Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SC "CET" risca sa ramina fara gaz metan in plina iarna

Organizatia sindicala din cadrul SC "CET" a tras un puternic semnal de alarma in ceea ce priveste alimentarea cu gaz metan a unitatii, fapt ce ar putea conduce la blocarea sistemului termoenergetic local in cazul in care se acutizeaza criza acuzata de sindicat. Practic, conducerea sindicatului sustine ca, in conditiile in care se intirzie cu procedurile de accesare a creditului cu garantie guvernamentala, acordat de Guvern centralelor termice pentru asigurarea combustibilului necesar functionarii fara probleme pe timpul sezonului rece, se poate ajunge la situatia disperata in care va fi stins focul din vatra "CET", iar populatia va ramine fara caldura in plina iarna. "La acest moment acordarea creditului pentru combustibil in valoare de 17 milioane RON este blocata pentru ca din semnalele pe care le avem nu va fi acordata garantia guvernamentala in cazul societatilor beneficiare a ajutorului de stat in discutie, unitati care au obtinut profit din activitatea desfasurata. Daca se confirma acest lucru exista riscul real ca nici o unitate bancara sa nu-si asume riscul de a ne credita fara a avea garantia guvernamentala. Mai departe neavind surse proprii sa achizitionam gaz metan este posibil sa se inchida sistemul de termoficare, iar orasul sa ramina fara caldura. Nu este nevoie decit de citeva zile de nefunctionare pentru ca apa din retea sa inghete si nu vreau sa ma gindesc ce probleme ar putea interveni in aceasta situatie", ne-a declarat liderul Sindicatului Liber "CET", Gheorghita Pirlog. De asemenea, sursa citata a explicat ca, la aces moment, furnizorul de gaz livreaza pe credit combustibil societatii "CET" si a punctat ca problema achizitionarii de gaz metan a fost adusa la cunostinta municipalitatii care a promis solutionare urgenta.
Contactat de reporterii "Obiectiv", directorul general al SC "CET", Vasile Muntenita, a explicat ca temerea organizatiei sindicale nu este pe deplin intemeiata. "Am avut recent o discutie la Ministerul Administratiei de unde am obtinut promisiunea urgentarii procedurilor specifice accesarii acestui credit. Nu se pune insa problema ca vom ramine fara gaz metan sau ca populatia nu va mai avea caldura", ne-a declarat sursa citata.
Reamintim ca la finele anului trecut Guvernul a aprobat in cazul a 24 de agenti economici printre care si SC "CET" SA Braila contractarea unui credit garantat in cuantum de 80% de Statul Roman cu scopul asigurarii combustibilului necesar functionarii in perioada sezonului rece 2005 - 2006.
In cazul unitatii brailene, acest credit ar fi al treilea contractat in ultimii ani pentru completarea finantarii achizitiilor si transportului de resurse energetice, hidrocarburi, gaze naturale si carbune, necesare functionarii In perioada sezonului rece. Primul imprumut a fost contractat pentru sezonul rece 2003 - 2004 si a fost in valoare de 6 milioane USD, in timp ce pentru iarna 2004 - 2005 creditul a fost doar 4 milioane USD.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii