică tot ceea ce acuză dumnealor atât timp cât de la noi nu au ridicat niciun fel de document? Nu este adevărat ceea ce spune. Noi am avut 5 posturi de şofer, o maşină este stricată, este dată la casare. Pentru asta s-a desfiinţat un post şi ofer altceva. Ce era în organigramă: muncitor la atelierul mecanic şi pentru pază. De asemenea, se mai desfiinţează un alt post. Pentru că de anul acesta o să îmi facă pază proprie şi nu o să mai vină niciun fel de firmă privată să presteze în cadrul societăţii. Probabil că ştiţi că eu acum am un contract cu o firmă, este tot cineva din PNL, întâmplarea face - dar nu pe considerentul ăsta a câştigat dumnealui -, pentru care plătesc 3,5 miliarde lei vechi. Aşa că am zis că este mai eficient să fac pază proprie, cu personalul pe care îl am”, a explicat Drăguţ una dintre măsurile prin care încearcă să reducă din cheltuieli.
Aceasta a ţinut să precizeze că se lucrează pe organigramă într-adevăr, însă cu precizarea că niciun angajat nu va rămâne pe dinafară dacă este dispus să facă anumite cursuri de recalificare, pe cheltuiala societăţii. Pe lângă serviciul propriu de pază, Drăguţ a afirmat că se încearcă şi testarea şoferilor actuali, astfel încât cei care prestează acest serviciu în cadrul societăţii să dovedească faptul că sunt şoferi profesionişti.
Drăguţ a afirmat că ştie că foarte mulţi dintre angajaţii săi sunt membri PNL, însă nu are o problemă cu acest lucru, doar că le atrage atenţia că nu doreşte să facă politică în societatea pe care o conduce. Cât despre salarii, directorul susţine că nu sunt deloc mici pentru Brăila.
“Noi de anul trecut avem salarii care depăşesc minimul pe economie actual. Şi mult mai mult de atât. Nu există să am pe cineva pe salariul minim actual de 2.080 lei. Iau mult mai mult de atât. Pe lângă acest salariu dumnealor primesc în continuare sporuri de vechime, care pentru marea majoritate înseamnă 25%, bonurile de masă - care au fost date în fiecare lună -, inclusiv primă de vacanţă. Deci iau în jur de 3.000 lei. Acesta este cel mai mic salariu. Probabil că dumnealor la PNL compară cu altceva, dar la nivel de societate comercială acesta este cel mai mic venit. De asemenea, vreau să precizez că noi nu am închis niciodată pe pierderi. Societatea aceasta dintotdeauna s-a închis pe profit. În primul rând, domnul consilier nu are noţiunea cifrelor. Nici nu ştiu cum să răspund la ce spune acolo. Pentru că dumnealui indiferent că trimite comunicate de presă sau se duce la televiziune spune doar ce crede. Nu ştiu. Nu are niciun document în faţă, nu mă întrebă. Sau chiar dacă a făcut lucrul ăsta, chiar dacă a primit vreun document, nu a ţinut cont de nimic. Vă spun că noi avem salarii bune. Eu aşa consider pentru Brăila. Oamenii nu sunt daţi afară! Se aşează o organigramă în funcţie de nevoile pe care le avem. Eu nu pot să ţin cinci şoferi când mai am nevoie de altă muncă la atelierul mecanic, mai ales în contextul în care nu mai avem maşină pentru şoferul respectiv”, a declarat Drăguţ, cu precizarea că liberalii nu vor să recunoască faptul că măsurile luate în ultima vreme sunt unele bune.
Aceasta a vorbit despre noul sediu unde plăteşte o redevenţă mult mai mică decât înainte, despre Grădina Zoologică, despre reabilitarea pieţelor şi proiectele pe care le are privind continuarea acestor investiţii.