Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scaderea CAS cu 6% incurca socotelile pentru fondurile private de pensii

Reducerea contributiei de asigurari sociale platita de angajati cu sase puncte procentuale, anuntata de premierul Tariceanu in aceste zile, inseamna neincasarea a miliarde de lei la bugetul de asigurari sociale. Banii ar urma sa se regaseasca in proportii diferite in buzunarele populatiei. Daca ar fi adoptata in acest fel, masura va da peste cap socotelile in ceea ce priveste pilonul II al fondurilor private de pensii care trebuie creat, potrivit actelor normative in vigoare, tot din contributia de asigurari sociale platita de salariat.
In acest moment, totalul contributiilor platite este de 45,5%. Din acest procent, o parte sint platite de angajat si o alta parte de angajator. Astfel, angajatul plateste 6,5% - contributie de asigurari sociale de sanatate, 9,5% - contributie de asigurari sociale, 1% - contributia la fondul de somaj. Restul, in proportie de 28,5% este platit de angajator.
Premierul nu a precizat care vor fi resursele pe care le are in vedere pentru acoperirea eventualelor minusuri financiare care vor aparea in buget. "Teoretic, problema poate fi pusa in felul urmator. Presiunea fiscala asupra angajatorului este mare. Orice relaxare fiscala atrage o crestere a numarului de contribuabili. Nu stiu daca la momentul de fata o astfel de masura poate fi viabila la noi. Avem o realitate a bugetului de asigurari sociale care este cruda. Numarul celor care platesc este mai mic decit al celor care beneficiaza. Ar trebui consultate ministerele de resort. Masura intra in contradictie cu angajamentele pe care si le-a asumat guvernul in ceea ce priveste fondurile private de pensii. In scurt timp trebuie puse bazele pilonului II de pensii care inseamna, de fapt, trecerea intr-un interval de 8 ani, a unui procent de 2% pina la 6% din contributia de asigurari sociale a angajatului, la pilonul II de pensii private. La momentul de fata guvernantii trebuie sa se puna de acord in legatura cu prioritatile. Daca suma e dirijata catre pilonul II oricum aceasta trebuie, conform legii, dirijata gradual. Daca nu, inseamna ca, din 2008, tai 6% din contributia de asigurari sociale iar ceea ce ramine nu ajunge pentru pilonul II", a precizat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii - Braila
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii