Mergi la conţinutul principal

SC "ECO" SA Braila nu mai poate fi salvata

Primarul Constantin Cibu si viceprimarul Daniela Vasioiu au pareri diferite in ceea ce priveste aportul directorului SC "ECO" SA Braila, George Dragu, la situatia dezastruoasa in care se gaseste in acest moment societatea. Astfel, in vreme ce viceprimarul Vasioiu ii reproseaza directorului Dragu numeroase si grave abateri, primarul incearca inca sa gaseasca scuze pentru atitudinea acestuia, chiar si cind aceasta este fatis impotriva conducerii Primariei. Mai mult, primarul a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca, cel putin din punctul sau de vedere, atitudinea lui Dragu este una normala pentru un manager care incearca sa isi salveze societatea: "Prin acuzele pe care le-a tot facut la adresa mea, el vrea sa isi salveze societatea. E normal sa te zbati, e o societate care ar fi trebuit salvata. A miscat putin, dar societatea este intr-o asa situatie, ca nu mai poate fi reabilitata. Si pina la urma, care proprietar sanatos la cap mentine o societate care nu ii aduce nici un profit, ci numai datorii si pierderi? Din punctul meu de vedere gasesc normala incercarea lor de a supravietui. Orice manager ar face asa, dar si asupra lui Dragu s-au strins aceste actiuni de ani de zile. Are si el o vina, dar nu in distrugerea societatii. Nu pot sa zic cu certitudine ca Dragu a actionat intentionat la distrugerea societatii". Acesta a mai adaugat ca, in contextul in care decizia prin care s-a redus sectorul de salubrizare al societatii este neclara, atunci si Dragu are dreptate sa fie nemultumit.

"Dragu pe la mine nu mai trece de jumatate de an, desi e director la o societate a carei activitate intra in competentele mele"

In ciuda atitudinii intelegatoare a primarului, viceprimarul Vasioiu nu il priveste la fel de indulgent pe directorul "ECO", aceasta tinind sa precizeze ca, de cind a venit la conducerea societatii, Dragu nu a dovedit nici calitatile de manager care ar fi putut salva societatea, dar nici fair-play: "Dragu pe la mine nu mai trece de jumatate de an, desi e director la o societate a carei activitate intra in competentele mele. Noi am crezut la inceput ca este un bun manager si ca va dovedi acest lucru. Sa dovedesti ca esti asa, reducind pierderile de la 13 miliarde la 6 miliarde de lei, dar uitind sa spui cu ce pierderi pentru municipalitate, nu mi se pare un lucru de fair - play, si nici nu dovedeste ca esti un bun manager. Daca Dragu avea nevoie pentru ca societatea sa fie rentabila, fie sa fie dotata cu mijloace performante, fie de nu stiu eu ce, trebuia sa discute in Consiliul de Administratie asta - mai ales acum, cind are mai multi asociati -, sa vina cu un plan de afaceri, sa-l supuna dezbaterii in CLM si, in functie de posibilitatile financiare, gasea CLM solutia pentru ca societatea sa fie rentabila si Braila curata". Vasioiu s-a mai aratat indignata si de faptul ca directorul ECO a preferat sa inchirieze un utilaj de la Primaria Galati, in loc sa apeleze la una dintre firmele locale, numai pentru a discredita Primaria braileana: "Am constatat cu bucurie ca de abia dupa ce i-a ajuns cutitul la os, si anume a vazut ca nu are cu ce isi face treaba in sectoarele care i-au fost repartizate, a inchiriat mijloace de transport si colecta de la Primaria municipiului Galati. E foarte bine ca a inchiriat, dar putea sa o faca si de la operatorii de aici, ca toti aveau in plus utilaje, dar nu a intrebat acest lucru si a incercat sa faca totul o problema de impact mediatic, aducind un mijloc de transport cu "Primaria Galati" inscriptionat pe el". Totodata, Vasioiu a amintit ca Dragu nu a informat municipalitatea nici cu privire la problemele cu care se confrunta societatea, nici cu privire la masurile pe care s-a decis sa le ia pentru a-si multumi creditorii: "De ce Dragu nu a platit nici un leu la groapa ecologica pe parcursul 2005, desi avea un cuantum anume pe care trebuia sa-l verse, si a lasat ca datoria fata de groapa sa creasca la 7 miliarde de lei? De ce atunci cind a fost actionat in instanta nu a venit sa spuna CLM, si a fost bucuros sa vinda un teren al societatii? De ce nu a anuntat CLM cind a avut loc licitatia? De ce nu a anuntat care e firma, de ce nu a anuntat ca mai are un teren pus sub sechestru de o alta firma, cu care a avut o combinatie mai putin fericita in '91-'92? De ce, pentru o datorie de 900 de milioane la aceasta firma, nu a facut nimic sa o plateasca? De ce a lasat sa se ajunga sa se puna sechestru pe un alt teren? El nu a informat CLM de aceste aspecte".

""ECO" a ajuns in aceasta situatie si datorita administratiei proaste, de ani de zile"

Cu toate acestea, exista insa si citeva puncte asupra carora cei doi edili sint de acord. Acestia admit ca toate aceste probleme nu au aparut peste noapte si ca de fapt sint rezultatul a 10 ani de administrare defectuoasa. Totodata, atit primarul cit si viceprimarul sint de parere ca "ECO" nu mai poate fi salvata si ca tot ceea ce municipalitatea mai poate face acum este sa gaseasca solutia cea mai potrivita care sa nu duca la mai multe pierderi: "Fata de vechea conducere, Dragu a facut multi pasi inainte, si-a platit o parte din datorii, a mai organizat activitatea, insa "ECO" a ajuns in aceasta situatie si datorita administratiei proaste, de ani de zile, care nu a dus decit la datorii acumulate si pierderi. La cariera de piatra nu a mai ramas nici macar un utilaj de saminta acolo. Cu toata stradania lui Dragu de a aduce la suprafata aceasta societate, ea a ramas intr-o situatie imposibil de a fi redresata. Si tocmai pentru a reduce pierderile viitoare ne-am gindit la aceasta solutie, si anume sa o lichidam. Ideea e ca "ECO" nu mai poate fi salvata si daca nu vom rezolva problema de conversie a datoriilor, vom ajunge la lichidare administrativa".

"Salubrizarea municipiului este o afacere care se situeaza la aproape 120 de miliarde de lei pe an si poate ajunge pina la 170 de miliarde"

Cibu a tinut sa mai explice ca, in contextul in care in acest moment, la Braila, salubrizarea este o activitate care valoreaza 120 de miliarde de lei, atunci e normal sa se duca aceasta batalie in acest domeniu: "Salubrizarea municipiului este o afacere care se situeaza la aproape 120 de miliarde pe an. Atit plateste Primaria. Vreo 30 de miliarde pentru salubrizare stradala, iar restul colectat de la populatie. Dar, per total, operatorii folosesc aceasta suma. Asta e suma lor de afaceri. Nu e o cifra mica, asadar bataia de a continua sa lucrezi in comunitatea respectiva si de a continua sa faci aceasta activitate e mare. Mai mult, daca operatorii si-ar rezolva problema privind depozitarea selectiva a gunoiului, din care sa selecteze anumite parti care pot fi revalorificate, atunci cifra de afaceri poate sa ajunga pina la 170 de miliarde anual. Interesul e foarte mare. Interesul Primariei e ca orasul sa fie curat, iar noi trebuie sa gasim un mijloc de urmarire a operatorilor, ca sa ne atingem scopul, mai putin sa ne intereseze cistigurile lor efective". Primarul a precizat ca necesitatea ca salubrizarea sa fie facuta de o firma specializata si dotata este cu atit mai mare cu cit, in acest moment, la noi se arunca la gunoi orice si oricum: "Noi ne-am propus sa scoatem aceasta activitate la licitatie, in acest an, ca sa fie efectuata de firme de specialitate. La ora actuala se depoziteaza la groapa de gunoi orice. Nu se face o selectare a materialelor. Trebuie o firma serioasa care sa selecteze materialele, si o asemena firma si-ar creste cifra de afaceri cu aproape jumatate".
La rindul sau, Daniela Vasioiu a mai adaugat ca o solutie de rentabilizare a societatii a existat, insa ea ar fi putut fi aplicata cu ani in urma, acum fiind prea tirziu: "Cu certitudine ca aceasta activitate este una rentabila, dar la momentul cind am venit noi, aceasta echipa, la conducerea Primariei, din nefericire nu mai puteam vorbi despre societatea noastra. Acest lucru se putea face inainte de 1998, inainte de a se angaja in acel contract de asociere, cind ECO era societatea CLM si CLM era unic actionar. Solutia ar fi fost ca serviciul de salubrizare sa fie direct incredintat societatii sale, iar daca ea nu ar fi putut sa se descurce, putea sa cesioneze altor operatori sectoare pe care nu le putea acoperi, dar totul gestionat de ECO. Din nefericire, acest lucru nu s-a intimplat. Asa ca eu cred ca s-a dorit ca aceasta societate sa ajunga in situatia in care e astazi".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro